Udružimo se i sada!

Sada verovatno sediš pred kompjuterom, igraš neku igricu jer se kao i obično ništa ne dešava. Ili sediš ušuškan na kauču i bleneš u televizor, držeći u jednoj ruci daljinski, a u drugoj neki telefon jer mora se ući na fejsbuk i proveriti da li ima notifikacija. Nema, nema, nema… Opa, ima. Ulaziš u notifikacije pun nade… Možda je ona/on lajkovao/la neku sliku? Ah, ne. To su samo opet ovi idioti sa pozivom na akciju dobrovoljnog davanja krvi.  “A što bih ja davao svoju krv? Šta me briga za nekog koga ne poznajem? Krvi ima dovoljno za sve.” I tako izađeš sa svog profila iznerviran jer volonteri ne znaju da se ponašaju. Tog trena se nisi samo iznervirao, već i uskratio svoju pomoć u najmanju ruku troje ljudi.

Svake godine, naš Institut za transfuziju organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi. Na tim akcijama, pored stručnog osoblja možeš sresti i volontere koji, iako možda ne veruješ, nisu samo šerovali post u grupi na fejsbuku.

Da li humanost ima cenu?

Akciju nije jednostavno organizovati. Posebno ne na fakultetu. Moraš se obratiti prodekanu za termin, pitati za svako mesto na koje želiš da zalepiš plakat, smišljati kako da razbiješ predrasude velikog broja ljudi, podeliti flajere, skupiti hrabrosti da svakom priđeš i pitaš ga da li želi da da krv. Neretko, osobe kojima prilaziš su jako neljubazne. Ali svakoj moraš prići sa osmehom. Pitaš se da li zašto to neko radi ako ga niko ne plaća? A reci mi da li život ima cenu, da li humanost ima cenu? Koliko si puta rekao da si human i zašto si to rekao? A koliko puta si iscepao plakat za ovu akciju i vikao na volontera? Time ništa dobro nisi uradio. Samo si na svoju dušu stavio još jedan pečat nehumanosti i nečovečnosti. Danas je krv potrebna nekom kog ne poznaješ. Sutra će možda biti potrebna tebi ili nekom tebi bliskom. Onda ćeš u očaju tražiti davaoce na sve strane. I verovatno ćete dosta njih odbiti. A onda ćeš ih kleti i pitati se kako neko može biti toliko nehuman. A šta si ti pre toga uradio? Zar nisi potpuno isto postupio kad si sreo volontera ili video plakat?

Svet ne čini pojedinac već masa ljudi

Ovim tekstom se niko ne može niti želi “kupiti”. Cilj je ukazati na par stvari.

Prva stvar: Nikad ne reci nikad. Sve što se danas dešava nekom drugom, sutra se može desiti tebi ili tvom bližnjem. Zato nikog nemoj ponižavati i nemoj mu uskraćivati svoju pomoć.

Druga stvar: Svestan si zla i bede u ovoj zemlji? Ako nisi, uđi u bilo koju bolnicu. Ne možeš nikom podariti izgubljen prst, ruku ili nogu. Ali ono što možeš uraditi jeste da dođeš na akciju i daš krv. Zašto baš ti? Zato što svet ne čini pojedinac već masa ljudi. Ali svaki pojedinac je jednako bitan. A masu ne čini samo jedan. Nemamo nikakvu strategiju promocije, ne radimo biznis plan, ne radimo ni SWOT ni strategiju kvaliteta. Niti uzimamo nekome novac.

Borba za život

Mi se ovde borimo za život. Borimo se udruženim snagama za sve one koji to sami ne mogu. Borimo se da im povratimo veru u bolje sutra. Zašto se svi ne bi udružili? Za akciju za nestale bebe, za nestalu devojku svi su se udružili. Svi su bar šerovali post na svojim profilima. Zašto se i sada ne udruže? Zašto da svi ne budemo jednaki? Zašto da se neko smatra manje vrednim jer je bolestan? Ne dozvoli da se sutra pokaješ. Ne dozvoli da neko upire prstom u tebe niti da na svom srcu nosiš pečat nečovečnosti. Ne dozvoli da neko umre. Ne kukaj samo na stanje u zemlji iz fotelje. Pokreni se i promeni nešto. Za tvoj gest biće ti plaćeno samo osmehom. Malo li je?

Vidimo se 14. novembra

Nemoj cepati plakate. Ustani, obuci se i dođi 14. novembra na FON, u salu A003, u terminu od 10-16h. Dođi i pomozi nam da spasemo nekog. Danas ćeš ti pomoći nekom. Sutra, ko zna. Možda i on tebi, i to više nego što možeš da zamisliš. Ukoliko ti srce kaže da je ovo ispravna stvar,  šeruj dalje i pomozi da se porodica davalaca uveća. Ukoliko  želiš da daš krv, a imaš neka pitanja ili se plašiš, dođi bar da vidiš kako izgleda. Ako se rešiš na taj korak, a ipak se plašiš da ne iscuriš, ne brini. Držaćemo te za ruku kao što je i nas neko ranije držao.

 [ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *