Uz NAPOR do veće zapošljivosti mladih u Srbiji

U ponedeljak 25. novembra u Sremskim Karlovcima počela je realizacija projekta “Uz dobar alat veština je zanat”, koji će u narednih 11 meseci okupiti biznis sektor, nadležne državne institucije i organizacije civilnog društva u rešavanju nezaposlenosti mladih u Srbiji koja, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, iznosi rekordnih 42%.

Projekat koji Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) sprovodi uz podršku Ministarstva omladine i sporta i USAID – projekta održivog lokalnog razvoja u prvoj fazi uključiće 39 predstavnika/ca kancelarija za mlade i organizacija civilnog društva iz 32 opštine u Srbiji koji će do 30. novembra proći obuku kojom će steći veštine neophodne za povećanje zapošljivosti mladih.

Obuka

Više od 200 000 mladih u Srbiji starosti do 30 godina nema posao, što je čak trećina od ukupnog broja nezaposlenih u našoj zemlji, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Zvanično, mladi na posao čekaju oko dve godine, ali stručnjaci procenjuju da je potrebno dvostruko više vremena za dobijanje radne knjižice. Ovom poražavajućem podatku doprinosi i insistiranje poslodavaca na neophodnom iskustvu u struci, koje mladi najčešće nemaju gde da steknu.

Kao jedan od glavnih razloga nezapošljavanja mladih ističe se činjenica da njihove kvalifikacije i veštine ne odgovaraju potrebama savremenog  tržišta rada. Rigidan i nefleksibilan sistem formalnog obrazovanja u Srbiji nije usklađen sa realnim potrebama privrede i ne pruža mladima takozvane “meke” veštine: komunikativnost, fleksibilnost, veština rada u timu, veštine pregovaranja itd.

Kao odgovor na navedene probleme Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) pokrenula je projekat “Uz dobar alat veština je zanat”. Prva faza projekta je samo početak borbe za sistemsko rešavanje ovog gorućeg društvenog problema, koji će bez odlučnog angažmana svih relevantnih aktera čitave generacije mladih ostaviti bez nade u bolje sutra. 39 predstavnika/ca kancelarija za mlade i organizacija civilnog društva proćiće kroz šestodnevnu obuku o omladinskom radu u lokalnoj zajednici. Potom će u narednim mesecima uslediti obuke koji će osposobiti učesnike da pomognu mladima u razvijanju liderskih veština, veština rešavanja konflikta, upravljanja projektima i brojnih drugih koje će im pomoći da postanu konkurentniji na savremenom tržištu rada.

Projekat će, kroz konkurentniju radnu snagu i efikasniji proces selekcije zaposlenih podstaći i ekonomski razvoj lokalnih sredina u Srbiji.

Logo organizacijeŠta je NAPOR?

Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) je savez 90 organizacija civilnog društva koje sprovode omladinski rad u Srbiji. Kroz svoje članice NAPOR obuhvata preko 200 000 mladih u našoj zemlji, starosti od 15 do 30 godina.

Čime se NAPOR bavi?

NAPOR je osnovan 2009. godine sa namerom da poboljša omladinski rad u Srbiji i da doprinese da, u skladu sa evropskim politikama i strategijama, on bude prepoznat kao deo neophodne sistemske brige o mladima.

Kroz saradnju sa nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i drugim interesnim grupama u zemlji i inostranstvu, NAPOR osigurava kvalitet i profesionalizaciju omladinskog rada, zalaže se za sistemsku brigu o mladima, sigurno okruženje i mogućnosti za razvoj mladih kako bi postali aktivni članovi/ce društva.

NAPOR je razvio strateška partnertstva sa UNICEF-om, British Council-om, Savetom Evrope, Ministarstvom omladine i sporta, GIZ-om itd.

Pored realizacije brojnih projekata, NAPOR je učestvovao u užoj radnoj grupi za izradu Zakon o mladima čijim je usvajanjem (jun 2011. godine) omladinski rad prvi put zakonski definisan.

Za više informacija o Nacionalnoj asocijaciji praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) i samom projektu posetite njihovu web stranicu: www.napor.net

Izvor fotografija: napor.net, topcultured.com

Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *