Treća TEDx konferencija u Novom Sadu

Na trećoj TEDxNoviSad nezavisno organizovanoj konferenciji pod lincencom TED-a, publici će 19. oktobra, u Studiju M biti predstavljene inovativne i kreativne ideje građana i građanki Srbije. Kao i prethodnih godina nastupiće govornici različitih interesovanja, profesionalnih orijentacija i socijalnog okruženja. U 18 minuta, koliko imaju na raspolaganju, oni će na kreativan način preneti publici suštinu ideja i inicijativa koje zastupaju. Ovogodišnji slogan konferencije je  “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.”, a cilj mu je da prisutne podstakne na razmišljanje kako da svojim stvaralaštvom iniciraju pozitivne promene u zajednicama kojima pripadaju.

Ove godine, posetiocima će biti predstavljeni zanimljivi govornici, koji će svojim temama sigurno

doprineti drugačijem razumevanju sveta oko nas. Njihov cilj je da pomere postojeće društvene granice i da svojim inovativnim idejama podstaknu slušaoce da postojeće pojave posmatraju iz drugačijeg ugla. TEDx događaj ne čine samo izlaganja govornika i gledanje TED govora. U toku pauze, između sesija, učesnici će biti u prilici da se međusobno upoznaju, ali i da prodiskutuju sa govornicima.

Neki od ovogodišnjih govornika su:

–  Jelena Jovanović, aktivistkinja u sferi informacione politike i pitanja privatnosti. Bila je   članica odbora Međunarodnih piratskih partija. Njeno izlaganje je usmereno na upoznavanje javnosti sa značajem uzbunjivača i Wikileaks pokreta, važnosti piratskog pokreta na internetu i promenama koje nam oni donose.

Tamara Važić je doktorantkinja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a publici će prezentovati interesantno rešenje globalnog civilizacijskog problema koji se tiče nestašice i zagađenja vode za piće. Ona će govoriti o plutajućem pokretnom ekoremedijacionom sistemu (PPES), tj. tehnologiji prečišćavanja zagađenih voda koja zbog svoje ekonomičnosti može biti spas za nerazvijene i zemlje u razvoju.

Slobodan Šušnjević, pokretač inicijative “Kritična masa” koja okuplja bicikliste, ljubitelje biciklizma i ostale aktiviste sličnih interesovanja. Pokret je nastao nakon okupljanja biciklista na Trgu slobode, u Novom Sadu, u znak protesta zbog ispisivanja nekoliko stotina kazni za vožnju bicikla kroz centar. U svom govoru upoznaće nas sa širim kontekstom značaja ovakve inicijative.

–  Aleksandra Savić je biološkinja koja se bavi odnosima sa javnošću. Autorka je brojnih tribina i okruglih stolova u oblasti odnosa sa javnošću u kulturi. U svom govoru će izložiti ideju zašto su nam muzeji i dalje bitni, od čega štite civilizaciju i kako da ih posmatramo na jedan sasvim drugačiji način.

U narednom periodu biće saopštena imena ostalih govornika.

Zainteresovani za prisustvovanje ovoj konferenciji mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu.

Broj mesta je ograničen. Više informacija o samom događaju, TED-u i TEDx-u možete pronaći na našem sajtu http://tedxnovisad.com/.

Ukoliko želite da budete u toku sa novinama o događaju TEDxNoviSad možete pronaći na Fejsbuku ili na Tviteru.

 

1234836_10202070544753717_460439389_n 1233591_10202070544473710_1050104031_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *