Studenti FON-a osvojili tri medalje

Gde god da se pojave, medalje ne izostaju. Ovoga puta studenti Fakulteta organizacionih nauka uzeli su učešće na regionalnom takmičenju „Mini olimpijada iz računovodstva 2013“, koje se održalo 25. maja u Banja Luci, Republika Srpska. Boje FON-a branili su Nikola ZornićOgnjen AškovićAnica BožićMilica StankovićMilenko Radonić i Marko Baračkov, dok su mentori naših takmičara bili prof. dr Snežana Knežević i Veljko Dmitrović.

U konkurenciji 13 fakulteta (19 timova i 57 učesnika) iz bivših republika SFRJ, studenti FON-a izborili su sjajno treće mesto u ekipnom plasmanu, gde je ih je samo jedan poen delio od drugoplasiranih Makedonaca, a svega četiri iza prvoplasiranih Hrvata. Takođe, u pojedinačnoj konkurenciji treće mesto su podelili Nikola Zornić i Ognjen Ašković, sa osvojenih 45 od maksimalnih 50 poena. Bronzana medalja je našim momcima donela jedrenje po Jadranu kao nagradu organizatora, a pored toga, svim studentima koji su učestvovali na takmičenju obezbeđena je praksa u revizorskoj kući. Svaka čast!

Svi za jednog, jedan za sve!

Mini olimpijada iz računovodstva u Banja Luci održava se tri godine za redom, a ovo je prvi put da su se neki od naših kolega našli kao učesnici na ovom prestižnom takmičenju, kao i u oblasti računovodstva uopšte, što je u potpunosti podržao dekan Fakulteta organizacionih nauka prof. dr Milan Martić. Iako je poziv za učešće na pomenutom takmičenju pristigao u “pet do 12“, to nije omelo naše mentore da za izuzetno kratko vreme formiraju kvalitetan tim, koji će biti kompetentan da se nosi sa najboljim studentima u ovoj oblasti iz Srbije i regiona. Kako i sami kažu, bez obzira na vremensko ograničenje, radilo se veoma intenzivno, atmosfera u timu je bila odlična. Samom uspehu tima doprinela je adekvatna baza znanja stečena na predavanjima i vežbama iz predmeta Računovodstvo i Finansijski menadžment i računovodstvo, kao i interdisciplinarni pristup poslovanju na mikro nivou koji se razvija i neguje na Fakultetu organizacionih nauka.

O samoj ozbiljnosti takmičenja svedoči podatak o brojnosti i kvalitetu učesnika, kao i podrška mnogih  sponzora, u prvom redu kompanije Datlab i Ernst & Young.

Pored Fakulteta organizacionih nauka, neki od fakulteta učesnika bili su i Univerzitet Jurja Dobrile u Puli – odeljenje za ekonomiju i turizam “Dr Mijo Mirković” Pula, Univerzitet Sv. Kiril i Metodije – Ekonomski fakultet Skopje, Univerzitet u Ljubljani – Ekonomski fakultet, Gea College – Fakultet za preduzetništvo Ljubljana, Slobomir P Univerzitet – Fakultet za ekonomiju i menadžment i Poreska akademija Slobomir, Banja Luka College i dr. Od profesorke Knežević smo saznali da se planira nastavak učešća na ovom izuzetnom takmičenju, kao i pokretanje sekcije za računovodstvo i reviziju gde bi studenti, pored teorijskih, sticali i mnogobrojna praktična znanja, kao što je knjiženje na osnovu originalne dokumentacije primenom računovodstvenog softvera, a što je podsticano u kontinuitetu od strane šefa Katedre za finansijski menadžment prof. dr Nevenke Žarkić Joksimović. Takođe se planiraju se i pripreme za još neka takmičenja iz računovodstvene oblasti.

Karikatura

 

Neočekivano, ali zasluženo

Pitali smo naše trećeplasirane momke da nam prenesu svoje utiske o pripremi i samom takmičenju, kao i o fenomenalnom uspehu koji su postigli: “Sve se odigralo jako brzo, vreme za pripremanje je bilo kratko ali intenzivno. Ovaj nedostatak vremena nadoknadili smo pozitivnom atmosferom u timu i znanjem stečenim tokom slušanja nastave na FON-u. Samo takmičenje je lepo iskustvo koje mi je donelo dosta novih poznanstava. Ponosan što sam deo tima sa FON-a koji je ostvario ovaj zavidan rezultat” – rekao je Nikola Zornić.

Ognjen Ašković je takođe prilično zadovoljan postignutim rezultatom: “Moje iskustvo sa Mini olimpijade je zaista odlično. Sve je bilo na vrlo visokom nivou, organizacija, samo takmičenje, domaćini. Što se tiče mojih očekivanja, iskreno, nisam se nadao da ću biti tako visoko plasiran, ali tokom celih priprema za takmičenje u timu je vladao optimizam i veoma pozitivna radna klima, zbog čega smo i zabeležili ovakav uspeh. Na kraju je sve prošlo kako treba, osvojio sam treće mesto u pojedinačnoj konkurenciji i bio na samo bod iza prvog i drugog mesta. Neki budući planovi su da sa timom odem na još neko od takmičenja i da sledeće godine osvojimo Mini olimpijadu u Banja Luci.

Čestitamo kolegama i želimo mnogo sreće i naredne godine!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *