Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa

Izložba „Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa“ u organizaciji Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS) otvorena je u Francuskom institutu u Beogradu 26. februara i trajaće do 13. aprila 2013. godine. Na njoj je kroz originalne strip-table i dvojezični katalog predstavljeno preko 200 strip-crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip-sceni u Srbiji, ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip-tržištu, počev od 80-ih godina 20. veka, pa do današnjeg dana.

Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe, koji obuhvata: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan Dan otvorenih vrata (21. marta), kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip-crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Mebijusa.

Tri generacije navedene u podnaslovu izložbe odnose se na 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum, odnosno autore koji su u tim periodima aktivni i koji ostavljaju trag na stripskoj sceni Srbije, ali i drugih zemalja.

Ova izložba je u svojim uređivačkim odborima i savetima okupila najeminentnije istoričare i teoretičare strip-umetnosti u našoj zemlji, što je garant kvaliteta selekcije koju smo napravili. A u tom odabiru su se našli, pre svega, naši istaknuti strip-umetnici koji rade za strane izdavače i ostvaruju velike uspehe širom sveta, a najviše na najvećim strip-tržištima kao što su francusko, američko, italijansko i špansko, iako većina njih živi u Srbiji.

Ipak, želeli smo da pokažemo i snagu u brojevima, pa su se tako na zidovima galerije Francuskog instituta u Beogradu našli mnogi autori koji su svojim radom i te kako zaslužili da budu ovde zastupljeni, jer se stripom dugo i ozbiljno bave – i profesionalno i iz ljubavi, a poseban segment izložbe je posvećen mladim autorima iz cele Srbije, koji su naša budućnost u ovoj umetnosti.

Simboličan naslov ove izložbe „Nastavlja se…“ asocira na ranije značajne međunarodne promocije stripskih autora iz Srbije. Zajedno sa drugim autorima sa prostora bivše Jugoslavije, oni su bili zastupljeni na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866–1986“, održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine, i „1h59“, održanoj 2000. na najvećem svetskom strip-festivalu u Angulemu, u Francuskoj, a neposredno potom i u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu.

I pored opštih mesta, kao što su žal za vremenima kada su klinci sricali prva slova nad stripovima, iznova se pokazuje kako strip ovde i te kako ima publiku. On je zastupljen kako na kioscima, tako i u knjižarama i bibliotekama; u novinama, ali i kapitalnim izdanjima; u potrošnim marketinškim porukama, ali i u prestižnim galerijama. Svaki od pojavnih oblika stripa je za nas vredan i zanimljiv i pokazuje koliko je ova forma umetničkog izražavanja neprevaziđena i to je dokazano i ovom izložbom.

Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 časova. Publiku će voditi istoričari umetnosti Bojana Spasić i Predrag Ivanović.

Više informacija na zvaničnom sajtu USUS: http://www.usus.org.rs i sajtu Francuskog instituta u Beogradu http://www.institutfrancais.rs/srp/02f.html.

[nggallery id=3]

 

Foto: Branislav Radišić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *