Top 10 najtežih poslova

Viđenje posla zavisi od percepcije. Za neke je to nužno zlo, za neke uživanje, za neke mučenje. U proseku, prvu trećinu života provedemo spremajući se za posao koji ćemo obavljati ceo život i koji će nam obezbediti životnu egzistenciju, a onda se može desiti da radimo nešto za šta se nismo spremali. U svakom slučaju, posao koji obavljamo ili ćemo obavljati će uzimati veliki udeo u našim svakodnevnim aktivnostima i životu.

Kažu da je najbitnije raditi ono što volimo jer nam onda to neće teško pasti, a kažu i da su sledeći poslovi najteži.

1. Tunolovac

Njihov posao je da love ribu za ljudsku ishranu. Vremenski period koji provedu na poslu, loši uslovi, klizav teren, loša oprema, izolovanost, nešto drugo ili sve to, razlozi su što je smrtnost tunolovaca na radnom mestu najveća.

2. Spasilac u obalskoj straži

Na prvi pogled deluje uzbudljivo. Ali činjenica da oni svakodnevno rizikuju svoj život da bi spasili tuđi, svrstava ih u najteže poslove.

3. Radnik na naftnoj bušotini

Višesatni rad sa visokozapaljivim materijama na velikim udaljenostima od kopna, jasni su kriterijumi za ovu listu.

4. Deminer

Naziv sam kaže. Svaki put je opasnost od smrti, prilikom obavljanja ovog posla, velika.

5. Električar koji iz helikoptera radi na dalekovodima

Od samog starta selekcija za ovaj posao je rigorozna. Mali je broj onih koji prođu obuku. Ovaj posao električari obavljaju goloruki što ovaj posao čini jako rizičnim.

6. Perač prozora na oblakoderima

Ko bi rekao da je za pranje prozora potrebno vladati nekim veštinama? Kada se radi o ovim peračima prozora, to je slučaj.

7. Vatrogasac

Prvenstveno plemenit posao. Ali to ne umanjuje rizičnost koju on nosi. Obučenost za nepredviđene situacije je ono što je ovde neophodno.

8. Miner

Niz opasnosti prati posao u minerima u rudnicima uglja. Uz to ide i velika smrtnost prilikom obavljanja istog. Opasnost od urušavanja, eksplozije i nevidiljive opasnosti, kao što su otrovni gasovi su ključne.

9. Drvoseča

Neravni tereni i velike visine su sadržina ovog posla. Pored toga, oprema za ovaj posao čine mašine koje su jako opasne, naročito ako se ne koriste pravilno.

10. Pilot

Pod ovom se prvenstveno podrazumevaju piloti malih letelica i privatni letovi. Po nekim statistikama smrtnost je 88 na 100 000 pilota.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *