Izbor ciljeva ne treba da bude težak zadatak

Da li imate problema pri odlučivanju koji ciljevi su prioritetni? Da li znate koji cilj želite sada da ostvarite? Izbor ciljeva može biti težak i zbunjujuć, međutim, ne mora uvek biti tako.

Problem leži u tome što vi, kao i mnogi drugi imate puno želja i potreba. U suštini želite da ostvarite što više ciljeva. Nekada je veoma teško odlučiti koji su to želje koje bi trebalo prve ostvariti. Čovek želi da ostvari mnogo toga u skoro svim oblastima života, da osećaj koji se zbog toga stvara može biti porazan po njega.

Upravo zbog toga mnogi ljudi zapnu u procesu postavljanja ciljeva. Imaju mnogo želja i onda se na kraju osećaju bespomoćno i ne učine nikakav pomak ka ostvarenju želja. Drugi, na primer, stvore problem onog trenutka kada žele da ostvare sve želje odjedanput – žele da promene čitav svoj život preko noći – i na kraju završe upravo onako kako nisu želeli.

Izbor ciljeva, odlučivanje koje su to želje i potrebe na koje se treba trenutno fokusirati, ne mora biti težak proces ako taj proces tretirate kao krajnji rezultat.

Šta je zapravo krajnji rezultat?

Vaš krajnji rezultat je zapravo ono kako želite da vaš život izgleda sutra, prekosutra, odnosno svaki dan. Zamislite da je vaš život savršen u svakom pogledu, da se ne možete setiti nijednog prohteva… To je zapravo krajnji rezultat!

Da bi ste u tome uspeli, tj. da biste dostigli život koji ste predvideli za sebe, morate odnekud početi. Uvek se preporučuje da počnete od onih ciljeva koji će, kada ih dosegnete, učiniti bitnu promenu u vašem životu. Cilj zbog kojeg ćete se osećati snažno, moćno.

Prve ciljeve koje treba da ostvarite jesu oni koji imaju najvažniji razlog. Razlog ZAŠTO želite da ostvarite neki cilj je jako bitan zbog toga što može imati  ogroman uticaj na to da li ćete ga zaista ostvariti. Kada imate dobar razlog zašto treba da ostvarite neki cilj onda ćete uvek imati motiv da učinite više i da uspevate da prevaziđete životne prepreke koje se pojave na vašem putu.

Ne dozvolite sebi da se pokleknete pri odabiru ciljeva

Evo jednog praktičnog saveta koji će vam pomoći da postavite ciljeve. Napišite na papir šta želite da postignete i pored svake stavke navedite najvažniji razlog zbog čega želite da ostvarite taj cilj. Zapitajte se šta bi ostvarenje tog cilja značilo za vas. Učinite to za svaki cilj koji ste zapisali. Koji su to ciljevi oko kojih ste najviše pasionirani?

Ako znate odgovor na pitanje, tj. ako znate da odredite koji ciljevi su vam prioritetni, onda bi trebalo da počnete da pravite planove kako bi ih dostigli!

Naravno izbor ciljeva je tek prvi korak, kako čuvena izreka kaže: ,,Put od hiljade milja počinje prvim korakom.” Napravite taj korak danas! Izaberite ciljeve i počnite da kreirate život po svojoj meri.

Sve ovo deluje vrlo jednostavno i zaista može i biti tako, a to samo zavisi od jednog faktora, tj. od vas. Onog trenutka kada odlučite šta želite da postignete, neverovatna snaga volje će vas povući i nećete biti svesni sa kojom lakoćom ste uspeli. Čovek je zapravo jedan nepresušan izvor potencijala. Dakle, ključ skoro svakog uspeha leži u vama i stoga nemojte tražite izgovore jer to samo pokazuje vašu slabost. Glavu gore i napred u nove pobede!!!!

  

Katarina Oreščanin

Izvor: http://www.positivearticles.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *