Šta to Holanđani imaju, a mi ne?

 

Hobi kojim se bavim već više od godinu dana je izrada nakita. Sa drugaricom sa fakulteta, Tamarom Miletić, prijavila sam se na prvu grupnu prodajnu izložbu početkom prošle godine i nakon izuzetno pozitivnih reakcija odlučile smo da se ovome ozbiljnije posvetimo. Od tada pod imenom “Babbitty Rabbitty” učestvujemo na velikom broju grupnih izložbi koje se održavaju svakog meseca u KC “Grad”, Galeriji “Pero”, SC “Ušće”, SC “Delta City” i mnogim drugim mestima. Takođe, u prodavnici Gradstor u KC “Grad” se uvek može naći naša najnovija kolekcija. Nakit koji izrađujem su prvenstveno minđuše, zatim rajfovi, prstenje i ogrlice. Preovlađuju vesele boje, šareni dezeni, različiti tekstili i koža kao osnovni materijali sa kojima radim. Izvor inspiracije je nepresušan i ideje za dizajn su bezbrojne. Najviše inspiracije dobijam na putovanjima, odakle ponekad i donesem vrlo interesantne materijale. Moja omiljena kolekcija minduša rađena je sa kožom donetom iz Maroka, u koji sam putovala zbog projekta koji smo radili u Kazablanki u prvom semestru studija u Delftu. Ove slike prikazuju samo mali deo moje kolekcije nakita, dok više možete videti na sledećem linku.


 

Otkud ja u Holandiji i zašto baš Holandija?

Na predavanjima na mom fakultetu bezbroj puta sam čula: “Ovako to rade u Holandiji”, “Ovaj objekat je u Holandiji” ili “Ovaj objekat je projektovao holandski arhitekta”, pa sam rešila da se zaputim u tu Holandiju da saznam šta to oni imaju ili znaju, a mi ne, ili obrnuto.


TU Delft je jedan od vodećih tehničkih fakulteta u Evropi i svetu. Nalazi se u malom holandskom gradu Delftu, između Roterdama i Haga. Holandija je mala zemlja i gradovi su odlično povezani železnicom, tako da se do Haga stiže za 12 minuta, do Roterdama za 15 minuta, a do Amsterdama treba manje od sat vremena. Delft kao grad je jako mali. Pola grada čini studentski kampus. Jako je lep i miran gradić sa karakterističnom holandskom arhitekturom, kanalima i biciklistima na sve strane. Naravno, glavno prevozno sredstvo je bicikl i to je prva stvar koju svaki student kupi kada dođe ovde.


Tehnički univerzitet sastoji se od osam fakulteta, a Arhitektonski fakultet je jedan od njih. Osnovne studije na ovom fakultetu su na holandskom, a master studije su na engleskom jeziku. Upravo iz tog razloga veliki broj studenata na master studijama su stranci – najviše ih ima iz Kine, Grčke i Indije. Ove godine ja sam bila jedini student iz Srbije koji je upisao Master na ovom fakultetu.

 

Uslovi studiranja

Što se fakulteta tiče, ovde sve izgleda mnogo drugačije. Fakultet je savršeno opremljen svime što je potrebno jednom studentu arhitekture. Zgrada fakulteta je prilagođena studijama arhitekture pre tri godine, pošto je stara zgrada izgorela 2008. Sve u zgradi je potpuno novo. Jako zanimljiva je potpuno narandžasta sala, projektovana od strane holandske grupe MVRDV koji vode i jedan od studio projekata. Najviše me je fascinirala ogromna sala za pravljenje modela gde su nam na raspolaganju najrazličitije mašine za obradu i sečenje materijala, mašine za lasersko sečenje i 3D printing. Ovde se može napraviti sve što se zamisli.


Nastava se razlikuje od onoga na šta sam navikla, kao i ispiti. Moj prvi ispit ovde (Architectural Design) bio je potpuni šok  za mene. To je bio tzv. “open-book” ispit, gde nam je bilo dozvoljeno da ponesemo svu literaturu, a tražilo se da damo svoje kritičko mišljenje o esejima različitih arhitekata. Ovde je akcenat na tome da svakog od nas pretvore u stručnjaka sa svojim ličnim mišljenjem i stavom, nema učenja iz knjiga i reprodukovanja onoga što je rečeno. Sistem je ovde drugačiji, kolokvijumi ne postoje, već samo ispiti i nastava se odvija u četiri perioda (četiri polovine semestra) i na kraju svakog imamo ispite. Sistem ocenjivanja je takođe potpuno drugačiji, iako na prvi pogled deluje slično. Ocene su od jedan do deset, s tim što je šest prva prolazna ocena. Ali, ovde je ocena osam vredna kao deset, pošto se deset smatra ocenom “exceptional”, a to po njihovom mišljenju nije moguće da jedan student dostigne. Jako su rigirozni u ocenjivanju i svi su se čudili kako je kod nas moguće da postoji prosek ocena 10,00, to je ovde potpuno nezamislivo.


Fakultet je jedan od najpoznatijih tehničkih fakulteta, gde su predavači i profesori mnoga od poznatih imena u svetu arhitekture. Sve ovo pruža studentima priliku da uvek budu u centru zbivanja i da uče od najboljih.

 

Vannastavne aktivnosti i društveni život


Delft pruža mnogo prilika studentima. Ovde postoji mnogo različitih studentskih organizacija, kako sportskih, tako i mnogih drugih. U kampusu se nalaze sportski i kulturni centar, gde se mogu pohađati različiti kursevi vezani za jezike, muziku, glumu ili se mogu trenirati različiti sportovi. Najpopularniji sportovi su veslanje i dvoranski hokej. Ja sam u Delfu nastavila da se bavim mačevanjem kojim sam se bavila i u Srbiji, s tim što sam morala da promenim oružje. U klubu su samo studenti različitih nacionalnosti i svi se jako dobro slažemo. Krajem februara smo organizovali internacionalni turnir za koji sam ja dizajnirala plakate, a u martu smo osvojili zlatnu medalju na ekipnom takmičenju u sablji.


Što se tiče jezika, ovde svi govore engleski, od kasirke u samoposluzi do profesora na fakultetu, tako da sporazumevanje ne predstavlja nikakav problem. Takođe se na fakultetu nudi besplatan kurs holandskog jezika za one koji žele da nastave da rade ovde nakon završetka fakulteta.


Što se noćnog života tiče, u Delftu nema mnogo mesta za izlazak, uglavnom su to neke privatne žurke koje organizuju studenti. Većina ljudi izlazi u Hag ili Roterdam, koji su jako blizu, tako da to ne predstavlja problem. Veliki broj studenata i živi u ovim gradovima, a veći su i dinamičniji od malog i mirnog Delfta.


Osim po tehničkom univerzitetu, Delft je u svetu poznat po porcelanu karakteristično plave boje i kao rodno mesto slikara Vermera čija su najpoznatija dela “Devojka sa bisernom minđušom” i “Mlekarica”.


Maja Kevdžija{gallery}Sta_to_Holandjani_imaju{/gallery}

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *