VIVA VOX – živeo glas!

Oni su savršeni. Uvek nasmejani i raspevani. Za njih su čak i pesme koje naizgled deluju nemoguće za otpevati naprotiv moguće. Njihov jedini instrument je samo ljudski glas. To je Viva Vox, jedinstven a-cappela hor. Sigurno nećete pogrešiti ako kažete da su oni danas jedan od najboljih brendova Srbije.

Kada je “rođen” ovaj hor i odakle je nastala ideja?

Viva Vox je nastao dobrom voljom bivših učenika Zemunske gimnazije, članova nekadašnjeg gimnazijskog hora, a iz želje za deljenjem radosti i druženjem kroz muziku u istom društvu. Godine 2005. smo se i zvanično registrovali pod ovim imenom.

Vaš hor broji dosta članova. Da li su svi muzički obrazovani?

Među pevačima imamo jednu članicu koja je završila muzičku akademiju, nekolicinu pevača sa srednjim muzičkim obrazovanjem, veliki broj onih sa završenom nižom muzičkom školom i jedan broj muzički neškolovanih talenata.

Koji su vaši kriterijumi za izbor pesme? Kako vršite selekciju?

Repertoar biramo na osnovu onoga što članovi hora privatno slušaju. Svi daju predloge, ali konačna odluka o tome koji će se predlog realizovati zavisi dobrim delom i od toga koliko je neka pesma “prilagodljiva” ovakvom načinu izvođenja. Sud o tome donosi naš glavni aranžer Boris Balnović.

Koliko vremena vam je potrebno da uvežbate jednu pesmu?

To zavisi od složenosti aranžmana. Naravno, s godinama nam iščitavanje novog materijala ide sve brže, ali uvek je potrebno vreme da se taj materijal slegne i da se “izrade” svi sitni detalji. Bez najmanje mesec dana rada ne možemo biti zadovoljni rezultatom.

Koja pesma vam je bila najteža za obradu?

Najčešće navodimo da je to bila pesma “Bohemian Rapsody” grupe Queen, za koju nam je bilo potrebno skoro godinu dana. Ali imajući u vidu da nam je to bio jedan od prvih aranžmana, a svakako prvi tako složen i zahtevan, ko zna koliko bi nam vremena trebalo da ga spremimo danas, kada bismo počeli od nule. Verovatno mnogo manje.

Na vašim nastupima uglavnom imate i neku prateću koreografiju. Kako ona nastaje? Da li imate pomoć stručnjaka?

Oko smišljanja i uvežbavanja koreografija pomažu nam naše drage prijateljice i koreografkinje Ivana i Milica Pilipović, a pred koncerte u Sava Centru 2013. godine pridružili su im se njihovi kolege i profesionalni koreografi Jelena i Željko. Oni pažljivo prate pokrete koji su pevačima prirodni u određenim delovima pesama i uobličavaju ih u korake. Tako nastaju koreografije koje u isto vreme izgledaju i efektno i spontano.

Veliku popularnost donelo vam je izvođenje pesme “Du hast” koju je videlo milion i po ljudi. Da li ste očekivali da će vaše izvođenje postati toliko popularno?

Po reakcijama publike kada smo prvi put izveli ovu pesmu, mogli smo da zaključimo da se ona na neki način izdvaja od ostalih. Ali nikako nismo očekivali da će na You Tube-u postati viralni hit i da će nam otvoriti vrata ka svim divnim stvarima koje smo od tada doživeli.

Nakon uspešnog koncerta 2011. godine, usledila su još tri u toku 2012., koji su održani u Sava Centru. Planirate li da to postane tradicija?

Rano je da govorimo o tome. Dešavaju nam se neverovatne stvari i malo ko može da predvidi šta će nam doneti ova godina koja je tek počela.

Kako je došlo do poziva da nastupite u Ujedinjenim nacijama?

Poziv je došao u septembru 2012. iz Kabineta gospodina Jeremića koji je imao ideju da organizuje proslavu povodom Srpske nove godine u sedištu Ujedinjenih nacija, i tražio je odgovarajući program za tu priliku.

Srpska publika je na vas bila veoma ponosna dok ste nastupali. Kako ste se vi osećali?

Nastupati u Sali zgrade Ujedinjenih nacija je neopisiv osećaj. Velika je čast uopšte biti u Sali, a onda tek nastupati pred takvom publikom. Moram reći da naročite treme za vreme samog nastupa nije bilo, jer ipak mi iza sebe imamo već stotinak koncerata.

No, sama odgovornost prema publici a i prema celoj Srbiji koju smo predstavljali, nametnula je maksimalnu dozu ozbiljnosti i koncentracije da sve ispadne najbolje moguće.

viva vox

Kakvi su vaši utisci o Njujorku?

Nismo imali mnogo slobodnog vremena – samo dva slobodna dana od dolaska do samog koncerta (ne računajući probe koje smo imali svake večeri) i pola dana nakon koncerta a pre povratka u Beograd. Trudili smo se da za to vreme što bolje “osetimo” grad i vidimo što više znamenitosti. Sve zajedno je trajalo kratko, ali je bilo zaista nezaboravno.

Kako vidite budućnost Viva Vox-a?

Nadamo se da ćemo i dalje uspevati da iznenađujemo publiku novim pesmama za koje ne biste rekli da će ih izvesti neki hor.Ali najvažnije od svega, želimo da još dugo opstanemo i nastavimo da delimo sa publikom onu energiju i emocije koje nas pokreću svih ovih godina.

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *