Pravila ponašanja za vreme formalnih večeri

Koliko ste se puta zapitali čemu služi toliki pribor za jelo? Zar ne može da posluži jedna kašika, viljuška i nož?

Maniri za stolom su pravila ponašanja upotrebljena tokom večere što uključuje i pravilno korišćenje pribora. U prošlosti različite kulture su smišljale ova pravila, da bi se s vremenom ove tradicije spojile.

U Velikoj Britaniji, domaćin ili domaćica uzima prvi zalogaj, osim ako on ili ona nalaže drugačije. Potom domaćin služi hranu dok svako sedi za stolom. Hranu uvek prvo treba probati pre nego što se doda ijedan začin. Drugačije bi se smatralo kao uvreda kuvaru, zato što se na taj način pokazuje nedostatak vere u njegovu/njenu sposobnost da pripremi obrok.

U Indiji se praktikovalo da najstarija osoba za stolom počne da jede prva i ne bi trebalo napustiti sto dok ova osoba ne završi sa jelom. Takođe se smatra nepristojno napustiti sto ne pitajući domaćina ili starešinu za dozvolu.

Razne druge tradicije poštujemo za stolom iako toga nismo svesni. Zdravice i kucanje čašama je viševekovni običaj, koji se u početku upotrebljavao za teranje zlih duhova. Danas je više kao nastavak tradicije koji ne dovodimo u pitanje. Na sledećem linku možete videti neka osnovna pravila postavljanja stola za različite prilike.

Na sledećoj slici možete videti kako se sto postavlja za samo dva minuta i čemu koristi svaki od pribora na stolu.

 Slika 2

Izvori slika: www.clarehallmayball.co.uk,www.gentlemansgazette.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *