Sa 48 bodova na budžet samo uz najbolji prosek

Zahtevi studenata da im i ove godine ostane šest ispitnih rokova, kao i da granica za budžet bude 48 bodova najverovatnije će biti ispunjeni, ali fakulteti će na budžet u narednu godinu moći da upišu samo 20 odsto više studenata od odobrene kvote za upis brucoša.

Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, za „Blic“ objašnjava da u praksi to znači da će se studenti rangirati prema uspehu tamo gde ne bude mesta na budžetu za sve sa 48 bodova.
Tako će fakultet koji, primera radi, prima 60 brucoša na budžet, u narednu godinu studija moći će da upiše najviše 72 budžetska studenta. Za mesto na budžetu presudni će biti bodovi, pa će se studenti najpre rangirati na osnovu sakupljenih poena (48 i više), a onda će se kod onih koji imaju isti broj bodova vršiti selekcija prema proseku.

– Trudimo se da maksimalno izađemo studentima u susret. Neke zahteve je moguće ispuniti, ali neke nije. Definitivno ne mogu svi sa 48 bodova preći na budžet, jer postoje ozbiljne prepreke, kao što je Zakon o budžetu – priča Stupar. Da bi studentski zahtevi bili ispunjeni do početka akademske godine u oktobru, Vlada će po hitnom postupku doneti zaključak kojim će to omogućiti, budući da bi menjanje zakona trajalo mnogo duže. Onima koji imaju 48 bodova, a mali prosek i najverovatnije neće uspeti da uđu na budžetu, fakulteti pripremaju olakšice.

– Fakulteti će studente koji ispune zakonski minimum za budžet osloboditi dela školarine. Takvi studenti najverovatnije će plaćati samo ispite koje budu prenosili – kaže prof. dr Nada Kovačević, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Pravila za rangiranje studenata koji ostvare 48 bodova
Granica Granica za budžet biće 48 bodova. Fakulteti će na budžet u narednu godinu moći da upišu samo 20 odsto više studenata od odobrene kvote.
Rangiranje U slučaju većeg broja studenata sa 48 bodova, rangiranje će se vršiti na osnovu uspeha, odnosno proseka koji su studenti ostvarili.
Kriterijum Broj bodova ima prednost nad uspehom. To znači da će student sa 49 bodova imati prednost nad onim sa 48, pa makar taj imao i prosek 10.
Plaćanje Studenti koji imaju 48 i više bodova a ne upadnu na budžet plaćaće deo školarine, odnosno samo one predmete koje prenose u narednu godinu.

Cena ispita zavisi od broja bodova koje on nosi, a cena boda izračunava se tako što se iznos školarine podeli sa 60. Na primer, ako je školarina 120.000 dinara, jedan bod košta 2.000 dinara, pa bi predmet koji nosi šest bodova koštao 12.000 dinara. Studentski predstavnici trenutno strepe da li će Ministarstvo prosvete uopšte ispuniti neki od zahteva.

– Naša peticija broji skoro 20.000 potpisa. Dobili smo podršku rektora i većine dekana. Ministarstvo prosvete usmeno je podržalo naše zahteve, ali sada i tehnički treba omogućiti da se oni ispune. Nadam se da taj zaključak Vlade neće stići suviše kasno, pa da posle kažu kako nema ništa od dogovora – ističe Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *