Antički teatar za mlade

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu, nakon više godina, ponovo pripremaju potpuno novi projekat – pozorišnu predstavu Medeja za najveći međunarodni Festival Antičke Drame na Siciliji.

Ovaj festival, čiji je osnivač italijanski Nacionalni institut antičke drame, tradicionalno okuplja srednjoškolce i studente iz čitave Evrope. Festival će biti održan po devetnaesti put u periodu od 9. maja do 14. juna 2013. godine. Kako organizator navodi, prošle godine je učestvovalo oko tri hiljade učenika iz devedeset obrazovnih institucija, što ovaj festival čini najreprezentativnijim događajem tog tipa na svetu. U gradu Palazolo Akreide, koji je drevni helenski grad nedaleko od Sirakuze, nalazi se odlično očuvano antičko pozorište na kom će se oprobati razni učenici. Festival nije takmičarskog duha, ali godišnje ugosti samo odabranih 50 škola i fakulteta, među kojima su ove godine, kao jedini predstavnici Srbije, učenici Filološke gimnazije sa obradom Euripidove Medeje. Prema pravilu festivala, autorima je dozvoljena sloboda da antičku dramu obrade na originalan način, ali i da osnovni elementi drame budu sačuvani. Treba da bude spoj glume, plesa i pesme.

Učenici Filološke gimnazije su, uz pomoć zaduženih profesora, sami napisali scenario, smislili koreografiju, kostime i scenografiju. Predstava se može izvoditi na maternjim jezicima što profesori ove gimnazije vide kao veliku priliku za promociju srpskog jezika i kulture u jednom dinamičnom okruženju.

Na Siciliji bi trebalo da nastupe 19. maja i da tamo ostanu tri dana. Za to vreme im INDA (Istituto Nazionale del Dramma Antico) obezbeđuje smeštaj i hranu. Međutim, troškovi puta i produkcije nisu pokriveni od strane organizatora, pa stoga učesnici i dalje tragaju za sponzorstvom. Planirano je da na festivalu učestvuje devetoro učenika uz koordinaciju dva profesora. Po rečima profesora Noela Putnika, ova škola je već više puta uspešno učestvovala na tom festivalu, a ove godine će ponovo okušati svoju sreću u nadi da će proći zahtevnu selekciju žirija.

Kad je reč o Filološkoj gimnaziji mogu se izdvojiti poslednja tri učešća na ovom festivalu:

  • 2004. godine sa Euripidovom tragedijom Hipolit;
  • 2006. godine sa Sofokleovom tragedijom Antigona;
  • 2009. godine sa Aristofanovom komedijom Žabe.

Novina koju su uveli u ovogodišnji projekat se razlikuje od svih dosadašnjih izvedba gimnazije. Naime, vredni učenici su se udružili sa nekoliko saradnika sa Odeljenja za klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu, što ovaj projekat podiže na jedan viši nivo školsko-fakultetske saradnje. Dvoje studenata klasičnih nauka i dvoje profesora ojačali su ovu ambicioznu trupu, što u glumačkom smislu, što kao stručni konsultanti i organizatori boravka na Siciliji.

InterFON podržava i pozdravlja ove mlade i ambiciozne talente. Ako želite da pomognete mladoj trupi iz Filološke gimnazije obratite se putem e-mail-a škole, filoloska_gimnazija@yahoo.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *