Nije teško biti pismen!

Ko smo mi?

Odmah da kažemo: nismo sekta i nismo tajna organizacija. Mi smo mala grupa mladih ljudi, studiramo srpski jezik i imamo volje da ono što naučimo podelimo sa drugima. Poučeni kažnjavanjem profesora istorije (onog koji je đacima govorio o Kalemegdanu iako nema položen stručni ispit za turističkog vodiča (!), sećate se sigurno), rešili smo da ostanemo anonimni. Vremena su teška, a mi uboga studentarija, te nemamo para za plaćanje kazni.

Da razjasnimo i ime Pravopisci. Ne želimo da zvuči pretenciozno, samo nam je bilo simpatično. Nismo sveznalice, niti mislimo da jesmo, ali ono što znamo rado ćemo podeliti sa drugima. Želimo da pravopisna pravila budu dostupna i onima koji u kući nemaju Pravopis Matice srpske, pravopisne rečnike i priručnike. Društvene mreže su, kažu, jedan od glavnih krivaca za kvarenje jezika. Ako je tako, hajde da probamo da ljudima na društvenim mrežama razjasnimo neke nedoumice! Umesto da se smejemo kada neko napiše „nemogu“ (ili plačemo, kako ko), hajde da objasnimo zašto ne treba tako pisati. Neki bi možda rekli da se borimo protiv vetrenjača, jer se danas, u eri Farmi, Preljubnika, ovih i onih emisija, polupismenih i potpuno nepismenih idola, retko ko zaista brine o jeziku, i mi bismo se delimično složili s tim. Ali slika se menja kada vidite da nas je za dva dana zapratilo više od sto pedeset ljudi! Ovom prilikom želimo da im kažemo hvala na ukazanom poverenju. Hvala mnogo!

Šta želimo da postignemo?

Rešili smo da iz pasivnih posmatrača prerastemo u aktivna piskarala i tako pokušamo da promenimo nešto. Ne mislimo da možemo da promenimo svet. Ne svet. Ne sami. Ne danas. Ali možda uspemo da promenimo nešto pod svojim parčetom neba – ako svako od nas bude radio najbolje što ume ono za šta se opredelio! Zanemarimo politiku i sve ono na šta ne možemo da utičemo, dovoljno smo veliki da znamo da svako treba da čisti u svom dvorištu. Eto, mi bismo želeli da u našem dvorištu svi znaju da se ne piše SAMNOM, pa ćemo zato ići unaokolo i vikati na sav glas: „Piše se SA MNOM, piše se SA MNOM, ljudi, piše se SA MNOM!“ – neko će nas već čuti.

Odabrali smo Tviter jer se aktivnost na toj društvenoj mreži svodi upravo na pisanje i čitanje. Napomenuli bismo da nismo prvi koji su poželeli da šire pismenost putem interneta, postoji nekoliko aktivnih grupa na Fejsbuku.

Tu smo da vas podsetimo na ono što ste možda zaboravili i da zajedno naučimo nešto novo. Znate kako kažu: nije sramota ne znati, sramota je neznati.

Jezičke doumice i nedoumice

SA MNOM – piše se odvojeno, jer su u pitanju dve reči: predlog SA i zamenica JA u instrumentalu. Ove dve reči čine akcenatsku celinu, te je jasno zašto dolazi do zabune pri pisanju. Predlog S/ SA uvek se piše odvojeno! Dakle: SA MAJKOM, SA TOBOM, SA NJIMA, SA SVIM DRUGOVIMA, SA TIM DRUGARICAMA.

Važno: Ovaj predlog ima kraći i duži oblik (S i SA) i na kraći oblik ne dodaje se apostrof!  Dakle: S LJUBAVLJU, S POŠTOVANJEM, S TOBOM itd.

NE ZNAM – piše se odvojeno, jer su u pitanju dve reči – odrična rečca NE i glagol ZNATI. Ove dve reči takođe čine akcenatsku celinu, te zbog toga dolazi do zabune i spojenog pisanja. Ispravno je samo: NE ZNAM, NE MOGU, NE SMEM, NE ŽELIM, NE VIDIM itd.

NEĆU, NEMAM, NEMOJ, NISAM –  samo se uz ova četiri glagola rečca NE piše spojeno!

DA LI – odvojeno!

JE LI – odvojeno (osim kada je u pitanju oblik glagola JESTI, naravno)!

JE L’ – kada je sraćeno od JE LI: Je li došao Dejan? Je l’ došao Dejan?

JEL’ – u razgovornom stilu, kada ne potiče od JE LI, već je neka vrsta upitne rečce: JEL’ odgovara?

BISMO, BISTE – spojeno! Mi BISMO, vi BISTE. Ne MI BI, ONI BI!

U STVARI – Ovo je, u stvari, veoma dobra vest. Ne piše se spojeno!

NIJEDNA/ NI JEDNA – Ovo je česta pravopisna nedoumica. Treba pisati NIJEDAN/ NIJEDNA/ NIJEDNO u značenju: Nijedna devojka nije došla na žurku, nijedno dete nije bilo u vrtiću i nijedan muškarac se nije javio da pomogne. Odvojeno se piše u primerima: ni jedan ni drugi, ni jedan jedini.

Na kraju, želimo da kažemo HVALA ljudima iz InterFON-a! Hvala mnogo što ste nam omogućili da kažemo šta nam je na duši! To bi bilo to za ovo javljanje. Čitamo se!

 Pravopisci

Pročitajte još:

4 Comments

  1. Ispred uzrocno-posledicnog veznika JER se pise zapeta!
    “Odabrali smo Tviter, jer se aktivnost na toj društvenoj mreži svodi upravo na pisanje i čitanje.”

    1. Zapeta je u ovom primeru fakultativna.

  2. Nemoj, necu, nisam, nemam, nestajati i negodovati… sve se pise zajedno. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *