“No reservations”

Posle novogodišnjih i bozićnih praznika, dolazi onaj čuveni period kada se sumiraju utisci i nagomilani kilogrami. Da bih ostala dosledna prazničnom ‘’mislimsamoohrani’’ duhu odlučila sam da se u ovoj kritici pozabavim jednom poslasticom koja nam dolazi sa televizijskih ekrana- emisijom No reservations”  Entoni Burdena.

Iako se televizija često kritikuje kao dosadna, predvidljiva i neinspirativna (što ruku na srce i jeste tačno), Entonijeva emisija izdvaja se među skromnom televizijskom ponudom. “Bez rezervacije” emituje se na omiljenom mi kanalu 24kitchen, a sve čitaoce, kojima je novogodišnja odluka bila “krećem na dijetu posle praznika”, blagovremeno upozoravam da čitanje nastavljaju na sopstvenu odgovornost.

Entoni Burden, autor i voditelj spomenute emisije, svetski je poznat kuvar sa preko 20 godina iskustva u kulinarskoj industriji. Mnogi bi rekli da se bavi poslom iz snova- putuje širom sveta, upoznajući se sa lokalnim običajima i lokalnom kuhinjom. Preko španske dimljene šunke i paelje,čuvene mediteranske ribe, sve do začinjenih i bizarnih supa dalekog istoka,upoznaćete se sa raznoraznim gastronomskim užicima. Neke ste možda već i iskusili, ali većinu sigurno ne. Da se izrazim u čisto srpskom duhu-just name it, and Anthony has tried it.

Svetskoj javnosti Entoni je poznat i kao pisac bestselera, biblije za svakoga ko želi da se profesionalno bavi kulinarskim poslom – “Kitchen confidential”. U knjizi on opisuje svet profesionalnog kulinarstva kao vrlo napetog, stresnog i mazohistički nastrojenog. Otkriva tajne i trikove koje bi svaki šef kuhinje najradije zadržao za sebe. Takođe, daje i praktične savete čitaocima koje obroke treba izbegavati u restoranima  ukoliko žele da sačuvaju svoj stomak. Sigurno moje sledeće štivo na to read listi.Nadam se i Vaše.

Ono što oduševljava publiku širom sveta jeste Entonijev entuzijazam, duh lutalice i velika želja za eksperimentisanjem i upoznavanjem svetske kuhinje. Međutim, njegova emisija ne upoznaje nas samo sa neobičnim i ukusnim lokalnim specijalitetima, već i sa životnim navikama i običajima različitih naroda. Kroz razgovore sa dinamičnim, živopisnim lokalnim vodičima, profesionalnim kuvarima, kao i običnim ljudima, saznajemo ponešto o istoriji određenog podneblja, načinima života i značaju koje određeno jelo ima za tu sredinu. Hrana predstavlja sredstvo kojom se na neposredan način vrši sociološka i kulturološka analiza jednog naroda.

Iako je našoj publici prva asocijacija na gastronomiju “goli kuvar “ a.k.a. (also known as) Džejmi Oliver, svakako savetujem da se pažnja obrati na staro-novog šmekera Entonija, koji vas sigurno neće razočarati. Ako ne verujete meni, onda verujte IMDB-u,  na kojem ‘’No reservation’’ ima ocenu 8.0/10.

I, za kraj evo jedne Entonijeve mudrolije: “Move, as far as you can, as much as you can, across the ocean, or simply across the river. The extent to which you can walk in somebody’s else’s shoes, or at least eat their food, it’s a plus for everybody.”

P.S. Uzgred, epitet ‘’šmeker’’ je blaga reč za njega.

1 Comment

  1. Savrsen clanak, mnogo mi je drago sto jos neko ceni ovog pametnog, harizmaticnog i krajnje zanimljivog coveka!
    Jedno vreme sam mislila da smo mu moj decko i ja jedini fanovi iz Srbije 😀
    Veliki pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *