Predstava iz BiH oduševila publiku na FIST-u 08

Sinoć je na FIST-u publika uživala u predstavama iz Bosne i Hercegovine i Holandije. “Džepovi puni kamenja” po tekstu irske autorke Meri Džouns, a u izvođenju studenata Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva oduševila je sve prisutne.

Od 21.30h posetioci su mogli da pogledaju plesni solo performans “Žene ne kake” Liselore Nige. Na neobičan način ova mlada glumica je pokušala da prikaže položaj žene  u današnjem društvu. Nakon predstava održani su i okrugli stolovi gde je publika mogla da učestvuje u razgovoru sa autorima predstava.

Danas na programu FIST-a 08 od 19h igraće se predstava “Boje pogubljenja” italijanske trupe sa pozorišne akademije “Sofija Amendolea” iz Rima. U ovoj predstavi tretiraće se tabu tema smrtne kazne.Nakon toga, od 21h predstaviće nam se češka trupa sa Janaček akademije za muziku i izvođačke umetnosti iz Brna. Njihova predstava “Izbeglice” baviće se preispitivanjem manipulacije medija kroz simulaciju forme reality show-a.

FISTedu program, koji će omogućiti publici da se informiše i unapredi znanja o aktuelnim umetničkim temama na koje se Festival fokusira konceptom, a to je pre svega društveno i politički angažovana umetnost.  FIST 08 Vas poziva da se priključite diskusijama FISTedu programa, koje će se održati u subotu 10. i nedelju 11. novembra od 18h na Fakultetu dramskih umetnosti.

Sutra od 19h na programu je predstava švajcarske trupe “Brazlilifikacija” koja govori o velikim razlikama u društvenim slojevima na primeru Brazila, ulogom pojedinca u ostvarivanju ljudskih prava, socijalne pravde ali i omogućavanju dostojanstva i ljudskog poštovanja svakome. To je ujedno i poslednja predstava iz takmičarskog programa. Ona će se prenositi live na http://arttv.rs/art-tv-online/ za sve one koji ne stignu da je pogledaju na FDU. Nakon predstave iz Švajcarske igraće se “Postojanje”, predstava scene Carina od 20.30h u okviru FISTplus programa. Od 22h sledi ceremonija proglašenja pobednika i zatvaranje FIST-a 08

Sve fotografije sa festivala možete naći OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *