Apple iPhone 5

 

 

Veći 4-inčni ekran

iPhone 5 nam dolazi sa novim ekranom od 4” koji je u suštini dobio na veličini tako što je samo izdužen, dok je širina ostala ista, dakle sada smo dobili pravi widescreen ekran sa odnosom strana 16:9. Ekran ima isti ppi (pixels per inch) i on je 326 pa je i dalje ultra oštri retina display. Ekran je još svetliji sa boljom zasićenosti boja,  tačnije 44% je bolja zasićenost.

 

Kućište

U ovom segmentu su se desile najveće promene. U predhodna dva modela, Apple je ugrađivao staklene panele i napred i pozadi, a bazu je činio okvir od nerđajućeg čelika, što je atraktivno izgledalo ali nije bilo baš izdržljivo. Sada je tzv. „unibody“ kućište od aluminijuma od kojeg se izrađuju i kućišta za MacBook laptopove. Uređaj je tanak samo 7.6mm i 18% je tanji od predhodnika. Takođe je i 20% lakši nego predhodnik sa samo 112 grama. Biće zanimljivo uporediti ovaj i predhodni model i videti kako je to imati veći a lakši uređaj, pogotovu što su Apple-ovi laptopovi poznati upravo po izdržljivosti zbog odlične završne obrade.

 

Kamera

Kamera ostaje slična kao i predhodna sa 8 megapiksela sa LED blicom, i zaista jedna od najboljih kamera na mobilnim uređajima postaje i još bolja po njihovim tvrdnjama. Sočiva su izrađena od kristala safira, pa je otpornija na ogrebotine. Poboljšan je algoritam koji uklanja šum, i poseduje hibridni low-light senzor koji pomaže pri slabim svetlosnim uslovima. Video je ostao na 1080p standardu pri 30 frejmova po sekundi. Novina je da se mogu uzimati fotografije tokom snimanja. „Boost“ je dobila i prednja iSight kamera, snima u 720p standardu što će dosta pomoći pri video (ili kako Appple naziva iSigh) pozivu, i možete se njom fotografisati u 1.2 megapixela.

 

Procesor

Srce sistema je dobilo veliko poboljšanje, nov Apple A6 procesor, za koga dobijamo garancije da je najmanje 2 puta brži od iPhone 4s. I grafički čip je još jači. Sve ovo bi trebalo da se odrazi na sve aspekte brzine, u igrama, otvaranju aplikacija, izvršavanju zadataka a i da pomognu fotografisanju i novim wireless brzinama. Na žalost još uvek nemamo informaciju o RAM memoriji koja je na novom iPhone-u, pa ćemo morati da sačekamo prve benchmark testove kada budemo uzeli u ruke novi iPhone 5.

4G LTE + WiFi a/b/g/n

Konačno se iPhone pridružuje porodici telefona koji podržavaju najnoviji i najbrži standard za prenos podataka preko mobilne mreže. Teoretski, 4G LTE (long term evolution) podržava download prenos podataka i do 100Mbps, što je desetinama puta brže od već ionako brze 3G mreže. Ovde će i pomoći nov procesor pa da se brzina oseti na svim poljima. WiFi ide čak i do 150Mbps ukoliko naravno posedujete takvu konekciju.

 

Baterija

Baterija je veća nego predhodna, po specifikacijama ona može da izdrži 8 sata telefoniranja preko 3G ili 4G, ili surfovanja takođe 8 sati na obe konekcije i 3G i 4G. U stand-by modu može da bude 225 sati, video 10 sati, i audio playback čak 40 sati. Ove performanse su sasvim solidne s obzirom da je uređaj toliko tanak, ali bilo bi lepo da sačekamo pa da testiramo u realnim uslovima ove specifikacije.

 

iOS6

I za kraj, iPhone 5 dolazi sa najnovijim iOS 6 operativnim sistemom koji donosi poboljšanja na raznim poljima. Nova aplikacija Passbook koja integriše sve elektronske karte, propusnice, kupone i vaučere. Nove mape sa navigacijom i 3D prikazom. Apple je po prvi put izbacio Google Maps i doveo svoje rešenje. Novine u Phone aplikaciji, nov Store, poboljšanja u Mail klijentu i mnoge druge.

 

Dostupnost i prodaja

iPhone u Americi stiže putem pre-ordera od 14. septembra, a isporučuje se 21. septembra u radnjama širom Amerike gde se očekuju dobro poznati redovi ispred Apple-ovih radnji. Posle toga stiže i u Evropu.  Cene su iste kao i za prošli model i iznose 199 dolara za 16GB model, 299 dolara za 32GB model, i 399 dolara za 64GB model. Cene zahtevaju i pretplatnički ugovor. Cena simfree telefona nije objavljena ali se očekuje negde oko 650 dolara za osnovnu 16GB verziju, takođe po 100 dolara gore za 32GB i 64GB modele. Od 28. septembra iPhone 5 prodavaće se u Singapuru, Kanadi, Francuskoj, Hong Kongu, Japanu, Australiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Srbija, naravno nije u planu. Model iPhone 3GS izbacuje se iz prodaje, dok će model iPhone 4S od 8 GB i iPhone 4 istog memorijskog kapaciteta biti 99 dolara, odnosno besplatni, ali uz zgovornu obavezu kod američkih operatera.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *