Studiranje na Američki način

“Leeds” škola biznisa

Univerzitet je situiran u gradu Bolderu. Bolder je studentski grad. Ima oko 40 000 stanovnika. Na samo dva sata vožnje udaljena su jedna od najvećih skijališta Amerike poput Biverkrika i Brekenridža, dok je četiri sata udaljen i najveći skijaški centar, Aspen.
“Leeds” škola biznisa sama po sebi privlači mnogo pažnje internacionalnim studentima. Pored eksternih pozitivnih osobina koje grad Bolder kreira, “Leeds” takođe poseduje veoma pozitivne interne osobine. “Leeds” je u kontinuitetu rangiran među 50 najboljih biznis škola u celom svetu. Takva reputacija donosi velike novčane doprinose za dalje istraživanje i unapređivanje edukativnog programa. Tako Leeds nudi pet različitih smerova za koje se studenti mogu opredeliti i oni uključuju: Accounting, Finance, Management & Entrepreneurship, Marketing i Operations and Informations Management.

Studentski život

Ja trenutno studiram (Računovodstvo) Accounting. Obožavam život u Bolderu. Iskreno, mogao bih da iznesem argumente koji bi dokazali da je Bolder jedno od najlepših mesta na planeti za život. Uvek je sunčano, ima dosta snega, nije mnogo hladno i ne duva jak vetar. Ski sezona počinje ranog oktobra i završava se kasnog juna sledeće godine. Živim u bratstvu. Bratstvo je klub  ili organizacija, baziran na principima grčke kulture i ponašanja (ako je neko gledao film “Dead Poet’s Society”, zna o čemu govorim). U bratstvo moze da se učlani ko hoće. Na kampusu ima čak 16 bratstava i 10 sestrinstava. Cilj ovih organizacija jeste pomoć u sazrevanju i pomoć u celom školskom sistemu koji poboljšava tvoje veze sa ljudima i pruža ti puno mogućnosti da upoznaš nove ljude i proziviš nova iskustva. Moje bratstvo je trenutno najbolje bratstvo na kampusu već dve godine za redom, kao i najbolje bratstvo u celoj državi Kolorado prošle godine. To je skup mladih, odgovornih, pametnih, inteligentnih i snalažljivih ljudi koji sami po sebi doprinose našem imidžu. Bratstvo radi kao organizacija. Ima predsednika i ostali upravni odbor. To je najveća prednost bratstva za biznis studente: pokazati i dokazati personalne sposobnosti, biti lider, boriti se sa problemima, kao i ostale aktivnosti sa kojima se moderni biznis susreće. Trenutno, moje bratstvo ima oko 40% biznis studenata, što je sjajna mogućnost za obostranu pomoć i benefit.

Uslovi studiranja

Što se tiče Leeds-a, to je sjajna škola! Ceo ambijent u kojem biznis škola funkcioniše je neverovatan. Profesori su mladi, energični, profesionalni i društveni. Studenti su vedri, nasmejani i srecni. Kombinacija ovakvih studenata i profesora proizvodi takvu biznis okolinu da jednostavno počnes da shvataš da ti je škola kao posao i da ako ne uradiš domaći dobićeš otkaz. Takav pristup unapređuje studentske sposobnosti i redefiniše školu u potpunosti. Časovi, za sada, većinom su veliki (200 i više studenata), dok su vežbe sa ne više od 40 studenata. Svi profesori su doktori svojih nauka, dok su svi asistenti studenti doktorskih nauka. Časovi su veoma intezivni i produktivni. Amfiteatri su opremljeni najsavremenijom tehnologijom i veoma je lepo slušati predavanja, da ponekada vidiš starije ljude koji iz dosade dođu da slušaju šta profesor ima da kaže. Svaki ispit vezan za biznis zahteva od studenta da aplicira znanje u praksu. Ovo se izvodi projektima koje profesori daju studentima i isti su obično 20-25% vredni cele ocene. Ovakav način apliciranja znanja nam stavlja do znanja zbog čega mi studiramo to što studiramo i kako ćemo to da upotrebimo. U sklopu učionica i kancelarija, zgrada biznis škole isto poseduje svoju biblioteku sa kafeterijom.

Zanimljivosti

Studenti u Bolderu imaju veoma dobra mesta za izlazak. Znajući da Univerzitet sam po sebi privlači čak oko 20 000 internacionalnih studenata, lokalni biznismeni su našli prostor za svaku vrstu zabave. Bolder ima čak dva koncert hola (za preko 10 000 ljudi), pešačku ulicu za šoping i uličicu sa noćnim klubovima i barovima. Izlasci su obično petkom i subotom uveče, sluša se Rap/Hip-Hop, Rock, House, Dance, Electro i još svakakve vrste muzike.

 

Vojislav Vlahović 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *