Samsung vs. Apple iliti „Patentni – Treći svetski rat“

“Technology may move at the speed of electrons, but the law tends to slouch stubbornly along like — well, like an ass.”

Prema IDC kompaniji i izveštaju na tržištu pametnih telefona beleži se izuzetan rast Samsung-a i to najviše zaslugom Galaxy S3, dok Apple beleži pad kod svih svojih proizvoda osim kod Mac računara. Kada ste oni koji su ugroženi, svim snagama ćete se uputiti u bitku, čak šta više, bićete spremni za rat.

U medijima se najviše govorilo o odluci koju je doneo sud u Kaliforniji, u San Hoseu. San Hose je sedište najvećih vodećih kompanija na svetu. Na istoj opštini se nalaze i kompanija Apple kao i sud koji donosi presudu vezanu za isti slučaj. Mi ćemo detaljnije ispitati samo ovaj slučaj i odluku koji je doneo sud u Kaliforniji, dok ćemo odluke na ostalim sudovima u svetu pomenuti. To je, ne zbog toga što je ovaj sud po nekim stavkama važniji od drugih, već zbog toga što je javnost najviše upoznata sa sudom u Kaliforniji, kao i zato što je njegov ishod više nego zanimljiv.

Sudija – Judge Koh

Tim Samsung – Charles Verhoeven ispred advokatske kancelarije Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP

Tim Apple – Harold J. McElhinny, Morrison & Foerster LLP

Spor na sudu u San Hoseu traje više od godinu dana, prvi spor je krenuo u aprilu, a drugi u junu. Dva giganta se sude širom planete na više kontinenata na još više sudova.

Round One

Podsetimo se kako je sam “treći svetski rat” na polju novih tehnologija krenuo i šta se desilo samo godinu dana pre.

  1. Nokia je dobila Apple u bici (iznos koji je Apple platio Nokiji je i dan danas nepoznat);
  2. Apple je zatim dobio HTC i uveo zabranu prodaje nekih modela na američkom tržištu;
  3. Motorola koja je u tri od četiri spora sa kompanijom Apple odnela pobedu. Četvrti spor je još uvek u toku, a prema prethodna tri spora Motorola ima pravo da traži zabranu prodaje Apple uređaja u Evropi, pa i u samoj Americi;
  4. Nokia je tužila HTC, RIM i ViewSonic, kako bi podhitno prestali da besplatno koriste njene patente;
  5. Google je tužio Microsoft i Nokiju da primoravaju druge kompanije da povećavaju cene patentnih prava koje su druge kompanije primorane da koriste;
  6. At least but not the last, moj favorit, Samsung i Apple koji su svoju bitku tek započeli.

Prvi udarac zadobio je Samsung kada je Apple postavio Samsung S3 kao subjekat prve tužbe. Apple tvrdi da je nov najprodavaniji korejski proizvod kopija iPhone 3G i 3GS, a da bude još smešnije, takođe ga je optužio da je kopirao paket u kojem iPhone dolazi.

Sledeći udarac je takođe bio od strane “Jabuke” i to sada na novom polju – polju tablet računara. Samsung je svaki put kada se osećao ugroženo, povlačio svoje proizvode sa globalnog tržišta (Amerika, Australija, Evropa,) ali se opet nekako vraćao. Međutim, sada se čeka konačna presuda i nju će doneti ni manje ni više nego nadležni sud u San Hoseu u Kaliforniji, mesto koje se nalazi odmah pored mesta Cupertino, sedišta kompanije Apple. Da ne budemo da smo već na početku zauzeli strane, činjenica je da su ljudi, pa samim tim i porota iz Silikonske doline, najviše upoznati sa terminom intelektualna svojina kao i sa drugim tehnološkim terminima.

Tri dana je trajalo izlaganje i jedne i druge strane. Završne reči trajale su po 25 sati. Sudija je uz video koji je pokazivao različite karakteristike proizvoda, objašnjavala razlike između patenta u dizajnu (“desing patent”, kako nešto izgleda) i patent korisnosti (“utility patent”, tj. kako nešto funkcioniše).

I gle čuda – pobedu nosi Apple. Američki sud je izuzetno brzo presudio slučaj u korist Apple. Odluka je doneta za manje vremena nego onog koje bi bilo potrebno za čitanje sve dokumentacije koju su priložili obe strane. Apple je dobio presudu koja joj je donela milijardu dolara odštete, kao i potvrdu da raspolaže patentima oko kojih su se ove dve kompanije sporile.

Samsung je smislio zanimljiv način da isplati svoju odštetu. Samo par dana posle presude, Samsung je isporučio Apple-u milijardu i 51 miliona dolara u kovanicama od po pet centi. Težina tih kovanica je jednaka težini 20.000 slonova.

Međutim, Apple je nezadovoljan, jer je njegov zahtev bio najmanje 2,5 milijardi dolara, kao i ukidanje određenih Samsung-ovih proizvoda koji krše patentna i dizajnerska prava kompanije.

Sudija je bila Lusi Koh koja je na više od 100 strana dala obrazloženje zbog čega je pobedu u ovom hladnom ratu odneo Apple.

Porota

Porota  je izabrana 30. jula 2012. godine, a završne reči su bile krajem avgusta. To je samo jedna od stavki zbog čega je ovo veoma diskutabilna odluka koju je donela porota u korist kompanije Apple. Porota je sledeće proizvode, Samsung Intercept  i Samsung Galaxy Tab 10.1 LTE, navela kao one koji ne krše patente, međutim za te iste uređaje je Apple dobio ukupno 2.2 miliona dolara. Na Verge sajtu stoji „Porota nije našla direktno kršenje, ali je našla podsticaj. Porota koja se sastojala od devet osoba, donela je presudu na 700 patentnih pravnih pitanja, da 700, i to za manje od tri dana većanja.”

Apple je dobio presudu po svih sedam stavki zbog kojih je i tužio Samsung, osim iznosa koji je tražio. Samsung-u je svih pet tužbi odbačeno za koje se, kako su oni naveli, nisu pronašli odgovarajući dokazi. Ono što je na nas ostavilo utisak je to da je Apple-u priznato patentno pravo  za zumiranje teksta tapkanjem prsta i „bounce back“ efekat u skrol meniju.

“Bounce back” efekat – efekat koji se nalazi u različitim aplikacijama i pretraživačima, kada povlačenje vrha strane nadole, dobijamo najnovije osvežene informacije (“refresh”). Porota nije uzela u obzir uopšte Samsung-ove dokaze da je Apple kopirao ovaj koncept iz LiveTile-a kada je i kreirao prvi iPhone. Porota je te dokaze potpuno svesno ignorisala.

Danas 99% smart telefona ima opciju za zumiranje teksta tapkanjem prsta, i to različitih proizvođača. Da li to znači da kada je jedan određen proizvođač napravio televizor u boji, trebalo je da svi ostali i dalje proizvode crno bele?! Da li to znači da bi, ukoliko nama ne odgovara jedan određen brend, trebalo da se vratimo u tehnološki prošli vek?!

Zvanične izjave za medije

Apple“Veoma smo zahvalni sudu na njegovom trudu i istovremeno oduševljeni što je imao razumevanja za našu priču, koju smo konačno mogli da ispričamo. Čitava”planina” dokaza izneta pred ovim sudom dokazala je da je kompanija Samsung kopirala Apple čak i više nego što smo sami mogli da pretpostavimo. Ova tužba za Apple i Samsung predstavlja mnogo više od borbe za patentna prava i njihovo korišćenje. Ona govori o vrednostima. Mi, u Apple kompaniji, uvek se trudimo da korisnicima isporučimo inovativne i dizajnerski drugačije uređaje, za koje želimo da budu najbolji na svetu. Uređaje pravimo da bi korisnici bili sreći, a ne da bi ih kokurencija kopoirala. Aplaudiramo sudu na donetoj odluci, koja potvrđuje da se Samsung ponašao bahato i ona šalje jasnu i glasnu poruku svima da kopiranje drugih nije dobra stvar”.

Samsung“Današnju presudu ne treba posmatrati kao pobedu kompanije Apple, već kao gubitak za američke korisnike. Ona će dovesti do manjeg izbora, manje inovacija i na kraju do povećanja cena. Žalosno je to što tužba po pitanju patentnih prava može biti izmanipulisana na taj način da dozvoli jednoj kompaniji da ima monopol nad korišćenjem “zaobljenih” uglova ili tehnologija, koje Samsung svakodnevno unapređuje, kao i druge kompanije. Korisnici znaju šta kupuju, kada se odluče za neki od Samsung proizvoda. Ovo nije poslednja reč po ovom pitanju, jer se borba nastavlja pred drugim sudovima i tribunalima širom sveta, od kojih su neki već osporili tvrdnje kompanije Apple. Samsung će svim korisnicima nastaviti da pruža slobodu izbora”.

Samsung je podneo zahtev za odbacivanje celog slučaja za šta je planirano da se donese odluka 20. septembra kada je trebalo da se kompanije ponovo sretnu. U Apple kompaniji su  kružile priče da su oni za 20. septembar imali spremne nove dokaze kako bi zabranili prodaju Samsung Galaxy telefona i tableta koji su „kopije patenata i dizajna“ Apple proizvoda.

Drugi sudovi širom planete

Ove dve kompanije se ne spore samo u Americi već i u drugim sudovim širom planete. Međutim američko tržište kao najrazvijenije i najveće za ovakve proizvode ostaviće veliki otisak na Samsung, ukoliko se naravno skroz presudi u korist Apple-a. Samsung, Google i Android kao i ostalima iz ove palete visi sve o koncu. Svi učimo da je jak monopol ono protiv čega bi trebali da se borimo svih snagama a ovde se sa druge strane, javno omogućava jednoj kompaniji „očišćeno“ tržište.

Ono što je pre par meseci krenulo da kruži internetom je informacija koja je učinila da razmislim dva puta o celokupnoj „teoriji zavere protiv jabukice“. Kako navode neki izvori, Google je još 2011. godine upozorio Samsung da se previše bliži celokupnom dizajnu proizvoda Apple-a. Svi se mi pitamo zašto neko kao što je Google uopšte dozvoljava Apple-u da se ovako ponaša. Možda je ovo u stvari razlog od početka. No, to ostaje da saznamo kada se prašina spusti.

Do tada nam ostaje da pratimo i da gledamo kako se razvija i završava slučaj koji je od istorijskog značaja za pravni sistem vezan za patente i najnovije tehnologije, dizajn i softverska rešenja. Imajte u vidu da nije samo Samsung na udaru, tu su i ostali proizvođači koji koriste slična rešenja – Sony, HTC, Alcatel, Huawei, i sl. Malo verovatno da će se u potpunosti ukinuti svi proizvodi koji sadrže neke od spornih stavki tj. patentiranih proizvoda ili se ja makar tome nadam. Jedan od mogućih ishoda je da svaka kompanija koja koristi neke od patentiranih rešenja plati Apple-u određenu sumu za to korišćenje (plati licencu). Takođe je moguće da će sve kompanije morati da menjaju svoja intelektualna rešenja i da će se u tom pravcu razvijati sve kompanije lideri u ovoj oblasti. Meni ne znam koja je od ovih stvari manje verovatna.

Sud u Velikoj BritanijiSa druge strane, na divnom Evropskom kontinentu, Britanski Apelacioni Sud je doneo presudu da, iako postoje sličnosti, Samsung-ov Galaxy nije narušio Apple-ov dizajn jer, kako su naveli, njegovi proizvodi nisu u dovoljnoj meri “cool” kao što su Apple proizvodi. Ova odluka je validna širom Evrope i trebalo bi da spreči dalje pravne sporove između ove dve kompanije. Samsung je izjavio “Nastavljamo da verujemo da Apple nije prvi koji je izmislio pravougaonast oblik sa zaobljenim ivicama”. Apple je odbio da komentariše.

Dokazi – Apple je kao dokaze priložio i Samsung-ove interne mailove koji su sadržali posebne specifikacije Iphone telefona, skice telefona u fazi izrade obe kompanije, gde se navodi da se na osnovu svih tih podataka vidi da je Samsung kopirao smartphone zbog ugroženosti na tržištu. Advokati Samsung-a su rekli da je smešno šta se sve uvodi kao patent, misleći na geometrijski dizajn – pravougani oblik sa zaobljenim ivicama.

Sud u Seulu – presuda da su obe kompanije odgovorne za kršenje patentnih prava.

Najbolje bi bilo za obe strane da se primire i puste da bura koju su sami izazvali prođe. Raspoloženje u Samsung-u je sumorno. Prema Korea Times, presuda u Seulu je bila najgori scenario za njih. U međuvremenu, Apple mora da uzme u obzir da Samsung dobavlja veliki procenat opreme za Apple-ov iPhone, a nikako nije dobro da odnos sa glavnim dobavljačima bude na ovakvom nivou. Jedini izlaz koji bi mogao da obe strane smiri je sama brzina razvoja tehnologije. Apple je tužio Samsung da je sa 28 proizvoda prekršio patentno pravo, a već 20 od 28 proizvoda se više ni ne prodaju na američkom tržištu. Tržište ne može da čeka, nastavilo je dalje.

Tržište je živo, ono se menja, raste zajedno sa tehnologijom. Zato draga Jabukice, skupi svoje prnjice i beži iz mog peska dok još možeš!

Izvor fotografije: www.cultofmac.com

                                                                                                            Mina Knežević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *