10 najprodavanijih knjiga ikada

Na sledećoj listi nalazi se deset najprodavanijih knjiga ikada, koje su ljudi širom sveta prepoznali kao jedne od najboljih i najinspirativnijih, te stoga ne čudi da su upravo one i najprodavanije. Ako ste mislili da se „Hari Poter” ili “Sumrak” nalaze na njoj, razmislite ponovo, nisu čak ni blizu.

 1.   Priča o dva grada – Čarls Dikens

Ovaj roman se pojavio 1859, a njegova radnja smeštena je u Londonu pre i za vreme francuske revolucije. Sa preko 200 miliona prodatih primeraka, svrstava se u najprodavanije knjige svih vremena.

2.   Gospodar prstenova – Džon Tolkin

Hronološki predstavlja nastavak “Hobita”, koji prvobitno nosi naziv “Rat za prsten”, ali je objavljenja kao “Gospodar prstenova”. Ovo je knjiga epske fantastike koju je napisao Džon Tolkin. Iako je čuvena trilogija “Gospodar prstenova” podeljen u šest delova, na kraju radi lakšeg distribuiranja biva objavljena u tri dela „Družina prstena“, „Dve kule“ i  „Povratak kralja“. Po njima je i snimljen film, koji je u bioskopima širom sveta doživeo neverovatan uspeh.

 3.   Hobit – Džon Tolkin

“Hobit” prethodi romanu “Gospodar prstenova”. Prvobitno je bio napisan kao dečija knjiga, koja je imala elemente mitologije iz “Silmariliona”, koja je kasnije poslužila da poveže “Hobita” sa “Gospodarom prstenova”. Radnja romana se odigrava u Trećem dobu (Tolkinovo računanje vremena), nakon te radnje zbirka priče “Silmarilion”, a pre “Gospodara prstenova” i govori o hobitu Bilbu Baginsu i njegovim saputnicima do Samotne planine, sukobu sa zmajem Smaugom i njihovom povratku kući.

 4.   San u crvenom Paviljonu – Cao Sjuećin

“San u crvenom paviljonu” je kineski roman iz 18. veka. Autor je Cao Sjuećin i pripada skupini četiri velika kineska romana. On je ovaj roman objavio anonimno, ali je kasnije utvrđeno da ga je on napisao. Za svoj roman “Kamen” ispisao je 80 poglavlja, ali nakon njegove smrti dodato je još 40 i naziv je promenjen u “San u crvenom paviljonu”. Roman ima 30 glavnih i preko 400 sporednih likova, uglavnom ženskih.

 5.   Deset malih crnaca – Agata Kristi

Deset ljudi, dolazi iz različitih društvenih slojeva, međusobno se ne poznaju i, iako deluje da nisu ni u kakvoj vezi, bivaju dovedeni na izmišljeni “Nigger Island”, inspirisan ostrvom Burgom. Kada su stigli na ostrvo, njihovi domaćini su bili odsutni, pa su bili prepušteni slugama, inače supružnicima Tomasu i Etel Rodžers. Kada je svako od njih ušao u sobu, tamo je zatekao čudni deo slagalice, te uokvirenu dečiju brojalicu „Deset malih crnaca“.

 6.   Lav, veštica i orman – K. S. Luis

Ovo je roman za decu napisan 1950, a radnja romana se odvija 1940. Ovo je druga, a ujedno i najpoznatija knjiga iz serijala “Letopisi Narnije”. Luis je ovaj roman posvetio kumčetu Lusi Barfild.

 7.   Ona: Historija avanture – H. Rider Haggard

U časopisu The Graphic je prvi put objavljen u nastavcima. Odmah nakon objavljivanja je stekao veliku popularnost. Zaplet u prvom licu opisuje putovanje Horace-a Holly-ja i njegovog štićenika Leo-a Vincey-a u izgubljeno kraljevstvo u unutrašnjosti Afrike. Tamo su pronašli rasu, kojom je vladala bela kraljica Ayesha poznata i kao “Ona” ili “Ona koja se mora slušati”.

 8.   Mali princ – Antoan de Sent Egziperi

Sent Egziperi ju je napisao dok je bio u SAD-u. “Mali princ” je preveden na preko 180 svetskih jezika i prodat u preko 80 miliona primeraka širom sveta.

 9.   Da Vinčijev kod – Den Braun

U delima Leonarda da Vinčija su skrivene misteriozne šifre. Istina koja je skrivana vekovima, napokon je razotkrivena. Zavera stara vše od 2000 godina, doživeće svoj vrhunac. U trileru Da Vinčijev kod, Den Braun kombinuje istorijske momente  (Da Vinči, Templari, sveti Gral) sa fikcijom.

10. Lovac u žitu – Džerom Dejvid Selindžer

“Lovac u žitu” ili “Lovac” u raži je roman iz 1951. Knjiga je postala poznata zbog tema koje su obuhvatale tinejdžersku zbunjenost, bunt, otuđenost i bila je namenjena odraslima. Protagonista i antiheroj, Holden Kofild, postao je ikona tinejdž bunta. Prevedena je na mnoge svetske jezike, a iz godine u godinu se proda preko 250 000 primeraka.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *