Miloš Petrović – Praksa je zakon

Teorijska znanja koja se stiču na fakultetu predstavljaju samo osnovu osnove. Učenje se svodi na „od svega po malo“ i realno je preširoko, dok se konkretne stvari uče isključivo kroz praksu.

Od predmeta koje sam učio na fakultetu kao najmanje bitne smatram matematike 1,2,3 jer su to realno stvari koje se najmanje mogu povezati sa onim što nas sutra očekuje u praksi, a toliko nas je ta matematika namučila.

Najpraktičnije znanje je defitivno vezano za programske jezike gde se rešavaju konkretni problemi i uči konkretan alat koji već po završetku fakulteta može da se naplati. Tu mogu da dodam i marketing i sve one predmete gde se učenje puno baziralo na studijama slučajeva. 

Korisnim smatram pisanje istraživačkih i seminarskih radova gde se unosi mnogo kreativnosti, ako se naravno piše pošteno i ne uzima rad od prošle godine. Posebno je dobro ako za seminarski rad pronađete mentora iz prakse, osobu koja je zaposlena u nekoj kompaniji, jer su smernice koje vam ta osoba može dati često korisnije i aktuelnije od onih koje daju asistenti.

Angažovanje u studentskim organizacijama je posebno dobra stvar. Ja se u periodu svog studiranja na FON-u nisam mnogo angažovao u studentskim organizacijama i tu bih grešku sigurno ispravio kada bih ponovo upisivao faks. Studentske organizacije kao što su ESTIEM i FONIS imaju puno kontakta sa kompanijama, organizuju dešavanja što na neki način predstavlja jako dobru praksu na samom fakultetu. Ovaj vid angažovanja bih posebno preporučio studentima sa menadžmenta.

Po završetku studija i početku rada u kompaniji počinje totalno drugi život. Od silne širine znanja, fokus se sužava na ono što će konkretno biti vaš posao u toj kompaniji. Uz fokus dolazi i specijalizacija, a sve ono opšte što ste učili na fakultetu odlazi u rok opšteg obrazovanja. Vrednost vaše diplome jednaka je važem znanju iz konretne oblasti, vašoj snalažljivosti i intelektualnoj sposobnosti da savladate posao koji se postavlja pred vas. Neće vas niko pitati za ocene, koliko vam je trebalo vremena da spremite Operaciona istaživanja ili koliko ste desetki naređali u nizu. Što pre krenete sa praktičnim znanjem to bolje po vas. Mislim da je idealno vreme za sticanje praktičnih znanja treća godina fakulteta. Pazite se novca koji eventualno možete da zaradite kroz praksu ili honorarni rad jer vas on lako može odvući od redovnih fakultetskih obaveza. Tu studenti često razmišljaju „što bih sada završio faks kada i sa ovim do sada ja mogu da zarađujem“.

Praksa – DA, umereno dok studirate. Pokrenite neki svoj projekat što pre ili se uključite u neku od studentskih organizacija. Praksa je zakon, saznaćete to pre ili kasnije.

 Miloš Petrović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *