Intervju sa Lukom Anđušićem: Najjači opstaju

Luka Anđušić (Beograd, 03.09.1994.) juniorski je košarkaški reprezentativac Srbije.Trenutno igra za Proleter Naftagas iz Zrenjanina. Iako mlad Luka je promenio nekoliko klubova među kojima su bili Hemofarm, BKK Radnički i Partizan, a već je uspeo i da se domogne zlatnog odličja na Svetskom prvenstvu  u Madridu i bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Igra na poziciji dva ili bek šuter, visok je 194 cm, a nosi dres sa brojem 15. Brat je seniorskog reprezentativca Danila Anđušića.

luka1

Kada si počeo da se baviš košarkom? Zašto si se odlučio baš za košarku?

Košarkom sam počeo da se bavim 2001. godine, sa svojih sedam godina. Imao sam želju da se bavim nekim sportom, a s obzirom da je moj brat već tada trenirao košarku, odlučio sam se da krenem njegovim stopama.

Gde si počeo da treniraš?

Počeo sam da treniram u KK Zvezdara Mi, to je klub koji tada, a i dan danas, trenira u osnovnoj školi u koju sam ja išao. Tamo sam se zadržao četiri, pet godina, nakon toga sam tri godine proveo u mlađim kategorijama Partizana, posle toga je usledio jedan od bitnijih koraka u mom, a i u životu moje porodice. Odlučio sam da se sa nepunih 15 godina odvojim od kuće i odem u Hemofarm, što se na kraju ispostavilo kao odlična opcija za mene jer sam tamo proveo predivne tri godine. A trenutno igram u Proleteru iz Zrenjanina.

Mnogi uspešni sportisti su imali idole kad su počinjali svoje karijere. Da li ti imaš nekog idola, uzora?

Kada sam bio klinac,voleo sam da gledam Peđu Stojakovića, Dejana Bodirogu i Miloša Vujanića, zato što su igrali na istoj poziciji kao ja, i voleo sam na terenima ispred zgrade da isprobavam poteze koje su oni izvodili na terenu. Trenutno nemam idola, ali recimo da najviše uživam u igrama Huana Karlosa Navara, jer volim način na koji on igra. Mislim da je neverovatan i pored toga što ima 33 godine i što je pred zalaskom karijere.

Najveće ime iz sveta košarke s kojim si imao priliku da sarađuješ?

To je svakako Žarko Vučurović, trener sa kojim sam tri godine sarađivao u Vršcu. Ranije je bio odličan košarkaš, igrao je za nacionalni tim SFRJ sa legendom poput Dražena Petrovića, a od kada se bavi trenerskim poslom napravio je nekoliko velikih asova. Neki od njih su Nikola Peković i Marko Kešelj.

lukaUtakmica koju ćeš večno pamtiti? Zašto?

Utakmica koju ću zauvek pamtiti, zapravo nije bila klasična košarkaška utakmica. Prošle godine sam učestvovao na juniorskom svetskom prvenstvu u basketu tri na tri i finalni meč protiv sile kao što su SAD, svakako je ostavio najjači utisak na mene. Moji saigrači i ja postali smo prvaci sveta. To je jednostavno osećaj koji se ne zaboravlja.

Brat si Danila Anđušića, seniorskog reprezentativca. U kojoj meri je on uticao na tvoju karijeru?

Mislim da nas dvojica imamo različite puteve. On se za svoj status izborio sam, pa tako i ja za svoj. Ali svakako je korisno imati nekog starijeg i iskusnijeg pored sebe, kao što ja imam Danila, jer znam da će uvek biti tu da me podrži i uputi dobar savet.

Kakva su ti očekivanja od tima ove sezone i šta očekujes od svoje igre?

Trenutno smo u sredini tabele u drugoj muškoj ligi Srbije. Cilj nam je da obezbedimo što bolji plasman. A što se mene tiče, želim da sa što boljim igrama završim sezonu.

Da li imaš neki hobi?

S obzirom da skoro svaki dan imam treninge dva puta dnevno, slobodno vreme uglavnom koristim za odmor i učenje, tako da neki poseban hobi nemam.

Planovi za budućnost.

U narednom periodu, konkretno na leto, planiram da upišem neki od američkih univerziteta. Naravno, košarka će mi i dalje biti prioritet. Iz tog razloga nisam potpisao ni jedan profesionalni ugovor, jer zbog pravila NCAA-a ne bih mogao da nastavim sa razvojem tamo da jesam. Ali pre svega toga, u junu se održava svetsko juniorsko prvenstvo u Pragu i cilj mi je pre svega da budem u ekipi za to takmičenje, a ako se to ostvari, da osvojimo neku od medalja.

Šta imaš da poručiš našim čitaocima?

“Najjači samo opstaju i nikad se ne predaju”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *