Nikola Tesla: Genije, a siromah

Genije koji je živeo van svog vremena

Bez ikakve sumnje, Nikola Tesla je bio genije koji je živeo van svog vremena.  Govorio je osam jezika, i dok mi jedva zapamtimo naše lozinke za Fejsbuk, on je mogao zapamtiti celu knjigu; dok mi zamišljamo pečenje, on je zamišljao izume koje je sprovodio u dela bez prethodnog zapisivanja i skiciranja.

Živeo je 86 godina i ceo život je proveo u celibatu, odbijao je da izlazi sa ženama jer je smatrao da bi se to moglo umešati u njegov posao. 1931. godine proglašen je za čoveka godine od strane američkog časopisa Tajm. Uprkos svemu tome, umro je kao siromah, sam u hotelskoj sobi u Njujorku. Uradio je mnogo toga za svet, a dobio ništa zauzvrat. Skoro svi njegovi izumi su pripisivani drugima ili u startu otpisani.
5dQbYUXxSAAlK6Mmie3OREueuiOLvToYg5c4eiiMAhc

Teslini izumi

Tesla je bio daleko ispred svih ostalih po svojoj pronalazačkoj genijalnosti i značaju izuma. Zahvaljujući njima je postao svetski naučnik. Neki su patentirani, neki nisu, ali bez sumnje je Tesla bio čovek koji je voleo popravljati stvari koje nisu pokvarene.

Neki od najpoznatijih izuma su Teslin transformator (i generator) struja visoke frekvencije, poznat kao Teslin oscilator; indukcioni motor (poznat kao asinhroni motor); teledirigovani čamac (čamac sa daljinskim navođenjem); prenos električne energije na daljinu bežičnim putem.

Svakako najveći doprinos elektrotehnici je iz oblasti energetike. Tesla je izmislio naizmeničnu struju. Naizmenična struja ima velike prednosti nad jednosmernom. Jedna od prednosti jeste smanjenje gubitaka prilikom prenosa električne energije od elektrana do krajnjih potrošača.

Praktično, bez njegovih pronalazaka ne bi bio moguć rad nijednog uređaja koji koristi električnu energiju, kao ni savremenih elektronskih sistema poput televizijske, video i kompjuterske tehnologije.

Tesla vs Edison

Naučnu karijeru Nikola Tesla je započeo kao inženjer struje u telefonskoj kompaniji u Budimpešti  1881. godine. Nakon nekoliko godina, prešao je okean i time ostvario svoj dečački san da stigne u Ameriku. Tamo mu je i ponuđen posao u kompaniji Tomasa Edisona. U preporuci koju mu je napisao Čarls Bečelor stajalo je: „Znam dva velika čoveka, jedan ste vi (Edison) a drugi je ovaj mladi čovek.“

Tada je i počeo njegov intenzivan rad na naizmeničnim strujama koje će promeniti svet, a verovatno i izazvati Edisonovu gadnu narav, jer su se Tesline struje pokazale stabilnijim i efikasnijim od Edisonovih.

Dok je Tesla radio za Edisona, on mu je ponudio naknadu ekvivalentnu današnjem milionu dolara da reši problem koji je imao sa svojim istosmernim generatorima i motorima. Kada je Tesla rešio problem i zatražio novac koji mu je obećan, Edison se nasmejao i rekao: „Tesla, ti ne razumeš naš američki humor.”

Pored toga što je bio genije, bio je čovek velikog srca. Za razliku od Edisona, koji se više može okarakterisati kao poslovni čovek a ne genije, Tesla nije ubijao životinje zarad svog cilja. Naime, Edison je plaćao dečacima 25 centi za glavu živog psa ili mačke. Zatim bi ih javno pogubio koristeći Teslinu izmeničnu električnu energiju i tako dokazao da je ta energija štetna.

Metju Inman (The Oatmeal)

Ko je Metju Inman i šta on radi ovde? Metju Inman je uspešan bloger koji danas ima jedan od najposećenijih a i najzanimljivijih sajtova. Svojim stripovima i humorom ukrašava svaku temu o kojoj odluči da piše. Ali kakve on veze ima sa Teslom?

Metju je veliki obožavalac Tesle i naziva ga ’The Greatest Geek Who Ever Lived’, napisao je duhovit strip o njemu ali i ne samo to. Naime, pokrenuo je akciju sakupljanja donacija kako bi sačuvali Teslinu laboratoriju u Americi i pretvorili je u muzej. Neprofitabilna organizacija je bila zainteresovana za to i Metju je odlučio da im pomogne. Ili njima ili drugim ne tako finim ljudima koji su planirali to da otkupe i sruše. Rečeno je da ako se skupi 850 000 $ da će istu tu svotu novca donirati i država Njujorka. Nakon samo 9 dana, uspeo je da skupi milion dolara. Šta sad? To je samo početak. Tih milion dolara plus onih koje dodeli država Njujorka će možda i biti dovoljni da kupe tu zemlju ali potrebno je još dosta kako bi se napravio muzej od svega toga. Akcija se završila krajem septembra i do tada je skupio 1,370,461 $.

(http://theoatmeal.com/comics/tesla)

Nikola Tesla i svet filma

U svetu filma postoji nagrada koja je nazvana po Nikoli Tesli – zvanični naziv: Nicola Tesla Award in Recognition for Visionary Achievements in the World of Digital Technology and Sound i ona se dodeljuje ljudima koji su postigli izuzetne rezultate u polju filmske tehnike.

Do sada su je primili  Džeri Luis, Džejms Kameron, Džordž Lukas, Sten Vinston, itd.

Kako u američkim tako i u domaćim filmovima, interesovanje za Teslu ne jenjava, te se u Holivudu trenutno pripremaju dva filma posvećena ovom naučniku – „Tesla, vladar sveta“ i „Fragmenti sa Olimpa“. Film srpskog producenta Vladimira Rajačića („Srpski ožiljci“), mogao bi da režira Majk Njuel, reditelj hitova „Četiri venčanja i sahrana“, „Doni Brasko“ i „Hari Poter i vatrena kugla“, dok je snimanje drugog filma već u toku. „Tesla, vladar sveta“ trebalo bi da se snima u Čikagu, a priča o životu čuvenog pronalazača bila bi povezana sa sadašnjošću.

Font Nikole Tesle

Na ideju da se napravi font Nikole Tesle, došao je Rastko Ćirić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti povodom 150 godina od rođenja ovog naučnika. Font je izrađen po arhivskim Teslinim rukopisima, a izradili su ga Vladimir Popović i Olivera Stojadinović. Autori su uspeli da rekonstruišu rukopis na osnovu tri izvora: beležaka iz Kolorada Springsa koje su pisane mastilom na engleskom jeziku, prepiski na srpskom jeziku iz 1914. godine koje su pisane mastilom i olovkom i ćirilicom kao i dugačko pismo devojčici Poli Fotić iz 1939. Godine u kome Tesla opisuje svoje detinjstvo, olovkom, na engleskom jeziku.

U Muzeju Nikole Tesle kažu da posetioci ovim fontom mogu da pišu malo čitkije nego što je to sam Tesla radio. Font možete skinuti na sajtu muzeja Nikole Tesle.

(http://www.tesla-museum.org/meni_sl/nt.php?link=downloads/d&opc=)

Nije mi žao što drugi kradu moje ideje, nego mi je žao što nemaju svoje.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *