FIST 08 je zatvoren

Treće veče na festivalu FIST trupa sa Akademije “Sofija Amendolea” iz Rima izvela je svoju predstavu “Boje pogubljenja”. Publika je bila oduševljena kako samom predstavom tako i neverovatnim vizuelnim spektaklom koji su im priredili. Glumci su četiri puta izlazili na bis što govori o utisku koji su ostavili.

Nakon ove predstave, Janček akademija za muziku i izvođačke umetnosti iz Brna izvela je komad “Izbeglice”. Po završetku većina je ostala na okruglom stolu gde je imala priliku da razgovara sa stvaraocima ove predstave.

Osmi po redu Festival internacionalnog studentskog teatra FIST08 sinoć je završen. Nakon četiri dana programa publika je imala priliku da uživa u različitim studentskim ostvarenjima iz šest zemalja koje su se trudile da odgovore na koncept artivizma. Pune sale svake večeri dokaz su da je program ove godine bio na zavidnom nivou.

U takmičarskoj selekciji našle su se predstave “Ne viči na mene” Moldavija, “Džepovi puni kamenja” BiH, “Žene ne kake” Holandija, “Boje pogubljenja” Italija, “Izbeglice” Češka i “Brazilifikacija” iz Švajcarske.

Tročlani žiri koji su činili Milena Bogavac, Dragana Jovović i Attila Antal doneli su odluku da je najbolja predstava na FIST-u “Brazilifikacija” Univerziteta umetnosti iz Ciriha. Nagradu publike dobila je predstava “Ne viči na mene” iz Moldavije sa Akademije za muziku, pozorište i vizuelne umetnosti, a nagradu za istakunuti element u predstavi dobila je predstava “Boje pogubljenja” sa rimske akademije “Sofija Amendolea”.

Pored glavnog, u okviru FIST+ programa publika je mogla da pogleda performans otvaranja “Drop Art”, izložbu umetničke grupe C4, kao i predstavu scene Carina “Postojanje”. FIST play “Stojim ispred tebe naga” u produkciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti je premijerno prikazana na FIST-u prve večeri festivala.

FISTedu je u subotu i nedelju okupio zainteresovane gde su se vodile diskusije na temu odnosa umetnosti i politike. Ceo program festivala je propratio i FIST radio koji je počeo sa emitovanjem programa 5. novembra, a završio se poslednjeg dana festivala. Na ceremoniji zatvaranja izveden je skeč koji je simbolično zatvorio festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *