Facebook privatnost je stvar prošlosti

Facebook-Unlock-300x300Facebook je 10. oktobra objavio svoje planove za ukidanje opcije privatnosti koja je omogućavala korisnicima da odaberu ko ih može pronaći na ovoj društvenoj mreži.

Pre godinu dana Facebook je uklonio opciju skrivanja iz pretrage po imenu i prezimenu za one korisnike koji je nisu ni koristili, ali je onima koji su odlučili da se sakriju iz pretrage ostavio tu mogućnost. Ipak, ova opcija će se isključiti za sve korisnike tako da će svi moći da vas pronađu pomoću pretrage preko vašeg imena i prezimena.

privacy“Mali procenat od 1,2 milijarde korisnika je aktivirao ovu opciju i zato je uklanjamo. Članovi sada mogu zaštiti svoje prisustvo ograničavanjem publike za svaku stavku koju postave o sebi. Takođe, ostaje opcija blokiranja osoba kao i prijavljivanja centru zbog zloupotrebe”, napisali su čelnici ove kompanije.

Ova društvena mreža ukida deo po deo privatnosti i tako nam ostavlja sve manje opcija. Oni koji su krili svoje profile dobiće poruku, a svi će naknadno biti obavešten o privatnosti postova koje dele. Facebook je rešio da stavi akcenat na alate koji omogućavaju korisnicima bolju kontrolu nad sadržajem koji objavljuju na sajtu.

„Najbolji način da kontrolišete ono što ljudi mogu da pronađu o vama jeste da birate publiku za pojedinačne stvari koje delite“, kažu iz kompanije.Oni nude mnogo načina na koji možete kontrolisati ko može videti sadržaj koji objavljujete sa svog profila, iako se mnogi korisnici žale da su ovi alati još uvek veoma komplikovani.

Korisnici mogu ograničiti publiku za sadržaj koji objavljuju u odeljku Timeline and Tagging podešavanja naloga, kao i u odeljku Privacy Settings and Tools.facebook-privacy1 Korisnici takođe mogu odlučiti ko može videti svaku pojedinačnu objavu. Na raspolaganju i Activity Log koji im omogućava izmenu podešavanja za ranije objavljen sadržaj.

Naravno, tu je i mogućnost da upotrebite malo stare dobre komunikacije sa ljudima, i da zatražite od prijatelja i drugih da uklone sadržaj koji se tiče vas a koga ne želite na sajtu.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *