Ivana Maksimović: "Kad god mi ponestane snage, pomislim na cilj!"

Ivana Maksimović, naša poznata streljašica, predstavljaće našu zemlju na Olimpijskim igrama koje se ove godine održavaju u Londonu. Ima 21 godinu, potiče iz sportske porodice, a streljaštvom se bavi već deset godina. Završila je Devetu beogradsku gimnaziju i sad je student treće godine Univerziteta Singidunum. I pored mnogobrojnih obaveza uspela je da izdvoji malo vremena za intervju za časopis InterFON.

U našoj zemlji streljaštvo nije puno popularno kao sport. Kako si se odlučila da baš njega treniraš?

Streljaštvo uopšte nije rasprostranjen sport i malo ljudi zna o čemu se stvarno radi, kada se spomene ime ovog sporta. Nažalost, tako je, mada smo jedan od najtrofejnijih sportova. S obzirom da su mi se i mama i tata bavili streljaštvom, bilo je logično da i ja svoje mesto nađem baš tu.

Ko ti pruža najveću podršku?

Najveću podršku mi pruža porodica, bez koje ništa od ovoga ne bih ostvarila i ne bih imala snage za dalje uspehe. Zatim, tu su i bliski prijatelji koji me svakodnevno bodre i podržavaju, na čemu sam im veoma zahvalna, jer kada mnogo putujete i kada ste stalno u gužvi, malo je onih koji to mogu da shvate.

Mnogi sportisti su dok su odrastali i trenirali imali neki uzor. Da li je to slučaj i sa tobom?

Naravno. Ja sam svoj uzor od malena imala u kući, moj tata i njegova zlatna olimpijska medalja, koja mi je i dan danas san.

Da li si upoznala Jasnu Šekarić? Da li ti je dala neki savet?

Jasna je legenda našeg sporta. Imam tu sreću da putujem s njom, pa čak i da treniram na istom strelištu. Ona i ja pucamo različite discipline, ali tu su uvek neki saveti koji pomažu i koriste, jer od nje stvarno dosta može da se nauči.

Za tvoj sport potrebna je mirna ruka. Kako se smiruješ i opuštaš pred takmičenje?

Važim za jako temperamentnu osobu, koja nikad ne miruje i lako plane. Nažalost, to i nije tako pogodno za ovaj sport, ali godinama učim tehnike opuštanja i smirivanja. Pred samo takmičenje, pozitivne misli i muzika, to je ono što mene opušta.

Kako se motivišeš kada ti ne ide baš najbolje, u sportu i u životu?

Motivacije kod mene trenutno ima i na pretek, jer se Olimpijske igre približavaju. Moj san, da se takmičim tamo, sve je bliži, tako da kad god mi ponestane snage, ne ide baš najbolje ili poželim neki odmor, pomislim na cilj, ono na šta čekam od kad sam počela da se bavim streljaštvom, na medalju i tada sve nestaje, samo želja za treniranjem je tu, kako bih ostvarila svoj san.

Želja i san svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama. Kako se osećaš povodom toga, s obzirom da je tebi to pošlo za rukom već u 21-oj godini?

Presrećna sam i iskreno jedva čekam. Pri samoj pomisli na London, naježim se i volela bih da su Olimpijske igre sada. Jako sam srećna i uzbuđena kad se družim sa ostalim olimpijcima, tada je atmosfera fantastična i približno opisuje onu koju ćemo i u Londonu osetiti.

Kojim sportom ili profesijom bi se bavila, da se nisi odlučila za streljaštvo?

Pokušala sam da se oprobam i u drugim sportovima. Na kratko sam se bavila tenisom, odbojkom i fudbalom, a bilo je tu i latino plesa. Da nisam počela sa streljaštvom mislim da bi bila mrtva trka između tenisa i plesa.

Kako uspevaš da treniraš, učestvuješ na takmičenjima i studiraš u isto vreme?

Univerzitet na kome studiram ima jednu super opciju, a to je studiranje na daljinu. Profesori mi maksimalno izlaze u susret, dogovaramo se oko termina za kolokvijume i ispite, pa onda i nije teško sve postići.

Čega si sve morala da se odrekneš zbog streljaštva?

Dosta toga. Na uštrb treninga trpe izlasci sa društvom, mnogobrojne proslave, ekskurzije, ali ono što mi je streljaštvo donelo je neuporedivo sa bilo čim. Sa dvadeset i jednom godinom obišla sam ceo svet i stekla prijateljstva za ceo život. Biće vremena i za izlaske i za druženja, a ovo sve su bile jedinstvene prilike.

Kao profesionalni sportista sigurno nemaš puno slobodnog vremena. Na koji  način ga iskorišćavaš?

Volim da slobodno vreme provedem sa dečkom ili bliskim prijateljima uz neki dobar film ili na odlazak u dobru kafanu, što je uvek izbor koji me opusti i gde uživam.

Koji su ti planovi za budućnost?

Trenutno, jedini cilj na koji se fokusiram jesu Olimpijske igre, koje nestrpljivo očekujem. Pre toga, tu su tri Svetska kupa koja će biti finalni testovi pred London i mnogobrojne pripreme što u zemlji, što van nje. Posle Londona, planiram jedan poduži odmor, nadam se da će i biti zaslužen.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *