Vodič za maj

Koncerti

Depeche Mode

Bend “Depeche Mode” čiji se koncert očekuje godinama, publika u Beogradu će napokon imati prilike da čuje 19. maja na beogradskom Ušću. Turneja slavnog elektronskog sastava će otpočeti početkom maja, a ovo će im biti šesta po redu stanica. Oni obećavaju odličan koncert uz izvođenje novih pesama, ali i čuvenih hitova poput Enjoy the Silence, Personal Jesus, Just Can’t Get Enough, It’s No Good, Dream On, itd.

Andrea Bocelli

Jedan od najpoznatijih tenora današnjice, Andrea Bocelli, nastupiće u Kombank Areni 10. maja. Nakon nastupa na najpoznatijim operskim scenama i u dvoranama širom sveta, rasprodatih albuma, posle skoro dve godine, Bocelli će se ponovo naći na sceni Arene. Bocelli je izrazio želju da ga na koncertu u Beogradu prati orkestar iz Srbije, kao i da sa njim nastupi specijalan gost sa našeg područja koga će sam izabrati.

 

Izložbe

Noć muzeja

Deseti put zaredom, 18. Maja, Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja, otvoriće vrata više od 150 kulturnih institucija, u 68 gradova i mesta u Srbiji i na taj način obeležiti jubilej.

U Beogradu na 60. lokacija jubilej će biti obeležen svečano: čudesnim svetom bajki, izložbom karikatura XX veka, ali i inicijativom za otvaranje prvog evropskog muzeja džeza. I ovaj put će Noć muzeja, stare muzeje prikazati u nekom novom svetlu, pokrenuće inicijativu za osnivanje novih, rušiti barijere i promovisati kulturnu baštinu.

 

Festivali

Festival cirkuske muzike „Cirko Balkana“

Tokom celog maja u prestonici francuska trupa „Cirk’o Blique“ i još 30 umetnika iz regiona, pokazivaće svoje veštine, kao što su žongliranje sa vatrom, manipulacija objektima, akrobacije u vazduhu, hodanje po žici i kanapu, na festivalu cirkuske umetnosti Cirko Balkana.

Tokom maja i građani će moći da nauče razne cirkuske veštine. ”Organizovaćemo radionice za decu i odrasle u trajanju od dve nedelje. Osim cirkuskih sposobnosti, među kojima su ekvilibrizam, žongliranje i manipulacija objektima, tu će biti i radionice savremenog plesa, glume i još neke zanimljivosti. U tom periodu se zaista mogu naučiti osnove neke veštine, ali opet sve zavisi od individualnih sposobnosti”, kaže Milan Manić iz “Cirkusfere”, koja je glavni nosilac projekta.

 

Sajmovi

Sajam Tehnike

Najznačajniji tehnološki i privredni događaj u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi predstavlja 57. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Održavaće se od 13.5. do 17.5.2013. Sajam tehnike je mesto koje poseti desetine stručnih posetilaca: donosioci odluka, investitori, eksperti. Ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu. To je tradicionalno mesto (od 1937. godine) susreta i poslovnih kontakata, koje omogućava brojnim izlagačima i posetiocima ispunjenje svojih poslovnih očekivanja.

Prvi Nemačko-srpski sajam karijere u Beogradu

Prvi sajam karijere pod nazivom “German-Serbian Career Fair”, održaće se 16. i 17. maja u Beogradu u organizaciji Delegacije nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpskog privrednog udruženja. Pored izložbenog dela, gde će se kompanije predstaviti kao uspešni poslodavci, sajam će imati i seriju propratnih manifestacija. Uz prisustvo stručnjaka iz Nemačke, kao i gostiju, prvog dana održaće se diskusija na temu “Trzište rada u Srbiji – potrebe za stručnim kadrovima i mogućnosti unapređivanja karijere”. Drugog dana će biti diskusija na temu “Evropa bez granica – mogućnosti zapošljavanja u Nemačkoj”, namenjenoj srpskim inženjerima i IT stručnjacima, na kojoj će govoriti nemački i srpski stručnjaci.

 

Predstave

“Psihoza u 4.48”

Predstava “Psihoza u 4.48” prema komadu Sare Kejn u režiji Mirjane Karanović biće premijerno izvedena 10. maja na sceni Bitef teatra. “Psihoza u 4.48” je poslednje delo Sare Kejn.

Nedugo pošto ga je napisla, izvršila je samoubistvo. U naslovu dela se nalazi vreme koje označava jutarnje časove kada se ona u njenoj depresiji budila. Kroz njen komad je predstavljena slika te bolesti, koji nije pisan u dramskoj formi, ali u sebi nosi snažan dramski naboj.

 

Filmovi

“Mamurluk 3”

Premijera trećeg dela uspešne komedije “Mamurluk”, stiže u bioskope širom sveta 21. maja, dok će publika u Beogradu njegovu premijeru moći da odgleda već 30. maja. Dobro proverena ekipa na čelu sa rediteljem Todom Filipsom, kao i glumcima Bredlijem Kuperom, Zekom Galifijanakisom i Edom Helmsom u ulogama Fila, Stjua i Alana. „Pravi rasplet haotičnih i očajnih odluka koje smo videli u prethodnim delovima”, izjavio je reditelj.

“Paklene ulice 6”

Otkako su Dom (Dizel) i Brajan (Voker) izveli pljačku u Riju, srušili carstvo najvažnijeg čoveka i odneli 100 miliona dolara, naši heroji su živeli raštrkani po celom svetu. Ali nemogućnost da se vrate kući i život u bekstvu čine njihove živote nekompletnim. Premijera ovog filma zakazana je za 23. Maj.

 

Sportski događaji

Beogradski triatlon 2013

Ove godine 25. maja održaće se devetnaesti po redu Beogradski triatlon. Mesto održavanja biće Ada, a prema programu Beogradskog triatlona predviđena su takmičenja Mini triatlon i Sprint triatlon. Pravo da učestvuju imaće svi koji budu zainteresovani, a pripadaju nekoj od sledećih kategorija: Mlade nade (rođeni 2002. godine i mlađi); Nade (rođeni 1998. godine i mlađi); Rekreativac početnik (od 7 do 77 godina); Juniori (rođeni 1994. godine i mlađi, do 19. godina); Elit (apsolutna kategorija 24+, rođeni 1989. godine); Veterani (40+, rođeni 1973. godine), uz plaćanje startnine u iznosu od 1000 dinara.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *