Neobične nominacije za Oskara

U Dolbi teatru u Los Anđelesu sinoć je održana 85. svečana dodela Oskara, prestižne nagrade koje Američka filmska akademija dodeljuje u 24 kategorije. Najviše priznanja, čak četiri, uključujući i Oskara za najbolju režiju, osvojio je Ang Li filmom “Pijev život”. Adel je dobila nagradu za najbolju pesmu („Skyfall“), En Hatavej za najbolju žensku sporednu ulogu u mjuziklu „Jadnici“, a nagrađeni su i kostimografi filma „Ana Karenjina“.

Međutim, kroz istoriju dugu 85 godina, bilo je trenutaka zanimljivijih od same glamurozne večeri i ceremonije dodela nagrada.

Walt DisneyDa li ste znali da je Volt Dizni, što za života, što nakon smrti, osvojio neverovatnih 26 Oskara? Nagrade su uglavnom bile za sporedne kategorije, a rekord drži i u tome što je imao najviše nominacija za redom, i to 22 u periodu 1941-1962. godine. Posthumno je osvojio šest Oskara.

Osoba koja je naviše puta u svojoj karijeri izgovorila „I nominacija je velika čast“, s obzirom na to da nijednom od 20 nominacija nije osvojio nagradu, jeste Kevin O’Konel, dizajner zvuka. Zovu ga „najnesrećniji nominovani u istoriji Oskara“.

Najviše nominacija za Oskara u jednoj porodici, i to čak 86 (do sada), pripada Njumanovima, koji su kroz generacije bili nominovani i pokazali se kao multitalentovana filmska porodica. Najpoznatiji od njih, Alfred Njuman, komponovao je čuveni intro za sve filmove „20th Century Fox“.

Beatris Strejt je glumica koja je osvojila nagradu za glumu u filmu u trajanju od neverovatnih pet minuta i 40 sekundi. Najkraće pojavljivanje koje je osvojilo nominaciju je trajalo dva minuta i 32 sekunde.

Najduži nagrađeni strani film, ruska interpretacija knjige „Rat i mir“, trajao je više od sedam sati. Za njim ide „Prohujalo sa vihorom“, koji traje četiri sata.

Francuska je definitivno zemlja koja je osvojila najviše nagrada za film na stranom jeziku (odnosno ne na engleskom) – devet, a ukupno je imala 36 nominacija od početka dodeljivanja nagrada.

Film koji je odneo najviše Oskara, odnosno pokupio nagrade za sve nominacije, jeste „Gospodar prstenova“ iz 2003. godine („Povratak kralja“), i to čak 11 oskara u raznim kategorijama.

Još jedna zanimljivost je da neki od jako poznatih glumaca nikada nisu bili nominovani za Oskara, među njima Ričard Gir, Stiv Bušemi, Džim Keri, za koga pripadnici Akademije kažu da je svoj talenat proćerdao u komedijama. Tu su i Merlin Monro, Meg Rajan i Alan Rikman.

Oni koji su bili nominovani, ali nisu nikada osvojili nagradu su Džoni Dep, Bred Pit, Leonardo Dikaprio, Džon Malkovič, Tom Kruz.

3in1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *