Vodič za mesec mart

Koncerti

Željko Samardžić

Osmog marta sa početkom u 20 časova Željko Samardžić će u Kombank Areni održati tradicionalan koncert povodom Dana žena.

Riblja Ćorba

Povodom jubileja 35 godina uspešnog rada i objavljivanja 19. studijskog albuma koji nosi naziv “Uzbuna“, rok grupa Riblja Čorba kreće na turneju koju započinju u Beogradu u Kombank Areni 23.marta sa početkom u 20 časova.

U podne za decu

U Domu Omladine  u velikoj Sali 24. marta sa početkom u 12 časova održaće se koncert ’U podne za decu’. Cilj ovog programa je da se deci približi klasična muzika. A sav prihod sakupljen od prodaje ulaznica biće doniran akciji  Fond B92 pod nazivom ’Bitka za porodilišta’.

Festivali

Frankofon film 2013.

U velikoj sali Doma omladine od 6. do 10.marta održaće se festival Frankofonog filma. Dan frankofonije, 20. mart, slavi se celog meseca marta kada se posebno angažuju članovi zajednice okupljene u okviru Međunarodne organizacije frankofonije, među njima je i Srbija od 2006. godine. Frankofonija se zalaže za veće prisustvo francuskog jezika kao sredstva za komunikaciju i kulturnu razmenu i, samim tim, za francuski kao jezik međunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške novijem intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju. Frankofonija se takođe zalaže za višejezičnost kao i za priznavanje kulturne raznolikosti i za dijalog među kulturama. Program projekcija filmova možete pogledati na sajtu Doma Omladine. http://www.domomladine.org/filmovi/festival-frankofonog-filma-2013/

Beogradski irski festival (BIF)

Beogradski irski festival zamišljen je kao sinergija filmske, pozorišne i muzičke umetnosti. Predstavljajući najbolja ostvarenja irske kinematografije, uključujući klasike i najnovija filmska izdanja irske produkcije i koproduckije, pozorišnu predstavu, kao i živi muzički nastup, ovaj festival ima za cilj da uvede, informiše, edukuje i pre svega zabavi srpsku publiku.Program festivala ilustruje dobar pregled irske kulture i uključuje jake društvene, istorijske i kulturološke elemente, uvodeći srpsku publiku kroz tok dešavanja od istorijskog i kulturnog značaja za Irsku. U saradnji sa bioskopom Fontana, Kinotekom, Jugoslovenskim dramskim pozorištem i Domom omladine u Beogradu će se od 11. do 17. Marta  održati prvi Beogradski irski festival .

Resonate 2013.

Od  21. do 23. marta u Domu omladine održavaće se Resonate festival. Na festivalu će se okupiti istaknuti umetnici sa ciljem da se postignu napredne debate o poziciji i ulozi tehnologije u umetnosti i kulturi. Resonate festival je omogućio svim zainteresovanim studentima besplatno učešće  u brojnim radionicama i predavanjima. Slobodan ulaz na dnevni program je ograničen. Imaće ga oni studenti koji se prethodno prijave putem Resonate sajta (http://resonate.io/2013/education/). Svi studenti koji budu zadovoljili kriterijume stećiće pravo učešća u radionicama koje su kreirane u saradnji sa prestižnim domaćim i inostranim fakultetima.

Izložbe

Samo svoja: Sonja Savić

Dokumentarna izložba posvećena glumici Sonji Savić biće postavljena u holu Doma omladine ispred velike scene. U periodu od 11. do 13. marta posetioci izložbe moćiće da vide odabrane lične predmete, fotografije kao i autorske i video radove ove glumice. Ulaz je slobodan.

Premijere

Konstantin: Znamenje anđela

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta , u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Niša i beogradskog Nacionalnog teatra u okviru obeležavanja jubileja Milanskog edikta,  4. marta  sa početkom u 19:30 časova možete pogledati dramu  ’Konstantin: Znamenje anđela’.Radnja počinje u proleće 337. godine u vojnom logoru blizu Nikomedije u vreme imperatorovog pohoda na Persiju. Teško bolestan i svestan da mu se bliži kraj, Konstantin se ispoveda Scipionu, sinu svog prijatelja iz detinjstva. Konstantin govori o mladosti provedenoj u rodnom Naisu, vojnom službovanju pod Dioklecijanom i Galerijem, prijateljstvu sa solunskim svecem Dimitrijem, smrti oca Konstancija u Jorku.

Ogvožđena

Predstava “Ogvožđena”, po tekstu Gorane Balančević i u režiji Đurđe Tešić, biće premijerno izvedena u subotu 16. marta  sa početkom u 20:30 časova  na sceni “Raša Plaović”. ”Ogvožđena” je jedna od pet najboljih drama među 104 koje su bile prijavljene na poslednji konkurs Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst u 2011. godini. Iste godine, ovenčana je Nagradom Udruženja dramskih pisaca Srbije “Branislav Nušić”.Prema oceni dramaturga Slavka Milanovića, teskt karakteriše lakoća prezentovanja osnovne radnje, sveprisutna preglednost zbivanja, vešto skiciranje likova koje se manifestuje u govoru svakog od njih i u dijalogu koji je uvek u funkciji dramske ironije.

Konferencije

Konferencija studenata organizacionih nauka (KSON)

Konferencija će se po prvi put održati u studentskom odmaralištu “Ratko Mitrović” na Zlatiboru u periodu od 21-25. marta 2013. godine u organizaciji Saveza studenata Fakulteta organizacionih nauka. Cilj konferencije je edukovanje studenata o različitim aspektima internet poslovanja, značaju interneta u marketingu i bankarstvu i promovisanje interneta kao mesta za razvoj poslovnih ideja. Konferencija je namenjena studentima FON-a koji će imati priliku da kroz predavanja, panel diskusije i takmičenja steknu uvid o značaju interent tehnologija i njihovoj primenljivosti u praksi. Prijave za konferenciju su svakog utorka i četvrtka od 14 do 16 časova u kancelariji 025 (kancelarija  Савез студената ФОН-а) možete rezervisati svoje mesto na “Prvoj konferenciji studenata organizacionih nauka”. Za prijavu je potrebno poneti ličnu kartu i prvu ratu u iznosu od 1900 dinara ili ceo iznos 4900 dinara.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *