Letnji festivali u Srbiji

Srbija je nadaleko poznata po gostoprimstvu, veselju i meraku naših državljana. Zabava i razonoda je vrlo važna u životu svakog Srba. Pogotovo je bitno ugostiti svakog ko dođe kod nas i pokazati mu kako se, sa veoma malo novca, druži i veseli u našoj zemlji. Svakako, najzanimljiviji način da se to pokaže jesu letnji festivali. Tada smo najbolji domaćini svakome ko nas poseti.

Exit festival

Exit je muzički festival koji se održava svake godine na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi. Vojvođanska prestonica u julu postaje domaćin mnogim Srbima, ali i ljudima iz drugih zemalja. Nulti Exit održan je 2000. godine i trajao je 100 dana. Nagrada za najbolji festival godine, Exit je dobio 2007. godine od strane udruženja sedamdeset najvećih evropskih festivala. Najpoznatiji strani izvođači koji su do sada nastupali u Novom Sadu su Bob Sinkler, Snup Dog, Prodidži, Najtviš, Seks pistolsi, Mobi, Lili Alen, Gans en Rouzes i jos mnogi drugi. Od domaćih izvođača tu su: Darko Rundek, Van Gog, Rambo Amadeus, Partibrejkersi, Zvonko Bogdan, Šaban Bajramović, itd.

Guča

Guča je gradsko naselje u opštini Lučani, u Moravičkom okrugu. Dragačevski sabor je festival trubača, folklora i narodnog stvaralaštva koji se svake godine održava u Guči. Truba je obeležje ovog sela sa nekoliko hiljada stanovnika. Prvi Dragačevski sabor održan je daleke 1961. godine kada je na njemu učestvovalo četiri orkestra. Danas, festival okuplja mnoge trubačke sastave iz cele Srbije. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, što iz Srbije, što iz inostranstva, svake godine poseti ovaj narodni sabor. Godine 2005. snimljen je dokumentarni film o ovom poznatom festivalu. Domaćin sabora 2013. godine bio je Dobrica Erić.

Beogradski festival piva

Poznati Belgrade Beer Fest jedan je od najposećenijih festivala, kako u Srbiji, tako i u celoj Jugoistočnoj Evropi. Održava se svakog leta, u trajanju od 5 dana, na beogradskom Ušću. Godišnje ga prosečno poseti 500 000 ljudi, sa rekordnom 2010. godinom i 900 000 posetilaca. Festival se od 2003. održava u organizaciji Beogradske kulturne mreže. Nudi raznovrstan muzički program, veliki izbor pivskih  brendova i zabavu. Osim domaćih pivopija, najviše ih dolazi sa prostora bivše Jugoslavije. Predstavlja izuzetan događaj koji doprinosi turizmu prestonici Srbije.

Leskovačka roštiljijada

Roštiljijada je manifestacija koja se održava svake druge nedelje septembra meseca, na jugu Srbije, u gradu Leskovcu. Na ovom skupu nadmeću se kulinarski majstori u pravljenju specijaliteta sa roštilja, poznatijeg kao leskovački roštilj. Za sedam dana trajanja, manifestaciju poseti oko 200 000 posetilaca iz Srbije i inostranstva, što je čini vrlo posećenom turističkom priredbom u Srbiji. U program je uvršten i bogat kulturno-zabavni program, karneval prilikom otvaranja roštiljijade, pravljenje najveće pljeskavice za Ginisovu knjigu rekorda, takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica, raznih koncerata poznatih izvođača, kao i predstavljanje kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

Zaječarska gitarijada

Gitarijada je najstariji i najveći festival mladih neafirmisanih rok bendova, koji se održava u Zaječaru. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll muziku. Program festivala se sastoji iz takmičenja demo bendova i nastupa poznatih grupa. Na kraju održanog finala takmičarskog dela proglašava se pobednik, kao i bend koji je osvojio najviše glasova od strane publike.

 

Niški džez festival

Grad Niš u letnjim danima postaje dom mnogim džez muzičarima sveta. Ova manifestacija doprinosi kulturnom razvitku, kako grada Niša, tako i cele Srbije. U proseku 300 000 posetilaca dođe da poseti ovu manifestaciju i uživa u džez muzici. Ove godine publika u Nišu mogla je da prisustvuje nastupima velikih imena, poput bas gitariste i kompozitora Kajla Istvuda, inače sina Klinta Istvuda, kao i Rona Kartera i Novel Vaga. Osim priznatih velikana, svoj rad predstavili su i manje popularni džezeri iz Norveške i Slovenije.

Dani piva u Zrenjaninu

Zrenjanin u letnjem periodu postaje festivalski grad, jer se uporedo odvija više manjih festivala: Međunarodni festival folklora „Lala“, Festival tamburaša „Prim za primom, festival sa pivom“, Festival tradicionalnog stvaralaštva „Banatske vredne ruke“, Međunarodni festival svadbenih običaja i Festivala gajdaša, frulaša, dvojnica i okarina. Takođe se održava takmičenje u brzom ispijanju piva i izdržljivosti litarske krigle pune piva. Prateći program festivala najčešće obuhvata košarkaški turniri, odbojka na pesku, skokovi u vodu s mosta, borilačke veštine.

Arsenal fest u Kragujevcu

Aleksandar Karađorđević 1851. godine podigao je u Kragujevcu fabriku naoružanja (Topolivnica) koja je u svom sastavu imala i arsenal. Te zgrade su sačuvane i danas predstavljaju najstarije objekte industrijske gradnje na Balkanu. Zbog očuvanog autentičnog izgleda, Knežev arsenal je posluzio kao scenografija za veliki broj televizijskih serija, filmova i muzičkih spotova, između ostalog i za Arsenal fest. Ove godine održan je treći po redu, a na njemu su nastupili naši rok bendovi poput Bajage i instruktora, Partibrejkersa, grupe Smak.

 

Kupusijada u Mrčajevcima

Selo Mrčajevci, u okolini Čačka, poznato je po manifestaciji pod nazivom „Kupusijada“. Takmičari kulinarskog umeća nadmeću se u pripremanju kupusa iz zemljanog lonca, zvanog „svadbarski kupus“. U sklopu kupusijade organizuje se niz kulturno-umetničkih sadržaja, zabavni program i izložbe ručnih radova, poljoprivrednih proizvoda i opreme. Manifestacija traje tri dana, a pobednici pored Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog lonca dobijaju i novčane nagrade.

[nggallery id=22] 

Izvori slika: www.atvbl.com, www.belgradebeerfest.com, www.flickr.com, radiobubamara.com, www.niscafe.com, www.belami.rs, www.kontrapress.com, www.youtube.com, www.blacktomato.com, www.rts.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *