Artivizam kao koncept 8. FIST-a

Festival internacionalnog studentskog teatra se od samog početka oslanja na postojanje koncepta kao tematskog okvira za sagledavanje ostvarenja mladih kolega iz inostranstva. Ove godine, od 8. do 11. novembra Fakultet dramskih umetnosti će još jednom primiti ne samo ljubitelje pozorišta, već i aktiviste, optimiste, borce za ljudska prava, društveno angažovane i one koji to žele da budu.

Tematski okvir ovogodišnjeg festivala leži u reči ARTIVIZAM. Kao jasna asocijacija na pojmove kao što su art i aktivizam, dolazimo do složenice koja označava delovanje kroz umetnost, kojim možemo da doprinesemo pokretanju i rešavanju različitih problema.

Koncept je izrаžen kroz termine društveno angažovano pozorište, kulturni aktivizam, artivizam. Pozorišnа umetnost predvodi festivаlski progrаm u borbi zа ideje rаvnoprаvnosti, inkluzije, tolerаncije, mirа, zаštite ugroženih grupа. Osim predstava, FIST je spremio i druge artivističke programe-izložbe, svirke, tribine, edukativni program i FIST radio čiji ćete program moći da pratite od 5. novembra na sajtu www.festivalfist.com .

FIST promoviše interаkciju, provokаciju i direktnu komunikаciju u pozorištu i umetnosti, diskusiju umetnikа sа publikom i njihovo učešće u borbi zа društvenu proаktivnost i odgovornost.

FIST 08 će u novembru biti domаćin društveno аngаžovаnim predstаvаmа аkаdemijа, rаzličitog trаjаnjа i forme, koje su nаstаle kаo rezultаt nаstаvnog procesа nа pozorišnim аkаdemijаmа.

Kroz FISTory program, šest takmičarskih predstava koje dolaze iz Italije, Češke, BiH, Švajcarske, Moldavije i Holandije pokrenuće pitanja koja se tiču smrtne kazne, suprotstavljanja urbane i ruralne sredine, položaja žena u društvu, socijalnih nejednakosti, medijske manipulacije. Glavni program festivala, koji će trajati četiri dana, ima veoma bogat sadržaj. U sledećoj tabeli možete videti nazive predstava, njihovo vreme i lokaciju održavanja.

Pored takmičarskih predstava tu je i FIST play – ”Stojim ispred tebe naga” od Džojs Kerol Outs. Ova predstava bavi se ogoljavanjem tabu tema našeg društva koje su vezane za žene. Anoreksičarka, go-go igračica i trudnica kroz tri različite priče tragaju za istim stvarima. FIST play je delo studenata FDU i njihov odgovor na koncept ARTIVIZMA.

Kao teorijska osnova za postavljanje ovog koncepta poslužio je rad „Kontekstualna umetnost u zemljama istočne Evrope: pristupi, dijagnoze i tretmani problema“ grupe autora (Milena Bogavac, Dragana Bulut, Bojan Đorđev, Anđela Ćirović, Siniša Ilić, Milan Marković, Katarina Popović, Ljiljana Tasić) koji je nastao u okviru projekta Raškolovano znanje 2010. godine. Ceo rad može se pročitati i preuzeti na http://bit.ly/ORQpsM.

Ulaz na sve programe je kao i prethodnih godina besplatan, stoga razlog više da posetite FIST08.

Za dodatne informacije, pitanja, sugestije posetite sajt http://festivalfist.com/ ili nas kontaktirajte putem društvenih mreža. Na facebook-u nas možete naći na http://www.facebook.com/FIST08, a na twitter-u cvrkućemo kao @FIST_08 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *