KST – Najstariji klub na Balkanu

Klub studenata tehnike, nezvanično, počinje sa radom 1952. godine, kao klub studenata Arhitektonskog, Građevinskog i Elektrotehničkog fakulteta, smešten u laboratoriji, radi za vreme pauza između vežbi.
Dve godine kasnije, 24. februara 1954. godine, klub dobija ime i zvanični status, priznanjem direktno od rektorata Visoke tehničke škole. Od 1962. godine počinju prave promene i započinje organizacija kulturnog, sportskog i zabavnog programa za studente, uključujući i predavanja poznatih ličnosti, igranke i slično. KST gradi svoj imidž do 1969. godine kada pravi veliki bum na kulturno-zabavnoj sceni Beograda otvaranjem diskoteke. U njoj se razvijaju pravi samoupravni odnosi, dele zaduženja, kao i odgovornosti, a sve to u organizaciji studenata. To je ujedno i početak uzlazne putanje kluba koji u narednim godinama dobija samo pohvale i stiče ugled mesta sa vrhunskom zabavom i sigurnošću.

I danas, posle 58 godina KST je na mapi beogradskog provoda, uživa titulu najstarijeg kluba na Balkanu.
Tradicionalni prednovogodišnji maskenbal postao je kulturni fenomen grada. Svake godine klub se trudi da uključi što više posetilaca i u samu organizaciju maskenbala. Raspisuju se konkursi za temu i dizajn plakata maskenbala, a pobednici bivaju nagrađivani. Ove godine, prednovogodišnji maskenbal održaće se, u inat smaku sveta, 22. decembra, pod temom DAN POSLE JUČE.
Noćni klub radi od srede do subote i svako veče je različito. Za svakoga po nešto. Moramo spomenuti petak, koji ima najdužu karijeru. Već 18 godina petkom je poznato veče CAN’T STOP THE ROCK. Veče je nastalo početkom devedesetih, kao veče namenjeno poštovaocima alternativnog zvuka tadašnjeg doba, kao što su The Cure, Depeche Mode i sl. Pojavom Grunge-a, veče je dobilo naziv “S One Strane Pruge”, a pravac je dobio zavidno mesto u programu. Par godina kasnije program se okrenuo ka još urbanijim i tvrđim muzičkim pravcima i dobio novo ime “Muzika iz Bureta”. Preokret, i najbliže onom što danas izgleda, nastao je krajem devedesetih, a ime je bilo “Have You Ever Heard Of Any Other Rhytm”. Tada je i po prvi put uveden dupli program u KST-u. Danas petak ima četiri različita dupla programa, koji se smenjuju: EBM, Metal, Nu Metal i Žestoka domaćica..
Da je KST tu za studente i zbog studenata, dokazuje nam i Kulturni pogon ovog kluba. Posle 17h, kada dnevni klub prestaje da radi, prostorije postaju oaze za kreativce. Kulturni pogon KST-a smišlja razne načine da se kulturna  scena ovog grada popne lestvicu više. Organizuju se razne izložbe, radionice, bioskopske večeri, sajmovi rukotvorina, unplugged dnevne svirke, foto laboratorije, predstave, kvizovi. A s početkom svake školske godine, počinje i nova sezona škole salse u KST-u. Stolovi se sklanjaju, muzika se ne gasi i mnoštvo talentovanih studenata meša kukovima dok ne stignu prvi gosti za to veče.
KST nikada ne spava, u prvoj smeni šankeri nikad nisu sami. U klubu se uči, crta, ispija prva jutarnja kafa, igra stoni fudbal. Tokom dana se stvara, a uveče se zaborave sve formule, pravila i dimenzije, i dancefloor postaje naš svet.

U toku su prijave za radionicu ANATOMIJA ELEKTRIČNE GITARE, više informacija možete naći klikom na LINK .
I za radionicu KST FOTO LABORATORIJA OVDE.

U sredu 14.11. slavimo i sedmi rođendan Domaćice. Veče koje od 2005. godine žari i pali naša stopala, muzikom sa domaće scene, od njenog nastanka do današnjeg dana.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *