Vodič za septembar

Koncerti

Manu Chao La Ventura

Poznati muzičar i aktivista Manu Chao (Manu Čao) nastupiće u beogradskoj Hali sportova 14.  septembra sa početkom u 21h. Manu Čao stiže u Beograd sa svojim bendom La Ventura posle 11 godina. Ulaznice po promotivnoj ceni od 2000 dinara su rasprodate. U pretprodaji cena ulaznica je 2500 dinara, a na sam dan koncerta cena ulaznica će iznositi 3000 dinara.

Belgrade Foam Fest

Po peti put u Beogradu se 21. septembra održava Bgd Foam Fest. Muzički događaj na kome ljubitelji elektronske muzike mogu da uživaju u zvucima poznatih DJ-eva. Kapije Kombank arene otvaraju se tačno u 21h, a zatvaraju narednog dana, 22. septembra, u 8h. Ulaznice se prodaju po ceni od 1500 dinara.

Selah Sue (Sela Sju)

Devojka za koju mnogi kažu da ima neverovatan glas i talenat nastupa u Kombank areni 23. septembra od 20h. Nakon njenog pojavljivanja na muzičkoj sceni 2011. godine dobila je mnoge nagrade i priznanja kao što su „European Border Breakers Award“ i „Grand prix Constantin“. Magazin Rolling Stone imenovao je Selu za jednu od najboljih pojava na muzičkoj sceni.
Iako je na početku karijere sarađuje sa poznatijim muzičarima kao što su Cee Lo Green ,koji je nedavno nastupao u Novom Sadu, sa kojim ima duet pesmu pod nazivom „Please“, i J.Cole-om sa kojim je snimila novu verziju svoje prve pesme koja nosi naziv „Raggamuffin“. Ulaznice za ovaj događaj se mogu kupiti po ceni od 1750 dinara.

Festivali

3. Dunavfest na Beogradskoj tvrđavi

Pod sloganom „Glasovi prošlosti – slike budućnosti“ od 31. avgusta do 8. septembra održaće se Festival kultrure Dunava – Dunavfest. Od 31. avgusta do 1. septembra biće realizovan drugi Festival evropske studentske animacije – FESA 2013. Tema je „Hrišćanstvo/Mudrost“, a od 71 filma koji su pristigli, komisija je odabrala 28. U utorak, 2. Septembra, sa početkom u 20h posetioci će imati priliku da vide scensko izvođenje Mihajla Kritovula „Opsada i pad Konstantinopolja“. U sredu, 4. Septembra, Matija Bećković će u čast povodom 200 godina od Petra II Petrovića Njegoša govoriti o njegovom pesničkom delu. U 21h 8. septembra u Kuli Nebojša biće realizovan koncert „Demoni“ u izvođenju soprana Katarine Jovanović i pijaniste Dejana Sinadinovića.

Sajmovi

6. Porodični sajam

Ispred Ušća ŠC 7. i 8. septembra od 10h do 20h, biće održan 6. Porodični sajam. Za dva dana sajma predstaviće se više desetina izlagača sa omiljenim dečjim maskotama, edukativnim i kreativnim radionicama. Najmlađi mogu učestvovati u Velikom novobeogradskom maskembalu, u nedelju od 18:30h. Najoriginalnija ideja, najkreativniji kostim, najmlađi i najslađi učesnik maskembala biće nagrađen putovanjem za celu porodicu. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

II Lady Fair

Manifestacija koja  je namenjena damama, II Lady Fair, biće održana 14. i 15. septembra ispred šoping centra Ušće. Na bini će se neprestano smenjivati predstavnici fitnes centara, salsa i tango grupe. Ovo je idealna prilika za sve pripadnice ženskog pola da saznaju nešto više o zdravom načinu ishrane, vežbanju i održavanju forme i kondicije. Pored edukativnih izlaganja, biće organizovane i razne kreativne radionice uz pomoć kojih će sve dame koje posete ovaj sajam pored dobre zabave, moći i na praktičnom primeru da nauče nešto više.

Filmovi

Jobs (Džobs)

U bioskopu Doma omladine sa početkom u 20h 11. septembra biće održana premijera filma “Džobs”. Ovaj film prati životnu priču Stiva Džobsa, osnivača kompanije Apple, jednog od najvećih vizionara i tehničkih genija. Džobs je svojim radom i idejama definitivno izmenio svet u kom živimo. Njegova odlučnost, sposobnost da motiviše saradnike, kao i neverovatna energija kojom je uspeo da prebrodi nebrojene tehničke, finansijske i poslovne probleme, omogućili su stvaranje kompanije koja je revolucionarnim proizvodima povezala ljude, učinila njihov rad produktivnijim, a život zabavnijim. Povodom premijere filma, u holu ispred bioskopske sale Doma omladine Beograda, 11. septembra u 19:30h, biće otvorena izložba iz zbirke Apple muzeja firme Macola. Publika će biti u prilici da vidi neke od retkih i jedinstvenih proizvoda ove mitske kompanije i da se priseti početaka i razvoja Apple industrije.

Izložbe

Moda za poneti

U KC Grad od 6. do 8. septembra u trajanju od 17h do 22h biće održana Moda za poneti. Septembarska Moda za poneti je i idealan uvod u izložbu cipela sa gostima iz Holandije. Modna novinarka i istoričar dizajna iz Amsterdama, Lisa Goudsmit, koja će u KC Grad predstaviti svoju novu knjigu, biće i na ovom događaju.

7. Međunarodna grafička radionica Beogradski susreti 2013

Od 1. do 10. septembra u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija (FLU, Pariska 16) biće otvorena 7. Međunarodna grafička radionica Beogradski susreti 2013. U četvrtak, 5. septembra od 20h, u galeriji Centra biće otvorena i izložba grafika učesnika radionice kojom će se predstaviti publici. Pored šest umetnika iz Srbije (Mane Radmanović, Aleksandra Rakonjac, Nenad Zeljić, Milan Blanuša, Jovana Ćosić i Vladimir Stanković), učestvuju i tri umetnika iz Poljske (Dominika Frikovska, Teodor Durski i Tomaš Viniarski), dva umetnika iz Slovačke (Svatopluk Mikita i Tomaš Klepoh), kao i tri umetnika iz Češke (Jaroslava Severova, Simon Brejha i Jan Čumlivski). Tokom trajanja radionice zainteresovana publika i umetnička javnost biće u prilici da u galeriji i radionicama Centra prisustvuje predavanjima, demostracijama i razgovorima sa umetnicima i učesnicima.

„Posete poznatih ličnosti Vojnom muzeju“

U Galeriji Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi do 22. septembra otvorena je izložba fotografija “Posete poznatih ličnosti Vojnom muzeju”. Izložba prikazuje i značajne trenutke u istoriji muzeja, kao što je otvaranje druge postavke 20. aprila 1937. godine. Izložbu je tada otvorio knez namesnik Pavle Karađorđević, uz prisustvo predstavnika cele tadašnje vlade i mnogobrojnih gostiju iz inostranstva. Ulaz je slobodan. Radno vreme muzeja: utorak – nedelja od 10h do17h.

Milica Antonijević: Aqua permanens

Od 2. septembra sa početkom u 20h do 14. septembra u Galeriji Grafičkog kolektiva biće otvorena izložba Aqua permanens čija je autorka Milica Antonijević. Umetnica je aktivni učesnik savremene likovne scene. Ona redovno učestvuje na matičnim izložbama Grafičkog kolektiva – Majskoj izložbi grafika i izložbi Male grafičke forme. Prošle godine za radove iz ciklusa Vodeni fragmenti dobila je Otkupnu nagradu Ministarstva kulture i informisanja. Na samostalnoj izložbi, Milica Antonijević predstaviće ciklus grafika Aqua permanens čiji je idejni koncept zasnovan na temi vode – kolevci života. Po Jungovom tumačenju aqua permanens je uzvišena voda, “tečna verzija sopstva”, odnosno “prvobitna materija koja sadrži sva četiri elementa”. Galerija se nalazi na Obilićevom vencu 27, a radi radnim danima od 11h do 20h i subotom od 10h  do 16h.

Izvor slika: majonicelebrations.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *