Najskuplje reklame ikada napravljene

Bilbordi, flajeri, radio stanice, plakati, posteri, novine, baneri – svi oni predstavljaju načine za oglašavanje odnosno reklamiranje. Ali činjenica je da najveći uticaj ima televizija. Ne samo zato što ona omogućava i sliku i zvuk, već zato što ima pristup skoro svakom domu, skoro svakom čoveku. Baš iz tog razloga kompanije daju ogromnu količinu novca marketinškim agencijama za osmišljavanje reklama. Najbolje reklame se naplaćuju u milionima dolara. Poređenja radi, umesto takve jedne reklame možete napraviti ceo jedan film. 

Reklama za Chanel u kojoj se pojavljuje Nikol Kidman koštala je 33 miliona dolara. Da, dobro ste pročitali. Emitovana je davne 2004.godine.

Poruka reklame za pivo CARLTON DRAUGHT  je: “It’s a big ad, expensive ad, this ad better sell some bloody beer.” Koštala je 1,5 miliona dolara, a prvi put je emitovana 2005.godine.

Reklama za Ferrari Shell koštala je 4,5 miliona dolara. Od prvog do poslednjeg modela Ferrari-a kroz Njujork, Rio de Ženeiro, Monte Karlo, Rim.

Ova reklama za Hondu dugo je držala prvu poziciju kada govorimo o najskupljim reklama u svetu autoindustrije. Koštala je 6,2 miliona dolara i emitovana je 2003.godine. Kažu da nisu korišćeni kompjuteri, odnosno “specijalni efekti“. Rađena je iz dva dela jer nijedan studio nije bio toliko veliki da bi sve moglo odjednom da se snimi.

Reklama za Pepsi koja je emitovana za čuveni američki sportski događaj Superbowl koštala je 8,1 milion dolara i u njoj se pojavljuje, tada 2002.godine, veoma poznata i popularna Britni Spirs. Pepsi je uvek težio tome da ima veoma poznate ličnosti u svojim reklamama. Setimo se one sa Dejvidom Bekamom i sa celim timom Real Madrida.

Reklama koja je emitovana, takođe, u toku Superbowl-a 2011.godine je reklama za Chrysler u kojoj se pojavljuje svetski poznat reper Eminem. Koštala je 12 miliona dolara. Jedan od razloga zašto je Eminem prihvatio da učestvuje je to što je rodjen i što je odrastao u Detroitu. Uvek je govorio da Amerika nije samo Njujork, Čikago, Las Vegas. On je, kako bismo mi rekli, lokal patriota.

Reklama za Guinness pivo koštala je 16 miliona dolara i emitovana je 2007.godine. Snimljena je u jednom malom argentinskom gradu.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *