Lakros. Dinamičan. Zanimljiv. Nepredvidiv.

Lakros je brza timska igra puna akcije. Kombinacija je fudbala, košarke i hokeja. Smatra se najbrže rastućim ekipnim sportom u svetu. S obzirom da se lakros igra na terenu identične veličine terena za fudbal, u Srbiji postoji veliki potencijal za razvoj ovog sporta.

Trenutno u našoj zemlji postoje tri registrovana lakros kluba  i svaki od ovih klubova u svom sastavu ima nekoliko lakros reprezentativaca.

1) Belgrade Zombieswww.zombielax.net ,

2) Belgrade Bearswww.belgradebearslax.vom ,

3) Belgrade Phantoms

U toku godine lakros klubovi iz Srbije posećuju razne turnire širom evrope (BUL, HUN, CRO, SLO, AUT, POL) i krajem septembra tradicionalno se u Beogradu organizuje domaći lakros turnir koji dovodi brojne ekipe. (Nursery Mercenaries 2012 – www.tinyurl.com/8u7ph59 ) .

Jednom godišnje organizuje se Evropsko prvenstvo u lakrosu koje se svake godine održava u Amsterdamu, a Svetsko prvenstvo se organizuje na dve godine. Sledeće Svetsko prvenstvo održaće se u Denveru (SAD) 2014. godine na kojem će učestvovati i reprezentacija Srbije. Lakros uskoro postaje i olimpijski sport i ukoliko kvalifikacije prođu kako treba za naš nacionalni tim, bodrićemo ih 2020. godine na OI.


Pravila:

Lakros je moguće igrati na dva načina. Prvi način je igrati ga na otvorenom, a drugi način u zatvorenom prostoru. Lakros koji se igra na otvorenom, igra se na standardnom fudbalskom terenu sa 10 igrača (1 golman, 3 odbrambena igrača, 3 igrača veznog reda, 3 napadača) i cilj igre je postići više golova od protivnika. Igra se sa karakterističnim štapovima i gumenom lopticom. Igrači su opremljeni kacigama i zaštitnom opremom. Lakros koji se igra u zatvorenom prostoru igra se 6 igrača (1 golman, 5 igrača). 


Lakros ekipa FON-a:


Lakros ekipa FON-a osnovana je u septembru 2012. godine, trenutno broji 7 igrača. Cilj je proširenje ekipe i učestvovanje na brojnim turnirima tokom godine zajedno sa ostalim sportskim ekipama FON-a (Valensija, Pariz, Rim)

Lakros ekipa FON-a otvara konkurs za prijem novih članova. Zainteresovani mogu doći na probni trening/upoznavanje 7.10.2012.godine u 16:00h na terenima Beogradskog Ragbi Kluba (tereni BRK-a na Adi Ciganliji). Potvrdu o dolasku poslati zajedno sa imenom i prezimenom na lakrosfon@gmail.com.


Milan Bibeskovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *