“Kocka do kocke, kockica”

Ne baš tako davno, kao deca pevali smo pesmice: „U svetu postoji jedno carstvo“, „Zakleo se bumbar u cvet i u med“, „Kocka do kocke, kockica“. Žurili smo kući ostavljajući loptu u hodniku i sedeći ispred televizora i pomno pratili njegove zanimljive emisije. Na njegovo „Drugari“, odgovarali smo sa „Tatatatira“. Prošlo je 19 godina od poslednje snimane emisije, a naš junak iz detinjstva danas slavi rođendan!

Branislav Milićević poznatiji kao Branko Kockica rođen je u Zemunu 3. aprila 1946. godine. Snimao je emisije za decu od 1974. do 1994. godine, koje su pedagoškog karaktera. Sa grupom dece predškolskog uzrasta istraživao je sve što okružuje čoveka, kako se ponašati i biti dobar prijatelj. Ukupno je snimljeno više od 250 epizoda. Kao istaknuti pisac, reditelj i glumac postao je član Udruženja književnika Srbije (UKS) 2011. godine. Takođe je dobio i povelju Zmajevih dečjih igara (ZDI) za veliki doprinos stvaralaštvu za decu i „bezgraničnu odanost svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama“.

Pesma „U svetu postoji jedno carstvo“ ili, kako ju je nazvao Gospodin Kockica, „Višegeneracijska himna“, u početku nije bila planirana za špicu emisije i nije se znalo ko je autor. Sedamdesetih godina, u Domu pionira postojala je sekcija mladih pesnika koji su za UNICEF pisali pesme na temu drugarstva. Urednica Biserka Pejović je, iz jedne objavljene zbirke pesama sa spiskom autora, odabrala jednu pesmu, koja nije bila potpisana. Pre dve godine pojavila se u ”Pužu” žena, inače majka četvoro-petoro dece, s knjigom. Pokazala je spisak i rekla: to sam ja.

Napisao je dve ozbiljnije knjige za odrasle: „Prizemljena sreća“, za koju kaže da nije za sve uzraste i da će moći jedino da nas odseti, zabavi ili iznervira, i “Mala muška antologija”.

Branko Milićević Kockica  je snimio za decu deset albuma, pisao pesme i kompozicije, nekoliko knjiga i mnogo pozorišnih komada. Izgradio je jednu jedrilicu i četiri katamarana i osnovao pozorište za decu “Puž”, čiji je sada upravnik.

Kako kaže, potpuno posvećivanje deci došlo je bebećim koracima. U početku je radio paralelno i u Ateljeu 212 i na televiziji. Onda je počeo da odbija uloge koje mu se nisu dopadale i zagrejavao se sve više za dečje pozorište.

Branko-kockicaPozorištance “Puž” otvorio je 1977. godine, koje ima zvaničan naziv “Pozorište Puž”, jer je prilikom registracije bilo smatrano da je termin “pozorištance” suprotan običajima i shvatanjima sredine. Kao putujuće pozorištance, prvu predstavu su održali u Zenici, koja se zvala “Brankov urnebes”. Od 1988. godine, pozorište se stacioniralo u Beogradu, u ulici Radoslava Grujića (nekada Božidara Adžije). Prva predstava u Beogradu im je bila “Otkačena balerina”.

Branko Milićević je glumio u preko dvadeset filmova, od kojih je najpoznatiji‚ “Užička republika” snimljen 1976. godine. u kome tumači ulogu partizanskog borca Miše. U nedavnom gostovanju kod Ivana Ivanovića, Branko Kockica je ispričao šta je radio sa prvim honorarom koji je dobio od uloge u “Užičkoj republici”:

Oduvek sam želeo da kupim konja, pa sam iznajmio jedno imanje i kupio konja. Međutim, nisam ga jahao, više sam čistio štalu jer mi nije ostalo para za konjušara – našalio se Branko i ispričao da je jednom pao sa jednog konja i jedva živu glavu izvukao, pa ga je prodao.

Od tih para napravio je teniski teren, ali ni tenis nije igrao:

Odigrao sam par mečeva sa komšijama, ali se posle ispostavilo da imam “teniski lakat” pa sam prestao. A onda sam imao i brodolom kod Nebojšine kule, opalio me je šleper. Sudski spor sam dobio nakon 23 godine, zato se i zove tako, a ne sudski brz – nasmejao se Branko.

Malo ko zna da je jedini srpski glumac koji je igrao Hamleta u Njujorku, na engleskom i sa američkim glumcima. Izučio je nekoliko zanata i postao stolar, bravar i stakloplastičar. Takođe je proučavao i muziku. Svira nekoliko instrumenata, a najviše se interesovao za pozorišnu umetnost, posebno dramaturgiju.

Za prisećanje na nekadašnje detinjstvo, za svoje odrasle drugare, Branko Kockica je napravio sajt  http://www.brankokockica.com/ , dok je za mlađe angažovao http://www.pozoristancepuz.com/.

Na sledećem linku možete poslušati omiljenu pesmicu našeg detinjstva.

Branko Milićević Kockica je nasmejao bezbroj dečijih lica i postao višegeneracijski heroj i zato mu redakcija InterFON-a želi srećan rođendan!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *