“Being bad because it’s good”

Breaking bad. Serija koja je „zapalila“ srpsku internet zajednicu. Ma, svetsku. Mislim da ne postoji osoba koja u svom news feed-u ili na Twitter line-u nije videla makar jednu vest posvećenu ovom televizijskom remek delu. Serija koja će jednog dana, sigurna sam, zauzeti svoje počasno mesto u istorijama i estetikama filma. Ili barem u onim 1001 series you must watch before you die. Ako kojim slučajem niste pogledali barem jednu epizodu ove serije, evo nekih razloga koji će vas uveriti zašto je “tako dobro biti loš”.

Volter Vajt, glavni junak serije „Breaking bad“ je ugledni profesor hemije iz Albukerkija u Novom Meksiku. Pošto mu je dijagnostikovan rak, odlučuje da svoj veliki naučni talenat „naplati“ tako što će proizvoditi drogu najvišeg kvaliteta – čuveni „plavi“ metamfetamin. Na početku serije, gledaoci ga upoznaju kao antičkog protagonistu – skrušenog, srednjovečnog profesora koji svoje znanje i veštine „troši“ među mediokritetima u lokalnoj srednjoj školi, paralelno radeći u perionici kola kako bi materijalno obezbedio svoju porodicu koju čine trudna žena Skajler i sin Voler Junior koji pati od cerebralne paralize. U trenutku kada saznaje da je oboleo, svesno odlučuje da pređe na „mračnu“ stranu tako što će proizvoditi i, kasnije, distribuirati (zajedno sa partnerom Džesijem Pinkmanom) najtraženiju drogu sa „one“ strane granice. Kako se serija razvija i zaplet sve više komplikuje, gledaoci svedoče postepenoj transformaciji lika Voltera Vajta od protagoniste (skromnog profesora i porodičnog čoveka) u antagonistu – mračnog kriminalca po imenu Hajzenberg.

Volter Vajt, poput antičkog junaka, na kraju mora stradati i na taj način ispaštati za svoj „hibris“ -pokušaj suprostavljanja „višim“ silama i preuzmanja kontrole nad svojim životom. Njegov svršetak je očekivan i svima dobro poznat. Međutim, mi kao gledaoci želimo da Volter uspe, navijamo za njega, uprkos tektonskoj tranformaciji njegove ličnosti od lošeg ka zlu. Kao u grčkoj tragediji, Volterova propast je neizbežna, ali situacija u kojoj ga zatičemo, njegova motivacija, kao i neverovatno znanje i talenat koji poseduje, čine da se gledaoci identifikuju sa njim. Možda, jedan od glavnih razloga za saosećanje sa Voltom, leži u činjenici da je bio spreman da počini „hibris“, da se suprotstavi društvu/sudbini/karmi, boreći se za opstanak porodice i ostvarenje svog „američkog sna“. Međutim, kroz lik Volter Vajta, autori serije pokrenuli su kompleksna moralna pitanja i dileme o poreklu zla i ljudskoj težnji ka destrukciji. Da li je „dobro“ rezultat društvene konvencije, zakona i normi, a „zlo“ imanentna ljudska sila koja vreba iz prikrajka priliku da se oslobodi i uništi sve pred sobom? Svoje prave motive Volter otkriva u finalnoj epizodi serije tokom razgovora sa ženom Skajler: “I did it for me. I liked it. I was good at it. And I was really… I was alive.”  Da li je cena za njihovo ispunjenje ipak previsoka?

Mnogi kritičari ističu uticaj vestern filmova na narativ i estetiku serije “Breaking bad”. Lik Voltera Vajta se može tumačiti i kao moderna verzija kauboja, buntovničkog junaka, koji prelazi sa “one” strane zakona zarad “viših” ciljeva. Radnja serije smeštena je u malo mesto Albukerki, u neposrednoj blizini meksičke granice, koje odiše duhom i atmosferom vesterna. Prateći razvoj likova i dramskog narativa iz sezone u sezonu, grad Albukerki postaje lik za sebe, neodvojiv deo zapleta koji nesumnjivo doprinosi uspehu i kvalitetu ovog televizijskog ostvarenja. Poput Monjument Volija, vizuelnog simbola Divljeg Zapada u filmovima Džon Vejna, Albukerki postaje njegov savremeni mitski ekvivalent. Priče o odmetništvu glavnog junaka, zbog koga se vodi hajka, najčešći su sižei vesterna, baš kao što je to slučaj i sa serijom “Breaking bad”. Scenarista Vins Galigan pokazao je svoje vrsno dramaturško umeće povezivanjem različitih dramskih motiva – od antičke tragedije, preko Šekspira do vesterna, pri tome stvarajući originalnu dramsku celinu. Kroz pet sezona gledaoci su imali prilike da prate transformaciju Voltera Vajta, kompleksnog dramskog lika, koji je, uprkos svojim zločinima, osvojio simpatije gledalaca širom sveta. Možda smo i svi mi po malo Volter Vajt, podvojene ličnosti, pritisnute imperativom opštih normi koji guše naše “ja”, čineći ga sekundarnim.

breaking-bad-season-5-episode-10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *