Fudbalska (ne)inteligencija

Kažu da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu. Dakle, stvar, nije igra, mnogo je više od toga, kako na ekonomskom planu milijarderskih vlasnika klubova, ogromnog novca koji se tu vrti i astronomskih plata krivonogih fudbalera, tako i na emotivnom planu fudbalskih fanatika. Fudbal je jednom čak bio okidač rata i sredstvo sklapanja mira. Dugogodišnja netrpeljivost između El Salvadora i Hondurasa kulminirala je na kraju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1970. godine u Meksiku, kada je nakon završetka „majstorice“, izbio rat u istoriji poznat kao „Fudbalski rat“.  Zahvaljujući ovoj „stvari“, rat je jednom bio, i da kažemo, pauziran. Civilni rat u Nigeriji 1967. godine, prekinut je na dva dana, kako bi čuveni Pele sa svojim Santosom mogao da odigra egzibicioni meč u Lagosu. Sajmon Kuper je u knjizi „Fudbalom protiv neprijatelja“ upravo pisao o uticaju fudbala na politiku, pa ko voli…

Ako je ovaj sport toliko uticajan na društvo, onda oni koji ga igraju imaju statuse bogova. Što jes’, jes’, samo upravo te bogove bije glas da su, da se ne „gađamo“ teškim rečima, slabije inteligentni. Švedski naučnici su u jednom istraživanju, nakon brojnih ispitivanja, kako kažu, razbili predrasudu da su fudbaleri znate već šta. Da se ne „gađamo“ teškim rečima. Oni čak tvrde da fudbaleri spadaju u jedne od najinteligentnijih slojeva društva, samo što se ta inteligencija ne razvija dovoljno, nego se samo fokusira na fizički razvoj. To možda i jeste slučaj, jer stotine nabeđenih trenerčića i kvazistručnjaka sleš propalih fudbalera, sa rošavim licem i onom bradicom kao nekada Željko Joksimović, svakodnevno ubeđuje mlade sportiste da se manu čitanja knjiga, učenja i ostalih gluposti. Šta će im to u životu. Njihovi roditelji alavi na pare, umisle da će baš njihovo čedo postati novi Novak Đoković, pa će svi onako zajedno, kao Baja Patak, da se kupaju u bazenu od para. Izuzetno mali procenat uspe da dođe do toga da živi od bavljenja sportom, a oni koji to ne dostignu zbog kojekakvih povreda ili kvazipovreda kojim opravdavaju neuspeh vanserijskog im talenta, budu, što kažu, duplo golo. Ni škole, ni sporta.

U svetu među vrhunskim fudbalerima ima i onih koji su i vrhunski obrazovani. Pavel Nedved, nekadašnji igrač Juventusa, ima diplomu Matematičkog fakulteta, Esteban Granero je psiholog, dok je čuveni Oliver Birof, koji nas upropasti onim golom glavom, onomad na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, ekonomista.

Nećemo sada da glorifikujemo taj beli svet, nije ni tamo sve lepo i bajno, ali kod nas su fudbaleri zaista predmet pošalica. U tome prednjači nekadašnji centarfor Crvene zvezde, Marko Pantelić. Ako ništa drugo, uvek je trčao kao pomahnitao, ima čovek gas da igra za reprezentaciju i to se mora poštovati. Tako je Pantelić posle utakmice sa Irskom izjavio kako je na terenu bilo izuzetno naporno, da će se tek sutradan osetiti posledice tolikog trčanja, ali se nada da će se što pre rekuperirati. Rekuperirati? Mislim, mogao bi malo da se izblazira. Koliko je elokventan pokazao je na jednoj modnoj reviji.

Dakle, oblači se „sportski i brzo“ i kako kaže „kad imaš finansije, ideš i u neke druge krajnosti, kad nemaš, onda si normalan i pokušavaš da izgledaš lepo“. Pored toga, međ’ Srbljem je popularan i snimak Nikole Žigića kako u specijalnoj emisiji pred Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, objašnjava kakva je atmosfera u reprezentaciji.

Na kraju, tu je i prvotimac Standarda, Milan Jovanović, koji naglaskom kakve ukrajinske „dame“ sumljivog morala u holivudskim filmovima, daje intervju nakon utakmice.

Radi boljeg ugođaja u ponovnom gledanju snimka, evo i celokupnog transkripta sa medna usta Milanova.

„Aj dont giv komentarrrrrrrr, ti-vi imejdž, giv ansver… No, a-a-aj tejk penalti enddd aj didnt mejk noting spešl… Aj dont no, aj dont no, vaj, vaj, vaj Vitsel kam tu, tu, tu, tu spik vit mi… Bikoz aj voz veri korekt last tajm, aj giv him penalti agejnst Tuzdenar, ajm never egoist bat if aj tejk penalti, hi mastnt du, du difin for d trti tauzn pipl. Aj hev maj nejm end hev ejdž, aj em d oldest in dis tim end aj tink dettttt it voznt gud reakšn, bat its noting spešl.“

Rade Šerbedžija, iz tih istih holivudskih filmova, za njega je Džejms Erl Džouns. Ipak, da naši nisu sami na ovome svetu, pokazao je i italijanski fudbaler, Mario Baloteli.

Šta reći, ti-vi imejdž giv ansver na sve.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *