Moj rajf

“Malo mašte, spretnih prstiju i puno ljubavi nalepilo se i zašilo na svaki ukras.” Ovo je rečenica kojom će vas Jelena Mihaljević pozdraviti na svojoj Facebook strani Moj rajf.

Malo mašte, spretnih prstiju i puno ljubavi, to je ono što je Jeleni bilo potrebno da ukrasi kose mnogih devojaka i učini da blistaju. Ovo nije priča samo o divnim ukrasima za vašu kosu, ovo je i priča o tome kako hobi može da postane posao, uz malo truda i upornosti.

Iza sedam gora i sedam mora

Novogodišnja noć, doček 2010. Pripreme, planovi. Potraga za stvarima i praznična euforija. Jelena je obilazila prodavnice i tražila komade za svoju novogodišnju kombinaciju. Ta noć se približavala. Kupila je većinu stvari koje će činiti da izgleda savršeno. Ali, nešto je nedostajalo. Nije gubila nadu i nastavila je sa potragom. Nije uspela. Jedino što je videla su previsoke cene. Tada je rekla sebi da to neće moći tako. Ona će imati svoju idealnu kombinaciju. Put je odveo do pozamanterije.

Novogodišnja noć je došla i Jelena je zablistala. Njenu kosu krasio je savršen ukras. To je bio njen rajf. Rajf koji je sama napravila. Jedan u nizu mnogih koje je od tog dana sve češće pravila. Jedan u nizu svih onih koji su krasili kose mnogih devojaka grada. I onih van Beograda, pa čak i Srbije, sve do  Amerike.

Put je sada često odvede do pozamanterije.

Kako je sve počelo?

Stvarno je tako sve počelo. Jelena je za jednu novogodišnju noć sama napravila savršen ukras za kosu koji će joj upotpuniti odevnu kombinaciju. Znala je kako želi da izgleda ali nije uspela da nađe idealan komad koji će ispuniti njena očekivanja. Odlučila je da ga sama kreira i to joj je pošlo za rukom. Njenih ruku delo nije ostalo nezapaženo. Jedna po jedna drugarica su tražile nešto slično za sebe i, kako kaže, “Verujte mi  da nema većeg zadovoljstva i sreće od toga da vidite kako je neko oduševljen onim što ste vi osmislili i svojim rukama napravili!”. To da je znala šta radi i da ima “osećaj”, pokazala je i činjenica da je u predstojećoj modnoj sezoni ukras za kosu postao nezaobilazan modni detalj.

Na predloge drugarice da bi mogla da počne da se bavi prodajom rajfova, ostala je, kako kaže, “skeptična”. S tim da se onome što radi uvek maksimalno posvećivala, bila je svesna da nema dovoljno vremena da se bavi pronalaženjem prodavnica koje bi prodavale njene rajfove. Kao rešenje je videla Internet, društvene mreže i naravno Facebook. Otvaranje stranice na ovoj društvenoj mreži pomoglo joj je da svoje proizvode predstavi na lak i jednostavan način velikom broju ljudi. Pored toga, preporuke, pohvale i zadovoljni kupci su najbolja reklama, a to se pokazalo i u njenom slučaju.

Njeni rajfovi se šetaju ulicama svih gradova Srbije, bivše Jugoslavije, a neki su našli svoje mesto u kosama stanovnica Osla, Madrida, Beča, Amerike itd.

Posvećenost

Na taj način joj je polako većina slobodnog vremena postala ispunjena pravljenjem rajfova. Inspiraciju nalazi u svemu. Svoje rajfove pravi od najrazličitijih materijala, od čipke, satena, traka, perja, do dugmića, kristala. Od modela rajfa zavisi koliko će joj vremena biti potrebno da ga napravi. Dešavalo joj se i da osvane praveći rajf, ali to joj nije teško padalo. Za svoje rajfove kaže: Ne mogu da izdvojim i kažem da nešto najviše volim da pravim, jer nijedan ne bih izradila da mi se ne dopada i da ga ne pravim iz zadovoljstva”. Zadovoljstvo joj je cilj, kako njeno tako i zadovoljstvo onoga ko će taj rajf nositi. Dala im je svoj lični pečat, pa je tako postala prepoznatljiva po krugovima od ukrasnih kanapa koje sama pravi, a devojke ih nazivaju šeširići i pužići. Pored klasične izrade modela, dešava se da joj devojke pošalju sliku ili donesu haljinu, pa da ona na osnovu toga pravi savršen ukras za kosu. Posebno joj je zadovoljstvo da radi za mlade, jer je, kaže, nepopravljivi romantik.

Trud se isplati

Tako je Jelena od svog hobija napravila svoj idealan posao. Posao koji radi sa zadovoljstvom i u kome uživa.

Kažu da je najbitnije da voliš ono što radiš, a u njenom slučaju trud se isplatio.

Šta je tvoj hobi?

 

 

Maja Mitić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *