Univerzitet u Beogradu i na tajvanskoj listi najboljih

Univerzitet u Beogradu ušao je na još jednu prestižnu listu najboljih univerziteta na svetu – tajvansku, gde je zauzeo 339. mesto, ostavljajući iza sebe sve univerzitete u našem regionu, obavestio je juče univerzitetsku javnost rektor UB profesor dr Vladimir Bumbaširević. Na nacionalnom tajvanskom univerzitetskom rangiranju, od fakulteta istočne Evrope bolji su samo Univerzitet „Lomonosov” i Univerzitet u Pragu, rekao je rektor na sednici Saveta UB.

On kaže da su svi u Rektoratu bili iznenađeni kada je pre dva dana stigao mejl sa obaveštenjem o ulasku univerziteta na ovu listu, kao i da pretpostavljaju da je veliku ulogu odigrala sama činjenica da smo već dve godine zaredom na listi najboljih 500 univerziteta na svetu.

Da podsetimo, 15. avgusta je objavljena najnovija šangajska lista, na kojoj je Univerzitet u Beogradu zauzeo poziciju od 301. do 400. mesta, ostavljajući iza sebe i Univerzitet u Ljubljani, kao i Sveučilište u Zagrebu. U oblasti matematike rangirani smo između 100. i 150. mesta na svetu, a ova pozicija bi sigurno bila još bolja da univerzitet među svojim profesorima ima i nekog nobelovca.

– Ova lista je pravednija od Šangajske, jer se univerziteti rangiraju na osnovu naučnog doprinosa, to je najvažniji kriterijum, a ne gleda se broj nobelovaca niti se daje prednost bogatijim fakultetima, kao što je to slučaj kod šangajskog rangiranja – objašnjava prorektor Popović.

Izvor: http://magazinstudent.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *