Šta to beše bezbednost na internetu?

“Ne mogu zamisliti dan bez interneta”, rečenica je koja se sve češće izgovara. Dan je ispunjen aktivnostima na internetu. Pregled online medija, prijava ispita, čitanje i slanje mejlova, kupovina i prodaja, pregled obaveštenja na društvenim mrežama, kao i komuniciranje sa ljudima preko istih, tek su neki delovi svakodnevnice provedene pri računarima ili telefonima. No, da li dok obavljamo ove aktivnosti pomislimo na sopstvenu privatnost i bezbednost na internetu?

Retko ko pomisli, a još ređe uradi nešto u korist zaštite. Možda će biti pomalo zastrašujuće, ali svaki potez napravljen na internetu ostaje negde zabeležen. Kaže se da je internet poput slona i da ništa ne zaboravlja. Čak i ako ne ostavite ime i prezime, podaci o vama se prikupljaju, kao npr. koje stranice najčešće posećujete, odakle pristupate internetu, šta kupujete, itd.

Pri poseti većini stranica na vašem računaru se ostavljaju datoteke pod nazivom “cookies”. Ovo se dešava bez vašeg zahteva i saglasnosti. Sledeći pristup istoj stranici će biti olakšan i to je dobra strana ove pojave. Ali, putem “cookies-a” beleži se svaki potez, a preveliki broj njih može vam zauzeti i slobodan prostor na hard disku. Nije na odmet brisati ih s vremena na vreme, kao i raspitati se o stranicama sa “agresivnijim kolačićima”.

Dok neki korisnici ni ne razmišljaju o svojoj bezbednosti na internetu, neki veruju i u postojanje tajnih službi koje prate njihove aktivnosti. Te je tako nedavno otkriće programa PRISM šokiralo državljane SAD-a. Naime, putem ovog programa agencija NSA (agencija za nacionalnu bezbednost) i FBI koristili su podatke sa servera velikih kompanija, kao što su Facebook, Google, Microsoft, Skype. Korisnici su stoga pribegli korišćenju alternativnih pretraživača. Jedan od njih je i DuckDuckGo (DDG), kompanija koja je čak otvorila i stranicu http://donttrack.us/ gde se korisnicima direktno ukazuje na mane Google-a, a prednosti DDG-a.

Veoma je važno i zaštiti svoju privatnost na društvenim mrežama i tako se obezbediiti od zloupotreba. Korisnici pored podataka kao što su ime i prezime, datum i mesto rođenja, prebivalište, obrazovanje, zaposlenje, ostavljaju i niz drugih podataka. Postao je trend objaviti slike sa bilo kakvog skupa, žurke, putovanja, čekirati se na ovom ili onom mestu (kafiću, klubu, aerodromu, tržnom centru), potom objaviti status podrške/negodovanja, status o položenom/nepoloženom ispitu, trenutnom raspoloženju, itd. Dakle, na društvenim mrežama postoji pregršt informacija. Ne ulazeći u motive deljenja privatnosti na internetu, poželjno je podeseti vidljivost ovakvih podataka, odnosno podeliti ovakve informacije samo sa prijateljima na mreži. Kroz taj vid ograničenja, kao i kontrole ko nam može poslati zahtev za prijateljstvo ili poruku možemo se bar delom zaštiti, jer sudeći po svemu, potpuna privatnost na internetu ne postoji!

Na internetu je najviše ugrožena privatnost onih najmlađih, dece. Poznato je da deca sve više vremena provode za računarima, igrajući igrice, a i sve ranije otvaraju profile na društvenim mrežama, pa je četovanje, lajkovanje, tagovanje postalo mnogo zanimljivije od lopte, vijače i lastiša. Sajt http://www.kliknibezbedno.rs/ pokrenut je od strane Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, u cilju da se poboljša bezbednost dece na internetu. Deo kampanje su i sledeće reklame:

Izvori slika: www.novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *