Windows 8 Consumer Preview

 

Instalirao sam Windows 8 CP na svoj kućni računar i koristio detaljno 2 dana. Koristio sam i na virtuelnoj mašini i preko prave instalacije, zajedno sa Windows 7-icom, pa ću probati da vam prenesem utiske, zapažanja i mišljenja.

Pre nego što počnem dalje sa pričom, ovo nije test i detaljan pregled Windows 8-ice. Nije iz dva konkretna razloga. Prvi, ne možete dovoljno da testirate operativni sistem koji je još uvek u ranoj fazi razvoja i testirati ga za tako kratko vreme. Operativni sistem koristite stalno i dugo. Tek nakon određenog vremena korišćenja možete doći do značajnijih zapažanja. Drugi razlog je taj što je ovo još uvek beta verzija Windows 8-ice. Ovo i jeste poenta beta verzije, da se pusti u promet, da ga developeri i korisnici isprobaju, uoče greške, nedostatke i propuste, da se oni adresiraju i otklone, nakon čega nam sledi Release Candidate verzija, koja je najsličnija finalnoj.
Ali mi ćemo se ovde pre svega osvrnuti na koncept nove verzije Windows-a, što će najverovatnije ostati isto.

Za potrebe ovog teksta, instalirao sam Windows 8 Consumer Preview na desktop računar koji posedujem kod kuće, mašinu sa tastaturom i mišem. Iako je značajna ekspanzija tablet uređaja, desktop računari i dalje čine primat u ukupnom udelu u tržištu, s toga je ovaj podatak jako bitan kada uzimamo u obzir jedan od najpopularnijih desktop OS-ova. Dakle, želeo bih da vam prikažem kroz tri celine sliku novog Windows 8 – dobro, loše i ružno.

 

Dobro

Ne bih da zvučim preterano ohrabrujuće, ali zaista postoji dosta stvari koje ćete voleti u Windows 8-ici i koje su zaista dobre. Za početak, sama instalacija je izuzetno jednostavna i brza, što je odličan početak. Sećate se svih onih CD-ova i drajvera koje ste morali da čuvate po kući (za ne daj Bože), kada reinstalirate Windows? Sada možete da ih se otarasite. Dobro nasledstvo od predhodne 7-ice. Windows 8 zaista sve sam odradi. Ono što ide u prilog jeste veličina sadržaja i jednostavnost, početna Metro strana je zaista jednostavna i čista. Sve je veliko. Sve je čisto i minimalistički. Podrška za multi-monitor računare je odlična i videćemo multi-monitor pozadine i teme koje se fenomenalno uklapaju u koncept. Ukoliko ste prosečan korisnik koji surfuje internetom, proverava mejl ili kuca dokument, koristićete samo “Start” stranu tj. Metro interfejs. Pri tome, dodajmo izuzetnu brzinu podizanja sistema i dobićete fenomenalan doživljaj pri korišćenju.

 

Loše

Ono što me muči još od prve probne verzije Windows 8-ice, jeste činjenica da nas Microsoft forsira da prihvatimo ono što je primarno dizajnirano za touch screen uređaje na desktop uređajima. I to smeta. Primetićete to nakon određenog vremena korišćenja, čak možda i odmah, ukoliko vam Metro koncept ne izgleda primamljivo. Svedoci smo simbioze mobilnih i desktop uređaja, ali ovaj pokušaj Microsofta izgleda kao promena čisto radi promene, jer se na funkcionalnosti nije posebno dobilo. Barem u ovom segmentu.

 Još jedan segment je suštinski promenjen – skrolovanje. Od kad postoje noviji operativni sistemi, skrolovanje se vršilo odozgo na dole. U ovom slučaju je obrnuto, skrolovanje je sa leva na desno, što bi trebalo da emulira čitanje knjige. Mada je u ovom slučaju jako zbunjujuće i to shvatite kada dođete na sekciju gde su izlistane sve aplikacije. Sada ćete morati da čitate i odozgo na dole i još da skrolujete udesno. Ovo postaje veći problem ukoliko imate više aplikacija. U tom delu ne možete podesiti način prikaza kao što možete u Windows Explorer-u, ali doći ćemo na to posle.

Zabrinjavajuće je kako Microsoft forsira da se toliko dugo ustaljeni način korišćenja računara drastično promeni. Da budem iskren, nije funckionalnije od dosadašnjeg  načina. Ono što još više brine jeste nemogućnost da se izabere opcija ukoliko želite da izaberete da li ćete jedan ili drugi izgled korisničkog interfejsa. Ovo ume da frustira, barem onu bazu korisnika koji još uvek sa entuzijazmom koriste desktop računare.

 

Ružno

Da, postoje i neke ružne stvari. Brz primer:

Iz jednog klika krećete odavde

…do ovde…

 

Zaista, zar je Metro UI samo kao koža, ispod koje je neko strano telo? Dobro ste videli, nema Start dugmeta, kada mišem priđete blizu leve donje ivice, klikom dolazite na Start meni tj. Metro.

Ono što još više iritira u vezi Metro interfejsa je što, ne samo da morate da učite nešto novo da koristite, već ste onda neslavno bačeni  nazad u klasičan stari interfejs ponovo, kao da se ništa i nije menjalo. Srliti sa novim interfejsom je jedna stvar, ali kada taj interfejs nije kompletan i funkcionalan podjednako na svim platformama, počinjete da dovodite njegovu vrednost u pitanje, kao i taj trud koji je uložen da bi se on razvio.

 

Zaključak

Nedoslednost u UI-u Windows-a nije ništa novo, ali ova kombinacija Metro interfejsa i klasičnog UI-a, možemo reći, dovodi malo po malo do nivoa apsurda. Još uvek jako buni ovaj spoj, kao da nije bilo dovoljno ideje ili truda da se smisli nešto ubedljivo, jednostavno i univerzalno. Ili pak, da se pošteno napravi posebno verzija za desktop i za mobilne uređaje, što recimo vrlo uspešno čini Apple. Microsoft još uvek lebdi između nedefinisan.

Ako ste dovoljno srećni da posedujete tablet koji može da pokrene probnu verziju Windows 8-ice, onda će vam Windows pružiti nezaboravno iskustvo. Pravi problemi jedino nastaju ako koristite tradicionalni sistem. Ako sedite ispred sistema koji koristi tastaturu i miš kao inpute, onda je teško zainteresovati se za Windows 8. Naravno da poseduje pregršt dobrih stvari i estetskih poboljšanja, ali za sada je samo još uvek Windows 7, samo sa novim interfejsom nalepljenim preko vrha za vas da ga naučite. Ima još dosta do finalne verzije, sigurno će biti još doterivanja, bilo bi fer biti strpljiv i sačekati do oktobra 2012. da vidimo šta to Microsoft ima da nam ponudi.
                                                                                                                                                                                                                       

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *