"Moć veštica": radijski stand-up

U svom večernjem programu, radio B92 nudi različite muzičko-govorne poslastice. Jedna od njih je i emisija ‘‘Moć veštica‘‘, autora i voditelja Slobodana Vujanovića a.k.a Freedoma. Kako sam kaže na svom B92fm kanalu -‘‘emisija za one kojima su uši elitni deo tela ili imaju srce od kamena‘‘, utorkom od 22h do 00h. Sam termin ukazuje da to nije emisija sa velikom slušanošću, klasičnim temama i komercijalnom muzikom. I njen autor često naglašava kako je prati nešto više od 20 slušalaca. Ovaj i slični komentari ga upravo čine pomalo neobičnim, bizarnim  i uvek oštrim voditeljem. Emisija se, zapravo, bavi opštim, svakodnevnim temama izrečenim na nešto drugačiji i nepredvidljiv način. I to emisiju  ‘‘Moć veštica‘‘, svrstava u red specifičnih radijskih emisija, koje možemo da nabrojimo na prste jedne ruke. Međutim, da krenemo od samog početka, kako to dolikuje svakoj kritici pisanoj od strane medijski pismene osobe, studenta produkcije.

Emisiju od nedavno pratim na radiju B92, te se ne mogu osvrnuti na njenu istoriju koja svakako određuje sadašnju poziciju. Tokom par slušanja došlo je do tektonskih promena u mom odnosu prema ovoj emisiji, bez preterivanja. Kako su se iz animoziteta rodile prve simpatije? Zbog čega se to desilo? U narednim sažetim rečenicama, uredno složenim u paragrafe potrudiću se da detaljnije pojasnim koncept i voditeljski stil emisije ‘’Moć veštica’’.

Ova dvočasovna emisija govorno-muzičkog karaktera, obrađuje aktuelne političko-socijalne teme sa dozom lucidnosti nesvakidašnjoj srpskom radijskom etru. Prva reakcija svakog normalnog i prosečnog radijskog slušaoca bila bi – Kako jedan gospodin sa izrazitom govornom manom može voditi dvočasovni program na eminentnoj radio-stanici kao što je B92? I moje prve reakcije na Slobodanove monologe u radijskom etru bile su slične. Prema nekim opštevažećim merilima i standardima radijskih izražavanja, on se prosto ne uklapa u datu sliku. Međutim, sitne govorne mane, šuškanje, neobična boja glasa, postale su, ili će postati, njegova formula uspeha i prepoznatljivosti (iako nisam sklona apokaliptičnim predviđanjima, nadam se da će se ova pretpostavka obistiniti). Ukoliko ostavimo po strani formalne karakteristike njegovog govora, u početku mi je sam sadržaj delovao besmislen, isprazan i potpuno nejasan. Međutim ‘’Moć veštica’’ nije emisija koja bi se slušaocima dopala na prvu loptu i potreban je određen stepen strpljenja i pažnje. Posle nekoliko slušanja, moje mišljenje, da ne kažem kritika, se promenilo. ‘‘Moć veštica‘‘ bi se mogla definsiti kao radijska satira o aktuelnim dešavanjima u Srbiji sa jedinstvenim umetničkim pečatom. Da, umetničkim je pravi epitet kada se govori o Slobodanovom voditeljskom stilu. Njega karakterišu ironija, sarkazam i elementi cinizma. Ludim prozivkama pevača, sportista i najčešće političara izaziva gromoglasan smeh svojih slušaoca. Makar njih bilo samo dvadesetak. Takođe, ono po čemu bih ga izdvojila jeste otvorena sklonost ka samokritici i i ironiji koja je na momente na granicma bizarnosti i apsurda. Muzičke numere koji čine značajan deo emisije nisu rezultat nasumičnog izbora. U pitanju su pesme koje se veoma razlikuju po svom žanru – od londonske savremene, elektronske  produkcije, preko heavy metala do nekih folklornih i pop numera. One predstavljaju poseban audio komentar na određenu temu o kojoj Slobodan govori u emisiji. A dijapazon tema varira od političkih izbora, preko birokratije u opštinama, Seke i Goge Sekulić, sve do izbora za pesmu Evrovizije. U emisiji nema gostiju, niti direktnog uključenja slušalaca, a jedini vid komunikacije jeste twitter nalog emisije. On se aktivira jedino za vreme trajanja emisije kada slušaoci mogu postaviti komentar ili kritiku. Taj kratkotrajni izlet u svet društvenih mreža takođe utiče na specifičnost ove emisije.

Često se poigravajući sa različitim terminima koji se danas uzimaju zdravo za gotovo, bez ikakvog smisla, Slobodanova emisija predstavlja apartnu pojavu na radijskom nebu Srbije – da se poetično izrazim.

Jedna od zamerki koja se krije iza ovog vrcavog, oštrog i britkog voditelja je često gubljenje u talasima ironije. Stiče se utisak da se ne može utvrditi njegov stvarni stav koji biva zamaskiran u sarkazmu i ironiji, toliko bliskim pesničkim figurama našem mentalitetu. Taj intelektualni snobizam koji karakteriše njegov voditeljski stil u meni budi ambivalentne osećaje.

Ako bismo tražili pozorišni pandan ovoj emisiji – ne bismo pogrešili kad bismo rekli da je to danas sve popularnija stand-up komedija. ‘‘Moć veštica‘‘ – do istrebljenja ravnodušnosti i drugih zala naših vremena. Utorkom od 22h, za sve one čvrstog srca!

B92fm kanal – http://www.b92.fm/channel/Mo%C4%87+ve%C5%A1tica/

P.S. To do – ‘‘prelistati‘‘ Slobodanov blog – http://mislitemojomglavom.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *