Sve što bi trebalo da znate o Erasmus razmeni

ESN (Erasmus Student Network) je neprofitna, nevladina, međunarodna organizacija podržana od strane Asocijacije za mobilnost i Programa Evropske Unije. ESN je zastupljen u 36 evropskih zemalja sa sedištem u Briselu i broji oko 12.000 članova u 433 kancelarije širom Evrope.

ESN BelUPgrade je najmlađa sekcija u mreži, osnovana sa ciljem da pruži pomoć stranim studentima tokom boravka i studija u Beogradu i u njihovoj integraciji u naše društvo. ESN BelUPgrade se pretežno brine o socijalnom aspektu života inostranih studenata trudeći se da ih upozna sa našom kulturom i običajima, organizujući različite aktivnosti sportskog, kulturnog i edukativnog karaktera, ali naravno da studentima izlazi u susret i na akademskom polju. Sa druge strane, ESN BelUPgrade pomaže domaćim studentima koji žele da odu na razmenu u inostranstvo. Članovi organizacije funkcionišu po principu “Student pomaže studentu” i na taj način odlazećim studentima prenose svoja iskustva i povezuju ih sa lokalnim ESN sekcijama u zemljama gde odlaze na razmenu.

Erasmus tim

Inicijativu za osnivanje ESN grane u Beogradu pokrenula je Jovana Stanković, studentkinja – apsolvent Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koja je danas i predsednik ove organizacije. Aktivne članove čine mladi, harizmatični, druželjubivi, komunikativni i ambiciozni studenti sa različitih fakulteta u Beogradu, a najviše sa EKOF-a. Oni su raspoređeni po različitim timovima, tako da svaki čini jedan deo organizacije i svi međusobno sarađuju na ispunjenju zadatih ciljeva, funkcionišući kao mini preduzeće.

Aktivnosti

U avgustu ove godine je predstavljen projekat „Ride for Your Rights“ čija je misija promovisanje mobilnosti studenata. Učesnici ovog programa, članovi ESN International, vozeći bicikle na putu od Beča do Ankare, teže da u svim gradovima kroz koje prolaze ukažu na probleme mobilnosti, koji u većoj ili manjoj meri utiču na ostvarivanje vizije o raznovrsnosti Evrope, punoj tolerancije i interakcija.

Uskoro će biti započeta i realizacija projekta „Social Erasmus“ koji ima humanitarni i ekološki karakter, kao i „Erasmus in School“ čija je ideja da se učenici srednjih škola upoznaju sa razmenom i mogućnošću studiranja u inostranstvu i da se podstaknu da već sada razmišljaju u tom smeru.

Ono što nas očekuje krajem septembra jeste „Welcome Week“ – nedelja dobrodošlice za inostrane studente kada će biti organizovana različita dešavanja i druženja sa ciljem upoznavanja studenata sa srpskom kulturom i ostvarivanja njihovih međusobnih kontakata, ali i sa studentima iz Srbije.

Uspostavljen je i „Buddy system“ koji funkcioniše tako što se svakom inostranom studentu dodeljuje po jedan član organizacije koji mu stoji na usluzi za sva pitanja i pomoć u prvim nedeljama boravka u Beogradu.

ESN kartica

ESN kartica je jedan od projekata ESN-a koji se sprovodi na internacionalnom nivou još od 2004. godine. Ona predstavlja člansku kartu Erasmus studentske mreže i dokaz je pripadnosti nekoj od ESN sekcija. Međutim, ESN kartica se koristi i kao kartica koja omogućava brojne popuste u mnogim gradovima i zemljama Evrope, a od skoro je dostupna i u Beogradu.

Korisnici ESN kartice mogu da budu: osobe koje su bile internacionalni student (preko Erasmus ili nekog drugog programa razmene), osobe koje su trenutno student na razmeni, članovi ESN sekcije, ali i studenti koji žele da ubiraju koristi pomenutih popusta.

Kartice su personalizovane i važe 12 meseci od datuma izdavanja.

Otvorena vrata ESN BelUPgrade

Jedan od osnovnih ciljeva ESN-a jeste promovisanje studentske razmene, kao i davanje saveta i informacija o životu i studiranju u inostranstvu. Kako biste čuli iskustva iz prve ruke, pozivamo vas da nas posetite i raspitate se o mogućnostima odlaska na razmene, kako biste se vratili u Srbiju bogatiji za još jedno životno iskustvo.

ESN BelUPgrade možete naći u pomoćnoj prostoriji Info room-a, u ul. 1300 kaplara br. 2, utorkom i četvrtkom od 14h do 18h kada su otvorena vrata.

Svi zainteresovani studenti su dobrodošli, uz molbu da dolazak najave na sledeću e-mail adresu: esnbelupgrade@gmail.com

Za sve dodatne informacije o radu organizacije, prijemu novih članova i za još mnogo toga, možete nam se obratiti putem Facebook stranice: ESN BelUPgrade ili na navedenu e-mail adresu.

Jovana Marković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *