Poštujmo različitosti

Juče je učenicima osnovne škole “Filip Filipović” sa Voždovca u prostorijama Muzeja romske kulture održano uvodno predavanje u okviru projekta “Upoznajmo se da bismo se poštovali”. Predavači su bili zamenik predsednika Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Dragoljub Acković i predsednik Saveta Muzeja, Srba Milovanov.

“Da li postoji neki Rom sa kojim se družite?”, bilo je pitanje kojim je profesor Acković simbolično započeo svoje izlaganje. Na uglavnom negativne odgovore mališana, nastavio je: “Ja verujem da ćete, kada se budemo bolje upoznali, to želeti. Ovo je muzej u kom ćete vi, kao i vaše mame, tate, bake i deke, moći da saznate nešto više o Romima i naučite da nismo različiti.” Nakon izlaganja na temu o sterotipnim viđenjima Roma u svakodnevnom životu, važnosti razumevanja njihovog položaja od strane neromske populacije, kao i integraciji u šire društvo, reč je prepustio svom dugogodišnjem prijatelju i saradniku Srbi Milovanovu.

“Šta je najvažnije da znamo o Romima? Najbitnije je da sve ljude, uključujući i romsku populaciju, gledamo prema njihovim ličnim kvalitetima, a ne prema nacionalnom identitetu”, bile su uvodne reči Srbe Milovanova, dodavši da “reč Rom u prevodu sa romskog jezika znači čovek. Oni su 2 000 godina star narod i ne postoji država u kojoj ne žive Romi, te ih stoga sa punim pravom nazivamo građanima sveta. Imali su puno problema tokom istorije jer u mnogim državama nisu bili dobrodošli. Zato možete biti ponosni na svoje bake i deke što su ih prihvatili na ovim prostorima.”

Da podsetimo, “Upoznajmo se da bismo se poštovali” je projekat studenata društveno-humanističkih nauka kojim je Katarina Sladaković, studentkinja Fakulteta političkih nauka, aplicirala na javni konkurs građanskog udruženja “Srbija u pokretu”. Usmeren je na približavanje romske populacije neromskoj posredstvom virtuelne i verbalne edukacije.

Istorijski i kulturološki osvrt na seobe, kulturu, tradiciju i običaje romske populacije, kao i neuobičajena atmosfera koja je vladala u Muzeju romske kulture, inspirisali su mlade umove na mnoštvo kreativnih pitanja. Neka od njih su bila: Od čega su oni pravili lekove i oruđe? Da li imaju svoju Novu godinu? Da li je Nikola Tesla imao neke veze sa Romima? Gde ih najviše ima? Da li su rođeni u Srbiji ili u Indiji?

Nakon upisivanja u knjigu Muzeja romske kulture pošli su u obilazak eksponata pažljivo slušajući i radoznalo se raspitujući o praktičnim vredostima romskog stvaralaštva. U školu su vraćeni autobusima kojima je Gradsko saobraćajno preduzeće pomoglo organizaciji samog projekta. Puni utisaka i novih podataka, edukacijom su otvorili novu stranicu u izgradnji zdravijeg društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *