Intervju za posao

Priprema

Pre nego što konkurišete za ponuđeno radno mesto u nekoj kompaniji, treba prvo da nađete što više podataka o datoj kompaniji u kojoj konkurišete. Pažljivo pročitajte opis, uslove i zahteve za to radno mesto. Nakon toga, objektivno razmotrite lične kvalifikacije. Ako ste sigurni da ćete taj posao odlično obavljati, prijavili ste se i ušli ste u uži krug kandidata, očekujte poziv za intervju. Tek tada počinje prava bitka za to radno mesto, jer upravo intervju daje šansu da se svaki kandidat pokaže u najboljem svetlu i od intervjua zavisi ko će biti zaposlen u toj kompaniji. Za ovu priliku obucite se adekvatno. Ako niste uspeli da saznate da li kompanija ima određenu „politiku oblačenja“, žene mogu da obuku suknju, čija je dužina oko visine kolena i tanke čarape u boji kože ili  pantalone, košulju i cipele sa štiklom, ali ne prevelikom. Muškarci bi trebalo da obuku pantalone, košulju, sako ili džemper i cipele. I žene i muškarci moraju da paze na boje, one ne smeju biti napadne i upadljive i moraju biti usklađene. Žene ne smeju imati puno šminke, moraju imati sređenu kosu i nokte koji nisu previše dugački. Muškarci moraju da imaju urednu bradu i frizuru. Poželjno je da svi nose sat na ruci, jer tako pokazujete da brinete o vremenu.

Došao je i taj dan

Na intervju dođite petnaestak minuta ranije. Pre nego što uđete u zgradu gde se vrši intervju proverite kako izgledate, popravite frizuru, šminku, namestite kravatu. Osim što ćete izgledati dobro, to će vam podići i samopouzdanje koje igra veliku ulogu. U kancelariju uđite podignute glave, samouvereno, predstavite se, rukujte se sa onima koji vas intervjuišu, gledajte ih u oči i obavezno zapamtite njihova imena. Na pitanja odgovarajte precizno i jasno, izbegavajte žargonske izraze. Vodite računa o govoru tela, jer on u velikoj meri utiče na kompletan utisak o vama. Pitanja koja će vam sigurno postaviti su: Šta znate o našoj kompaniji? Zašto želite da radite kod nas? Zašto biste baš vi obavljali ovaj posao bolje od drugih? Šta bi vaši prijatelji rekli o vama? Koje su vaše mane i vrline? Kako podnosite stres? Šta mislite o prekovremenom radu i da li ste spremni da radite i kod kuće? Koji je vaš najveći poslovni uspeh? Da li imate neki hobi? Gde vidite sebe za 5 godina? Na sva pitanja treba da odgovorite iskreno, ali odgovori moraju biti originalni i da kroz njih istaknete sve svoje kvalitete koji će vas izdvojiti od drugih kandidata. Takođe, morate pokazati volju i želju za radom, napredovanjem i svakodnevnim učenjem novih stvari.

Bitka se nastavlja

Nemojte se iznenaditi ako pored ovakvog, tradicionalnog intervjua traže da uradite još neki. Postoje i bihejvioralni (gde će proveravati vaše ponašanje, stavove u različitim situacijama), intervju zasnovani na studijama slučaja (daće vam studiju slučaja i u veoma kratkom roku ćete morati da izložite svoje rešenje i svoje mišljenje o datom problemu), stresni (na ovaj način će proveriti kako reagujete u stresnim situacijama i kako dolazite do rešenja), telefonski (intervju se obavlja telefonskim razgovorom), grupni (ispituju više kandidata istovremeno). Može se desiti i da vam daju neki logički zadatak i da od vas traže optimalno rešenje u kratkom roku.

Najzanimljivija pitanja

Pored uobičajenih pitanja, sigurno će vam postaviti par zanimljivih. Cilj takvih pitanja je prepoznavanje vaše snalažljivosti, domišljatosti, ali i da vas malo bolje upoznaju. Ta pitanja mogu biti: Kakav bi trebalo da bude idealan šef? Da li volite da izlazite i koliko često? Koga biste pre otpustili, sestru ili najbolju drugaricu? Koju ste poslednju knjigu pročitali? Opišite pile koristeći rečnik informatičara. Koliko golf loptica može da stane u autobus? Koliko ima klavirskih dirki na celom svetu? U zemlji u kojoj svaka porodica želi da ima sina, deca se rađaju sve dok se ne rodi sin. Kada se sin rodi, rađanje prestane. Kolika je razlika u broju ženske i muške dece u toj zemlji?

Pitanja na koja ne morate da odgovorite

Prema Zakonu o radu, zabranjuje se sva neposredna i posredna diskriminacija lica koja se zapošljavaju ili koja su zaposlena, pri zapošljavanju ali i u toku radnog odnosa. Prema tome, na sva pitanja koja se tiču vašeg privatnog života, vaše veroispovesti, seksualne orijentacije, nacionalne pripadnosti, bračnom stanju, rasi, boji i jeziku ne morate da odgovorite. Takođe, žene nisu dužne da odgovore da li će rađati decu, a muškarci da li su služili vojsku.

Izvor fotografije: http://interestingthings.info/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *