Feliks Baumgartner : “Ponekad morate da se popnete zaista visoko, da biste shvatili koliko ste mali.”

SKOK SA IVICE SVEMIRA

Austrijanac Feliks Baumgartner uspeo je da ispiše nove stranice istorije slobodnim padom sa visine od preko 36 kilometara.

Milionima gledalaca koji su uživo pratili skok Feliksa Baumgartnera zastao je dah kada je ovaj neustrašivi Austrijanac izgubio kontrolu i počeo da se vrti oko svoje ose, dok je padao brzinom većom od 1.000 kilometara na sat. To je bio momenat kada kontrolni centar u Novom Meksiku nije znao da li je Feliks uopšte svestan ili čak živ. Dok je Džo Kitindžer, čiji ga je glas vodio kroz ovu misiju, ponavljao “Felikse, da li si svestan”, Baumgartneru je kroz glavu prolazio najcrnji scenario i njegov najveći strah – da će mu centrifugalna sila, preko vlastite krvi, izbiti oči iz glave.

Poteškoće tokom pada

Feliks je istakao da je dva puta razmišljao o tome da prekine misiju. Prvi put kad mu se zamaglio vizir na kacigi zbog kvara grejača i hladnoće u kabini, drugi put na početku skoka, kada je nekontrolisano počeo da se vrti oko svoje ose. U tim trenucima Feliks je razmišljao da li da aktivira padobran, jer bi to zaustavilo okretanje, ali bi njegova misija bila nepotpuna, pa je odlučio da uprkos svemu nastavi.

On je rekao da je oporavak od okretanja bio mnogo teži nego pri običnom padu zbog ograničene mogućnosti osećaja unutar specijalnog odela.

Kada skačem padobranom mogu da osetim vazduh na desnom ramenu i odmah znam šta da radim. U odelu ne osećate vazduh, tako da morate da sačekate dok vas on bacaka. Onda pomislite: “Oh, gurnuo me je u smeru kazaljke na satu – to znači da moram da uradim ovo” – ispričao je austrijski padobranac.

“Kada stojite tamo na vrhu sveta osetite se skromno i ponizno i jedino želite da se vratite živi. Mislio sam na porodicu, na sve ljude koji me čekaju dole i na to kako ne želim da me gledaju kako umirem”, priznao je on novinarima u Rozvelu, gde je bilo sedište misije.

Na pitanje da opiše osećaj putovanja brzinom od 1.342 kilometara na sat, Baumgartner je novinarima rekao: “Teško je opisati probijanje zvučnog zida, jer ništa nisam osetio”, i dodao da bez referentnih tačaka ne možete osetiti brzinu kojom padate.

Misija je uspešno završena

On je postavio tri rekorda – za najveću brzinu u slobodnom padu, skok sa najviše visine i najduži slobodni pad bez stabilizirajućeg padobrana, ukupno 4 minuta i 22 sekunde.

“Ponekad morate da se popnete zaista visoko, da biste shvatili koliko ste mali”, rekao je Baumgartner neposredno pre skoka koji su uživo prenosili mediji širom sveta.

Zanimljivo je da mu je, po sletanju, među prvima pritrčao naš fotograf Predrag Vučković.

Feliksovi najveći uspesi

Profesionalni BASE skakač i padobranac počeo je da se bavi ekstremnim sportovima sa 16 godina, a od 1988. sarađuje sa “Red Bulom” na njihovim projektima.

Pre šest godina, 18. avgusta 2006, Feliks je postao prvi čovek koji se padobranom spustio, a zatim skočio sa “Turning torso” zgrade u Malmeu u Švedskoj.

Baumgartner je rekorder i u najnižem BASE skoku – 1999. je skočio iz ruke Hristove statue u Rio de Žaneiru, sa visine od 29 metara.

U julu 2003. Feliks je “preleteo” kanal Lamanš koristeći posebna krila od ugljenih vlakana. U decembru 2007, postao je prva osoba koja je skočila sa 91. sprata zgrade Taipei 101, tada najviše zgrade na svetu, sa visine od oko 390 metara.

Rekord za najviši BASE skok sa zgrade postavio je 1999, kada je skočio sa tornja Petronas u Kuala Lumpuru u Maleziji.

Ovaj video prikazuje pet Baumgartnerovih najboljih slobodnih padova.

Nastavak karijere

Skokom sa visine od 39.068 metara, Feliks Baumgartner ostavio je bez daha gledaoce širom sveta i učinio da se zapitaju koji će biti sledeći projekat neustrašivog ekstremnog sportiste. Izgleda da se padobranac ipak izvesno vreme neće izlagati opasnosti, budući da planira da se iduće godine oženi svojom devojkom, Nikol Etl.

“Povlačim se. Želim da budem pilot helikoptera, da se borim protiv požara i spasavam ljude. Bez telefonskih poziva, bez imejlova” – rekao je Baumgartner, a prenosi britanski “Telegraf”.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”http://youtu.be/r_JvxW-pBMw”]

[/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”http://youtu.be/3_Io1DgObCs”][/vc_column][/vc_row]

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *