Vodič za jul

Festivali

X Beogradski karneval brodova

Ovogodišnji 10. jubilarni Beogradski karneval brodova biće održan 6. jula u akvatoriju reke Save, od Brankovog mosta do Ušća, i na platou ispred Međunarodnog pristaništa “Luka Beograd”. Obeležavajući deceniju postojanja, 10. Beogradski karneval brodova će ove godine biti deo Međunarodne manifestacije “Danube Blue Week”, u okviru koje će gradovi i zemlje povezane Dunavom razmeniti kulturne, privredne, sportske i turističke vrednosti i potencijale. U okviru muzičkih programa, na bini smeštenoj kod Brankovog mosta nastupiće grupe Babe, Đura i Mornari, Carnival Heat Duo i Jonas Knoph iz Nemačke. I ove godine, posetioci karnevala imaće priliku da besplatno krstare rekama Savom i Dunavom turističkim brodovima za razgledanje grada, počev od 17h sa polaskom sa pristaništa broda “Kornjača” kod “Beton hale”.

Tango zvezde na BELEF-u

Festival “Belgrade Tango Encuentro” prvi put je ove godine deo Beogradskog letnjeg festivala čijoj će se publici predstaviti 3. i 4. jula na BELEF sceni (u dvorištu Pete gimnazije) besplatnim programom. Stanovnici i posetioci Beograda tokom dva festivalska dana moći će da uživaju u tango nastupima sjajnog plesnog para (Ivan Terasas & Sara Grdan), koncertima Tanguango kvarteta, časovima tanga i čakarere (argentinskog folklora), tango modi (Tango Natural Fashion linija kreatorke Marine Mićanović), interaktivnim performansima i milongama na otvorenom –tango žurkama pod zvezdanim letnjim nebom.

PROGRAM FESTIVALA

Sreda, 3. jul
(19:00-19:30) Tanguango
(19:30-21:00) Javni čas čakarere (chacarera) – Ivan Terrazas i Sara Grdan
(21:00-21:45) Interaktivna ITN tango prezentacija i Tango Natural Fashion
(21:45-22:15) Tanguango, kompozicije Astora Piazzolle
(22:15-2:30) Milonga, DJ Sonja, plesni nastupi Ivana Terrazasa i Sare Grdan

Četvrtak, 4. jul
(18:45-20:15) Javni čas čakarere (chacarera) – Ivan Terrazas i Sara Grdan
(20:15-20:45) Tanguango, uz nastupe plesnih parova ITN
(20:45-22:00) Javni čas i prezentacija argentinskog tanga za apsolutne početnike i Tango Natural Fashion
(22:00-2:30) Milonga, DJ Christoph Lanner (Austrija) i Tanguango

Šesti Japanizam! festival

Šesti festival Japanizam! biće održan od 4. do 7. jula u Domu omladine Beograda, u organizaciji Društva Sakurabana, Ambasade Japana i DOB, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda. Japanizam je jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop kulturi – stripu, animaciji, kinematografiji, modi, odnosno svemu onome što trenutno predstavlja modernu kulturu u Japanu. U prodaji su dnevne ulaznice, po ceni od 150 dinara.

Ceo program možete pogledati na http://www.danubeogradu.rs/2013/06/6-japanizam-festival-od-4-do-7-jula/ .

Filmovi

“Usamljeni rendžer”

Film “Usamljeni rendžer” (The Lone Ranger) premijerno će biti prikazan u bioskopu Kolosej (Ušće SC), 3. jula od 20 i 22h. Karte za premijeru su u prodaji. Od producenta Džerija Brukhajmera i reditelja Gora Verbinskog, filmskog tima koji stoji iza blokbaster franšize “Pirati sa Kariba”, stiže film “Usamljeni rendžer”, uzbudljiva avantura prepuna akcije i humora, u kojoj je dobro poznati maskirani heroj oživljen na potpuno nov način. Indijanski ratnik, Tonto (Džoni Dep), prepričava do sad nepoznate priče koje su transformisale Džona Rida (Armi Hamer), čoveka od zakona, u legendarnog borca za pravdu. Tonto će povesti publiku na uzbudljivu vožnju prepunu iznenađenja i duhovitih sukobljavanja u toku koje će ovi nesvakidašnji heroji morati da nauče da rade zajedno i da se bore protiv pohlepe i korupcije. Ostale uloge tumače Tom Vilkinson, Vilijam Fičner, Helena Bonam Karter, Rut Vilson i drugi.

“Albertov put”

Dugometražni dokumentarni film “Albertov” put prikazivaće se u bioskopu Fontana od 4. jula. U filmu Predraga Bambića predstavljen je uspeh i ostvarenje sna Alberta Majera, čuvenog konstruktora filmskih kamera, dobitnika četiri Oskara i drugih najznačajnijih svetskih nagrada. Albert Majer je rođen i odrastao u banatskom Perlezu, a živi u Los Anđelesu. Ceo radni vek proveo je u kompaniji Panavision. Konstruisao je slavne Panafleks kamere koje mnogi stručnjaci i danas smatraju najboljim ikada napravljenim. U SAD je otišao bez znanja engleskog jezika, iz Nemačke, gde je stigao kao izbeglica sa teritorije komunističke Jugoslavije. U filmu učestvuju Albert Majer, Haskel Veksler, Oto Nemenc, Živa Grbić, Robert Ditrih, Albert Majer mlađi i drugi. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, gde je dobio i specialnu nagradu FIPRESCI međunarodnog žirija kritike.

“Bitka za Pacifik 3D”

Najnoviji film reditelja Giljerma del Tora “Bitka za Pacifik 3D” (Pacific Rim 3D) prikazivaće se u beogradskim bioskopima od četvrtka, 11. jula. “Susrećemo se sa stvorenjima, velikim i svirepim, s onakvim kakve do sada nismo upoznali. Kako bi se čovečanstvo odbranilo od njih, ljudi ujedinjuju svoje snage i osmišljavaju najveće i najmoćnije oružje koje još nije viđeno. Oni kreiraju robote, kojima upravljaju po dva pilota čiji su umovi neurološki povezani”, rekao je reditelj i dodao: “To je projekat koji je obuhvatio svaku stvar sa moje liste želja, od vizuelnih elemenata, do emotivne strane. Ovo je nezaustavljiva, uzbudljiva avantura o čudovištima i robotima, malo puta viđena do sada”.

 

Izložbe

Izložba o Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu 

Od 2. jula u 19:00h do 8. septembra, u atrijumu Narodnog muzeja (ulaz iz Vasine) biće otvorena izložba o Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu. Postavka “Konstantin Veliki i Milanski edikt (313). Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije” biće organizovana povodom obeležavanja 1 700 godina od donošenja proglasa kojim je uspostavljena religijska tolerancija unutar granica Rimskog carstva. Raskošnom postavkom, koju čini 180 neprocenjivih eksponata, biće predstavljeno turbulentno doba koje prethodi vremenu Konstantina Velikog, period njegove vladavine, ali i vredno nasleđe prvog hrišćanskog cara.

„Zamrznuti tonovi“ – izložba rok fotografija Marka Ristića

Od 9. do 28. jula u holu Amerikane Doma omladine Beograda biće otvorena izložba rok fotografija Zamrznuti tonovi Marka Ristića. Autorska izložba Marka Ristića biće otvorena nastupima Hornsmena Kojotija, Ti Brejka, Mortal Kombata i Oslobodioca. Dugogodišnji fotografski rad glavnog i odgovornog urednika magazina “Nocturne” Marka Ristića, iskustveni momenti klimaksa sa hiljada koncerata sabrani i odabrani čine ovu postavku.

Izložba Velimira Karavelića – “Međaši”

Do 9. jula u Galeriji ’73 u Požeškoj 83a biće otvorena izložba skulptura “Međaši”, autora Velimira Karavelića. Dobitnik brojnih nagrada za svoje skulpture još jednom će pokazati “nerealistično stilizovane” radove.

„Majstori grafike iz Beča“

Od 24. juna sa početkom u 19h do 6. jula, u Galeriji Grafičkog kolektiva  u ulici Obilićev venac 27 biće otvorena izložba “Majstori grafike iz Beča”. Po izboru kulturologa i umetničkog kritičara Filipa Maurera svoje radove beogradskoj publici predstaviće istaknuti autori: Florentina Pakosta, Hajnrih Hojer, Herevig Cens, Drago Prelog i Robert Hamerštil. Krajem 20. i početkom 21. veka u Beču, grafička umetnost je uspela, nadovezujući se na dugu tradiciju, da povrati izuzetan ugled, jer su grafičari razvili poseban i samostalan likovni izraz. Uz podršku svetski poznatog Valtera Košackog, direktora grafičke zbirke muzeja Albertina u Beču, grafičari iz Beča izlažu širom sveta na međunarodnim bijenalima i trijenalima (Krakov, Ljubljana, Varna, Tokio, Seul).

Fotografije Dejane Vučićević

U Likovnoj galeriji KCB u Knez Mihailovoj 6, od 19. juna sa početkom u 19h do 13. jula biće otvorena izložba “Lost&Found” Dejane Vučićević. U svojevrsnom putovanju kroz vreme beogradska umetnica Dejana Vučićević bavi se unutrašnjim svetovima devojčice koja se kao subjekt njene foto-priče našla u ambijentima čija sceničnost navodi na stanja izgubljenosti u prostoru i vremenu.

Izvori slika:www.yeoal.com

 

 

1 Comment

  1. I am also excited for the Lone Ranger. Johnny Depp is such an awesome character actor. Thanks for sharing these trailers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *