Međunarodni dan mira

Na današnji Međunarodni dan mira, obavežimo se da ćemo učiti našu decu toleranciji i uzajamnom poštovanju. Ulažimo u škole i učitelje koji će graditi svet koji je otvoren i prihvata različitost. Borimo se za mir i branimo ga svim što je u našoj moći.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun

Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja

Svake godine se obeležava Međunarodni dan mira. Tako se i ove godine 21. septembra, tačno u podne, oglasilo Zvono mira i usledio je minut ćutanja u čast svih onih koji zbog nasilnih sukoba više nisu među živima. Mada postoji od 1981. godine, kada su članice Ujedinjenih nacija odredile treći četvrtak u septembru kao dan kada bi trebalo da svet misli o miru i da ga obeleži na odgovarajući način, obeležavanje ovog dana nije zaživelo. Tek nakon posebne rezolucije 2001.godine kada je za Dan mira određen 21.septembar razni skupovi, manifestacije, marševi mira i koncerti postaju sve učestaliji. Džeremi Gili, mirovni aktivista koji se tokom deset godina borio da se uspostavi Dan mira u dokumentarcu pokazuje sa kakvim se izazovima suočavao sve dok nije javnosti pokazao da taj Dan može biti nešto više od utopije, tačnije, dan kada će se spašavati ljudski životi. (možete ga pogledati na sledećem linku The Day After Peace – YouTube)

Ja sam Malala: Devojka koja se zalaže za obrazovanje a koju su ustrelili Talibani

U petak 11. oktobra objavljeno je da će Nobelovu nagradu dobiti Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW)  koja ima za zadatak da eliminiše takvo naoružanje u svetu, a posebno je bila angažovana tokom krize u Siriji. Medijsku pažnju koju će dobiti ovim postignućem iskoristiće ne bi li promovisala postojeći međunarodni sporazum koji neke države još uvek nisu potpisale. Jedna od kandidata za Nobelovu nagradu bila je i Malala Jusafzai, devojka iz Pakistana koja je preživela napad Talibana, izazvan njenim zalaganjem za obrazovanje dostupno svima, kao i njenom antirežimskom blogu, koji govori o njenoj svakodnevici i izazovima sa kojima se nosi u društvu u kom dominira šerijatsko pravo.

Slika 1

Obrazovanjem do mira

Upravo je uzimanjem rečenice “Obrazovanje za mir” za moto Dana mira 2013. prepoznat značaj obrazovanja visokog kvaliteta za unapređenje mira.

Živimo u svetu u kojem 250 miliona dece ne znaju da pišu, čitaju ili broje (čak i ona koja su bila najmanje četiri godine u školi). Zbog siromaštva ili gladi 61 milion osnovaca ne prisustvuju nastavi (od toga 32 miliona devojčica, mahom iz konfliktnih zona). Zato je “obrazovanje najbolja investicija koju države mogu načiniti u izgradnji naprednog, zdravog i pravednog društva” (Ban Ki-Mun),a trebalo bi dodati i miroljubivog društva.

Izvori slikahttp://cultureofpeace.org/, soriasunshineshack.blogspot.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *