Nenad Borovčanin: “Borite se za zemlju koju volite!”

Nenad Borovčanin, naš poznati bokser, inače diplomirani pravnik, rođen je 25. marta 1979. godine u Loznici. Boks je počeo da trenira sa 15 godina. Kao amater ostvario je 98 pobeda. Profesionalac postaje 2004. godine i nastavlja sa odličnim borbama i rezultatima. Evropsku titulu osvaja u junu 2011. godine u Banjaluci.

Počeli ste da trenirate boks sa 15 godina. Kako ste se odlučili baš za taj sport?

U mom rodnom gradu Loznici, boks je najpopularniji sport, a loznička publika bila je poznata još u staroj Jugoslaviji kao jedan od „vatrenijih“. Kad sam bio klinac, odlazio sam da gledam mečeve u hali Lagator, a upravo to navijanje i atmosfera usadili su u mene želju da jednog dana i ja počnem da boksujem. Tek kad sam krenuo u gimnaziju, otišao sam da probam boks, vrlo brzo debitovao u ringu i to na prvenstvu Srbije gde sam osvojio zlatnu medalju i tako počeo.

Kako su Vaši bližnji reagovali na to?

Mislili su da se neću dugo zadržati na boksu, pa su me pustili da treniram. U ringu sam pobeđivao, u školi bio još bolji đak nego što sam bio, pa nije bilo razloga da mi brane da treniram.

nenad borovcanin

Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Trudim se da svaki dan iskoristim maksimalno, da radim na sebi, uradim nešto korisno za svoju porodicu, sebe, ljude oko sebe, ali i za Srbiju koju volim. Sve ostalo je rezultat takvog načina života.

Ko ili šta Vas najviše motiviše i zašto?

Poraz nije opcija, zato što PORAZ NIJE OPCIJA!

Da li ima nečega u boksu čega se plašite, nešto što Vas brine?

Svaki meč je novi početak, pre svega borbe sa samim sobom. Pred svaki meč susrećem se sa svojim manama i vrlinama, saznam koliko sam plašljiv, ali i koliko hrabar, koliko surov, ali i koliko plemenit, i uvek potvrdim što već znam , a to je da moram pomeriti sopstvene granice da bih pobeđivao!

Vi ste jedan od retkih sportista koji je završio fakultet. Koliko je bilo teško uskladiti studije i treninge?

Za mene je normalno da se čovek obrazuje i bavi sportom. Mislim da je u 21-om veku veoma bitno da se deca bave sportom i stiču obrazovanje. Sportom zbog zdravlja, ali i sticanja osobina kao što su disciplina, takmičarski duh, fer plej, želja za pobedom i gledanje životu u oči. Obrazovanje, jer čovek mora imati svoju profesiju da bi bio integrisan u društvo, ali i da bi obezbedio egzistenciju sebi i svojoj porodici. Ja sam diplomirani pravnik, a sada sam na master studijama na Megatrend univerzitetu.

Karijera profesionalnog sportiste podrazumeva i mnoga odricanja. Čega ste se najteže odrekli?

Imao sam cilj, kao što ga imam i danas. Sve što me mamilo da odustanem od svojih ciljeva i da skrenem sa puta koji vodi do njega, zaboravio sam i trudio se da ne primećujem.

U junu prošle godine postali ste prvak Evrope u kruzer kategoriji. Meč je odigran u Banjaluci. Koliko i na koji način Vam je to pomoglo, s obzirom da je meč trajao punih 12 rundi?

Tada sam prvi put boksovao meč koji traje 12 rundi i bilo je zaista teško, ali je zbog toga i zadovoljstvo bilo veće, naročito pred domaćom publikom.

Jedno vreme ste trenirali sa braćom Kličko, svetski poznatim bokserima. Šta ste najviše naučili za to vreme?

Naučio sam kakvi su trenažni procesi savremenog boksa, kako se organizuju veliki bokserski spektakli, kakvi su odnosi u vrhu svetske bokserske organizacije. Naučio sam da snaga nije u mišićima već u glavi i potrudio se da sve to prenesem u Srbiju, ali i ostatak bivše Jugoslavije.

U poslednje vreme interesovanje za boks u Srbiji je izuzetno poraslo. Kako to iskoristiti na najbolji način?

Vratili smo boks na male ekrane zahvaljujući našem TV partneru B92, zbog čega je boks ponovo popularan. Pre dva meseca pokrenuo sam projekat „Nacionalne škole boksa“. To je mreža klubova u Srbiji sa besplatnim školama boksa za decu do 18 godina. Inače se zalažem da svaki sport bude besplatan za decu do 18 godina, jer svako dete zaslužuje istu šansu u životu, da dokaže svoj talenat i uspe. To bi doprinelo i jačanju društva uopšte, jer bismo imali mlade ljude koji su spremni da gledaju životu u oči, da bez problema rade osam sati ono čime se bave, da nemaju problem sa autoritetima, da poštuju tuđi uspeh i da imaju fer plej odnose sa okruženjem.

Da li imate neki hobi? 

Nemam neki određeni hobi. Slobodno vreme provodim u društvu porodice, prijatelja, putujemo kad imamo malo više vremena.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Oni koji su budni da se ne uspavaju i da bude sve oko sebe, da pokrenu društvo da krene napred. Da ne beže od politike, jer se samo preko politike može voditi i uticati na društvene tokove. Ako svi budemo težili ka društvu solidarnosti i jednakih šansi, možemo imati srećnu naciju. Borite se za zemlju koju volite!

Omiljena knjiga? Kockar, Tvrđava, Najveći trgovac na svetu Omiljen film? Oficir i džentlmen Životni moto? Poraz nije opcija.

Pogledajte promo klip za kamp Balkan Boxing, koji je osnovao sa svojim bratom:

Izvor fotografija: sport.blic.rs, novosti.rs

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *