29 zanimljivosti o Marku Cukerbergu

Većina nas zna Mark Cukerberga kao direktora Facebook-a, ali postoji dosta zanimljivih činjenica o ovom mladom milijarderu koje svi moraju da znaju. Povodom njegovog 29 rođendana, ovde vam donosimo 29 zanimljivih stvari koje niste znali o njemu.

 1. Iskucajte @[4:0] na Facebook-u u komentaru i pojaviće vam se ime Marka Cukerberga.

 2. Ne možete ga blokirati na Facebook-u. Idite na http://www.facebook.com/zuck i probajte sami.
 3. Kao tinejdžer, bio je ateista.
 4. Markov otac Edvard Cukerberg upisao je Marka na kurs kompjutera na obližnjem koledžu. Kada ga je otac otpratio na koledž, prvog časa instruktor je začuđeno pogledao u Edvarda i rekao: “Ne možete ga povesti sa vama na čas” pokazujući na Marka. Edvard je objasnio instruktoru da je njegov sin u stvari student.
 5. Mark i njegove sestre obožavali su da zbijaju šale. Jednom, on i njegova sestra pokušali su da se našale za doček Nove godine 1999. godine, što je bio trenutak za pamćenje za Marka. U to vreme svako je bio uznemiren zbog Y2K. To je bila teorija o grešci u kompjuterskom programiranju, koja bi mogla da upropasti mnoge kompjuterske sisteme na svetu, kada nastupi 2000. godina. Mark je znao da su njegovi roditelji bili zabrinuti oko Y2K, on je sa svojom sestrom čekao do ponoći, a zatim potpuno isključio struju u svojoj kući, kako bi njegovi roditelji mislili da su se strahovi vezani za Y2K zaista obistinili.
 6. Mark je zajedno sa svojim drugovima iz razreda na Phillips Exeter akademiji, napisao muzički program zvan Synapse. Program koristi veštačku inteligenciju, za analizu korisnikovih muzičkih navika i koristi tu informaciju da preporuči drugu muziku.
 7. Program je dobio dosta pozitivnih kritika, da su i AOL i Microsoft pokazali interesovanje za njegovu kupovinu za milion dolara. Takođe, oni su želeli da angažuju Marka da ga razvija. U tom slučaju on bi morao da napusti školu, zbog čega je i odbio.
 8. Pridružio se jevrejskom bratstvu Alfa Epsilon Pi. Jednog petka uveče na žurci, upoznaje Prisilu Čan. Kasnije su počeli i da se zabavljaju.
 9. Da bi mogao da komunicira sa rodbinom svoje devojke Prisile, počeo je da uči kineski 2010. godine.
 10. Na početku druge godine, razvio je Course Match, program koji je omogućio studentima/korisnicima da odluče za koje kurseve na koledžu bi želeli da se opredele, na osnovu toga šta su drugi studenti u školi izabrali.
 11. On je takođe izumeo Facemash, program koji je nastao sa ciljem da saznate ko je bio najatraktivnija osoba na kampusu. Međutim, on je ovo više smatrao šalom, koje su ga podsećale na igre, koje je igrao još kao mali.
 12. Facemash.com bio je prethodnik Facebook-a koji je Cukerberg stvorio 2003. godine, prodat je 2010. za 30 201 dolara.

 13. Godine 2009. Mark je nosio kravatu tokom cele godine, kao simbol koliko je ozbiljna i važna godina posle recesije koja je počela 2008.
 14. U 2011. Postao je vegetarijanac i izjavio da će jesti samo meso životinja koje sam ubije.
 15. Cukerbergov prvi auto bio je Subaru Forester SUV.
 16. Ima svoj nalog i na Twitter-u

  , @finkd, gde ima preko 150 000 pratilaca, ali on je postavio svega 19 tvitova u poslednje tri i po godine.

 17. Plava je omiljena Markova boja, što je i očigledno s obzirom na dizajn Facebook-a.
 18. U vreme kada je napunio 13 godina, već je  stvorio osnovnu kompjutersku mrežu za svoju porodicu pod nazivom Zucknet”, koji je omogućio da kompjuteri koje koristi porodica, kao i stomatološki oficiri njegovog oca, šalju poruke unošenjem.
 19. Cukerberg je stvorio i nekoliko kompjuterskih igara. Jednom je kreirao kompjutersku verziju Monopola, zasnovanu na njegovoj srednjoj školi, i verziju igre Riziko, na osnovu Rimskog carstva.
 20. Ima psa zvanog Beast, to je Puli, vrsta mađarskog ovčara.
 21. Postavio je veliku tablu u hodniku svog apartmana. Mark ju je koristio za razmenu simbola i kodova za softver. Po rečima jednog od njegovih cimera zaista je voleo tu tablu. Uvek je voleo da prenese svoje ideje na nju, iako mu i dalje nisu bile sasvim jasne.
 22. Markovo interesovanje za programiranje se razvilo kada su mu njegovi roditelji poklonili knjigu C++ za početnike.
 23. Mark ima preko 50 patenata na svoje ime. Prvi je izdat u novembru 2004., za tehnologiju iza Synapse Media Player-a.
 24. Broj ljudi koji ima Marka Cukerberga na svojim Google+ krugovima, zanemarljiv je u odnosu na broj korisnika koji su se pretplatili na njegove statuse na Facebook-u.
 25. Njegovi omiljeni muzičari su Daft Punk, Lady Gaga, Shakira i Rihanna.
 26. Njegovi omiljeni citati: “Fortune favours the bold,” od Virgil, Aeneid X.284. “All children are artists. The problem is how to remain an artist once you grow up,” od Pabla Pikasa. “Make things as simple as possible but no simpler” od Alberta Ajnštajna.
 27. Postoje suprostavljeni stavovi o Markovom studiranju na Univerzitetu Harvard. FilmThe Social Network, ga prikazuje i kao genija, ali i kao društveno hendikepiranu osobu koja očajnički želi da uđe u društvenu elitu Harvarda. Međutim, on odbacuje te tvrdnje, govoreći da nikada nije želeo da bude deo društvenih klubova na Harvardu i da nikad nije koristio svoje kompjuterske veštine da zadivi žene oko njega.
 28. Markovo interesovanje za programiranje vidljivo je još u ranom uzrastu. Do vremena kad je bio u srednjoj školi, on je već koristio kompjutere i pisao softvere za njih.
 29. Eduardo Saverin, jedan od četiri osnivača Facebook-a uložio je 1000 dolara početnog kapitala za njegovo osnivanje.

 

Izvor: http://ibnlive.in.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *